Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Διευκρινήσεις για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης της διαφήμισης προϊόντων καπνού και του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜ. ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Τμήματα: Β'Γ'

Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17 Τ αχ. Κώδικας : 10187 Αθήνα FAX : 210 5233563

Πληροφορίες : Μ. Λέκκα, Β. Κωστούλα Τηλέφωνο : 210 5236948

Αθήνα 30/9/10

Αρ. Πρωτ:20995

ΠΡΟΣ :

Όπως Πίνακας Αποδεκτών

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: Διευκρινήσεις για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης της διαφήμισης προϊόντων καπνού και του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Για την απρόσκοπτη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού και του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους επισημαίνονται τα εξής:

1. Στην έννοια των «δημόσιων χώρων» στους οποίους έχει εφαρμογή ο Ν. 3868/2010 εμπίπτουν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, για τα οποία προβλέπει ο Νόμος 3342/ 2005 (ΦΕΚ Α 131).

2. ί7ς «κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ., με ζωντανή μουσική», για τα οποία προβλέφθηκε μεταβατικό διάστημα προσαρμογής νοούνται όσα έχουν συνολικό εμβαδόν άνω των 300 τ.μ.

3. Η διαφήμιση προϊόντων καπνού επιτρέπεται αποκλειστικά στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού, ανεξάρτητα εάν αποτελούν ταυτόχρονα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

4. Στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισμα απαγορεύεται, εμπίπτουν ενδεικτικά:

- Το αίθριο των κτιρίων και των καταστημάτων, εφόσον είναι κλεισμένο με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή. Ως «αίθριο» λογίζεται «το μη στεγασμένο τμήμα του οικοπέδου ή του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο ή τα κτίρια του

1

οικοπέδου» (ΓΟΚ Ν. 1577/ 1985 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 2831/ 2000 και ισχύει).

- Όλες οι στοές ισόγειες, υπόγειες, υπέργειες.

- Οι εξωτερικοί χώροι των κτιρίων και των καταστημάτων εφόσον έχουν σκέπαστρο και ταυτόχρονα είναι κλεισμένοι περιμετρικά με οποιοδήποτε τρόπο (τζαμαρία, μουσαμά, νάιλον, διαχωριστικά).

- Όλοι οι χώροι των Νοσηλευτικών και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στους οποίους περιλαμβάνονται οι ακάλυπτοι χώροι, οι ταράτσες, τα αίθρια, οι εξώστες καθώς και λοιποί υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι, κ.λ.π.). Το κάπνισμα επιτρέπεται στους υπαίθριους χώρους του νοσοκομείου μόνο για τους ψυχιατρικούς ασθενείς.

5. Στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισμα επιτρέπεται εμπίπτουν ενδεικτικά:

- Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όλων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, που είναι ανοιχτοί περιμετρικά από δύο τουλάχιστον πλευρές.

- Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων και των κτιρίων που έχουν ομπρέλες ή σκίαστρα - τέντες.

- Τα μπαλκόνια και οι ταράτσες των κτιρίων

- Οι χώροι οι οποίοι είναι περιμετρικά κλειστοί, αλλά δεν διαθέτουν οροφή, όπως θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτά θέατρα, ανοιχτά γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν διαθέτουν οροφή.

- Το αίθριο των κτιρίων και καταστημάτων, που είναι ανοικτό (χωρίς στέγαστρο οποιασδήποτε μορφής).

6. Γ2ς «υποτροπή» νοείται η επανάληψη της παράβασης σε μεταγενέστερο χρόνο, που βεβαιώνεται με νεότερο έλεγχο. Θεωρείται «υποτροπή» η παράβαση του ίδιου ή άλλου κανόνα του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

7. Τα ελεγκτικά όργανα που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του Προϊσταμένου της κατά τόπον Υγειονομικής Υπηρεσίας (δημοτικοί αστυνομικοί, λιμενικοί αστυνομικοί) υποχρεούνται να κοινοποιούν τις μηνιαίες εκθέσεις τους με τα αναλυτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων ελέγχου (παρ. 4β, Αρ. 1 Κ.Υ.Α.) και στους Προϊσταμένους των κατά τόπους αρμοδίων Υγειονομικών Υπηρεσιών και στο Υπουργείο Οικονομικών και στην αρμόδια υπηρεσία αδειοδότησης των κ.υ.ε., προκειμένου να τους διευκολύνουν στη συγκέντρωση στοιχείων και τη σύνταξη εξαμηνιαίων αναφορών προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υ.Υ.Κ.Α., όπως προβλέπεται στην υπ. αρ. 104720 Κ.Υ.Α. (άρθ. 1, παρ. 4β).

8. Το «Βιβλίο Αναφοράς για την εφαρμογή του αρθ. 17 του Ν. 3868/2010» πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο άρθρο 3, παρ. 2 της υπ. αριθμ. 104720 Κ.Υ.Α. Ειδικότερα η τήρησή του απαιτείται σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κ.υ.ε.) και στις αμιγείς επιχειρήσεις υπηρεσιών διαδικτύου.

2

Η αρίθμηση του Βιβλίου Αναφοράς γίνεται ανά σελίδα από τον υπεύθυνο του καταστήματος και η θεώρησή του γίνεται από την αδειοδοτούσα αρχή, χωρίς αίτηση του ενδιαφερομένου στην πρώτη και στην τελευταία σελίδα αυτού, όπου θα αναγράφονται η επωνυμία και το είδος της επιχείρησης, το ΑΦΜ, η ΔΟΥ, η Ταχ. Δ/νση και ο αριθμός άδειας λειτουργίας.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή κατά τη θεώρηση του Βιβλίου Αναφοράς, είναι: φωτοαντίγραφο της άδειας του καταστήματος και μία μηδενική ταμειακή απόδειξη με το Α.Φ.Μ. της επιχείρησης του ενδιαφερομένου.

Η μη τήρηση Βιβλίου Αναφοράς αποτελεί παράβαση και βεβαιώνεται ως παράβαση («μη συνεργασία του υπευθύνου με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου») συνεπάγεται δε, πρόστιμο όπως ορίζεται στην περ. 5 του Παραρτήματος Α' της Κ.Υ.Α.

Σε περίπτωση απώλειας του Βιβλίου Αναφοράς πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία «δήλωσης» της απώλειας του Βιβλίου στην αδειοδοτούσα αρχή με Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599.

Η μη δήλωση της απώλειας του Βιβλίου Αναφοράς στην αδειοδοτούσα αρχή αποτελεί παράβαση και βεβαιώνεται ως παράβαση, («μη συνεργασία του υπευθύνου με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου»), συνεπάγεται δε, πρόστιμο όπως ορίζεται στην περ. 5 του Παραρτήματος Α' της Κ.Υ.Α.

9. Τα ελεγκτικά όργανα κατά την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου ενημερώνουν τους παραβάτες ότι εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο ελεγχόμενος δύναται να διατυπώσει γραπτώς τις αντιρρήσεις του στον Υπηρεσιακό Προϊστάμενο στον οποίο ανήκει το ελεγκτικό όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση.

Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη αυτή η προθεσμία, το επιβληθέν πρόστιμο οριστικοποιείται. Σε περίπτωση που ο παραβάτης προβάλλει γραπτώς επαρκείς αντιρρήσεις, κατά την έγγραφη αιτιολογημένη κρίση του Υπηρεσιακού Προϊσταμένου του αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου, το πρόστιμο μειώνεται ή διαγράφεται.

10. Μετά την έγγραφη και αιτιολογημένη μείωση ή διαγραφή του προστίμου από τον προαναφερόμενο Υπηρεσιακό Προϊστάμενο, τα ελεγκτικά όργανα οφείλουν να ενημερώσουν σχετικά το Βιβλίο Αναφοράς της επιχείρησης.

11. Η καταγραφή πειθαρχικών κυρώσεων στον προσωπικό υπηρεσιακό φάκελο του παραβάτη υπαλλήλου (παρ. 5 άρθρο 2 Κ.Υ.Α.) γίνεται από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο στο οποίο οι ελεγκτικές αρχές υποβάλλουν επιτόπου σχετικό πόρισμα του διενεργηθέντος ελέγχου.

12. Ειδικότερα την ευθύνη για την εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και τον έλεγχο στους χώρους ευθύνης τόσο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας όσο και του Υπουργείου Δικαιοσύνης (π.χ. στρατιωτικές μονάδες, φυλακές, δικαστήρια κλπ.) φέρουν οι αρμόδιοι Υπηρεσιακοί φορείς που ορίζονται από τα ανωτέρω Υπουργεία.

3

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ

1. Γρ. Υπουργού

2. Γρ. Υφυπουργών

3. Γρ. Γενικών Γραμματέων

4. Γρ. Γενικών Διευθυντών

5. Όλες τις Δ/νσεις και τα Αυτοτελή Τμήματα του Υ.Υ.Κ.Α.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Προεδρία της Δημοκρατίας

2. Γραφείο κ. Πρωθυπουργού.

3. Γραφείο Γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου. -

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1. ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γρ. κ. Προέδρου Γρ. κ. Γεν. Γραμματέα

2. Όλα τα Υπουργεία Γρ. κ.κ. Υπουργών Γρ. κ.κ. Αναπληρωτών Υπουργών Γρ. κ.κ. Υφυπουργών Γρ. κ.κ. Γενικών Γραμματέων

3. (με την παράκληση να ενημερώσουν άμεσα όλες τις Γεν. Δ/νσεις, Δ/νσεις των Υπηρεσιών τους,

13. Οι επόπτες δημόσιας υγείας που υπηρετούν σε Δήμους ασκούν και τον έλεγχο της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος (Ν. 3868/2010, Κ. ΥΛ 104720/ 2010).

14. Τα εντεταλμένα αρμόδια ελεγκτικά όργανα φέρουν και επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων την ταυτότητα της υπηρεσίας τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική ταυτότητα και μέχρι την έκδοσή της, η αρμόδια Υπηρεσία χορηγεί βεβαίωση στα ελεγκτικά όργανα προκειμένου να διεξαχθούν οι έλεγχοι σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του Άρθρου 2 της σχετικής Κ.Υ.Α.

15. Αρμόδιο κέντρο ενημέρωσης, επικοινωνίας και αναφοράς του κοινού είναι η τηλ. γραμμή 1142.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ

4

ψορείς, οργανισμούς, ιδρύματα κλπ.)

1. Όλες τις Διοικητικές Περιφέρειες της χώραςΓραφείο κ.κ. Γενικών Γραμματέων

(με την παράκληση να ενημερώσουν άμεσα

τις Νομαρχίες, Ο.Τ.Α., Φορείς αρμοδιότητάς τους)

2. Όλες τις Υ.ΠΕ. Γραφείο κ.κ. Διοικητών

(με την παράκληση να ενημερώσουν όλους τους φορείς αρμοδιότητάς τους).

3. Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (με την παράκληση να ενημερώσει όλα τα μέλη του ανά την

4. Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (με την παράκληση να ενημερώσει όλα τα μέλη της ανά την

5. Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (με την παράκληση να ενημερώσει όλα τα μέλη του ανά την

6. Πανελλήνιο Δικηγορικό Σύλλογο (με την παράκληση να ενημερώσει όλα τα μέλη του ανά την

7. Τεχνικό Επιμελητήριο (με την παράκληση να ενημερώσει όλα τα μέλη του). Νίκης 4, Τ.Κ. 10563 Αθήνα.

8. Εμπορικό ά Βιομηχανικό Επιμελητήριο (με την παράκληση να ενημερώσει όλα τα μέλη του) Ακαδημίας 7 , Τ.Κ. 10671 Αθήνα.

9. ΑΔΕΔΥ

Γρ. κ. Προέδρου, Ψύλλα 2 ά Φιλελλήνων, Τ.Κ. 10557 Αθήνα.

10. ΓΣΕΕ

Γρ. κ. Προέδρου

Πατησίων 69 Α Αινιάνος 2, Τ.Κ. 10434.

11. Ένωση Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδας Υπερείδου 7 Αθήνα, Τ.Κ. 10558.

12. ΣΕΒ

Ξενοφώντος 5, Τ.Κ. 10557 Αθήνα.

(με την παράκληση να ενημερώσει όλα τα μέλη του)

13. ΓΣΕΒΕΕ

Γραφείο κ. Προέδρου

(με την παράκληση να ενημερώσει όλα τα μέλη της)

14. Σ.Ε.Υ.Υ.Π., Πειραιώς 205, Ταύρος.

15. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.,

Αγράφων 3-5, Τ.Κ. 15123 Μαρούσι.

16. Ε.Σ.Δ.Υ., Αεωφ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα.

17. ΠΕΕΔΥ, Γλαδστωνός 10 Αθήνα

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Ελλάδας, Όθωνος 10, Τ.Κ. 10557 Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece