Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΠΝΙΚΟ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Ελλάδας, είναι σε συνεχή διαπραγμάτευση με το υπουργείο οικονομικών το οποίο μετά από επίπονες προσπάθειες ανάδειξης του προβλήματος, κατάφερε να αποδείξει πως η ασκούμενη πολιτική είναι σε λάθος κατεύθυνση. Σε λάθος κατεύθυνση όταν έχει “στραγγαλίσει οικονομικά” την αγορά, την βιωσιμότητα του δικτύου καθώς και τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα.

Με άρτιες και τεκμηριωμένες μελέτες αποδείξαμε στους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, πως με την αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών επιτυγχάνεται τόσο η αποσυμφόρηση και η επαναφορά της βιωσιμότητας του δικτύου, όσο και είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Κατόπιν αυτών υπήρξε η δέσμευση των παραγόντων του Υπουργείου για την αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών. Το θέμα ήταν ο τρόπος και το μέγεθος της αναδιάρθρωσης των φορολογικών συντελεστών, όταν με την αύξηση του παγίου φόρου επιβαρύνονται τα τσιγάρα που είναι κάτω της Πλέον Ζητούμενης Τιμής (3,20€) και αντιθέτως προσδίδει κερδοφορία στα ακριβότερα τσιγάρα.

Επίσης η αύξηση του Ελαχίστου Φόρου επιβαρύνει πάλι τα φθηνά σήματα, όταν η αύξησή του θα ανάγκαζε τα φθηνά σήματα να ανατιμήσουν αρκετά ώστε να μην υπάρχει φθηνότερο πακέτο από τα 2,70€.

Εδώ άρχισε η κόντρα των αντικρουόμενων συμφερόντων των εταιρειών, όταν οι μεν θέλουν την αύξηση του παγίου και του ελαχίστου και δε αντιδρούν σφόδρα. Εδώ έρχεται και δένει η παροιμία «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια».

Οι παράγοντες του Υπουργείου προφανώς και μη έχοντας το ανάλογο “πολιτικό ανάστημα” ώστε να πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις, δήλωσαν πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία των αντικρουόμενων συμφερόντων για να προχωρήσει στη υλοποίηση των δεσμεύσεών του.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας επιζητώντας πάση θυσία την επαναφορά της χαμένης κερδοφορίας του κλάδου, ανέλαβε τον ρόλο του διαμεσολαβητή ώστε να υπάρξει λύση βρίσκοντας την χρυσή τομή, ζητώντας υποχωρήσεις και από τους μεν και από τους δε. Σήμερα 12-10-2010 που γράφω αυτό το άρθρο, φαίνεται να έχουμε πλησιάσει όσο ποτέ άλλοτε κοντά στη λύση. Μένει να το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ωστόσο και επειδή πολύ κράτησε αυτή η ιστορία του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και επειδή ενδεχομένως κάτι πάλι να στραβώσει, μη αντέχοντας ο καπνοπώλης κάθε μέρα που περνά να μπαίνει μέσα, θεωρήσαμε σωστό να προβούμε και σε παράλληλες ενέργειες ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο μη εύρεσης λύσης.

Παρά των όσων έχουν προηγηθεί στα του κλάδου μας σε επίπεδο “αρχηγών” και Σωματείων, παρά το ότι κατηγορήθηκε και στολίστηκε με διάφορα κοσμητικά επίθετα τόσο η Διοίκηση της Ένωσης των Αθηνών όσο και της Ομοσπονδίας, θέλοντας να επιδιώξει την ενότητα του κλάδου για καλύτερο αποτέλεσμα σε περίπτωση ανάγκης για διεκδίκησης λύσης, στις 8-10-2010 απέστειλε επιστολή σε όλα τα νόμιμα Σωματεία ανά την Ελλάδα, καλώντας τα σε Έκτακτη Συνέλευση, ώστε από κοινού να συναποφασισθεί η όποια παραπέρα δράση. Ακολούθησε δεύτερη επιστολή για την μετάθεση της παραπάνω ημερομηνίας για την 17-10-2010, όταν συμπτωματικά συνέπεσε με ανάλογη πρωτοβουλία Σωματείων της επαρχίας.

Παρά αυτών, ίδια πρόσωπα που και στο παρελθόν προέβησαν σε ανάλογες πρωτοβουλίες και ενέργειες προκαλώντας την διάσπαση του κλάδου, έτσι και τώρα, θέλοντας να αναδείξουν οτιδήποτε άλλο πέραν της ενότητας του κλάδου, συνεδρίασαν σήμερα 12-10-2010 ως Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή και ανήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις για την 22,23,24-10-2010 και 29,30,31-10-2010 σε περίπτωση που δεν θεσμοθετηθεί το ποσοστό μας, αγνοώντας τις επιστολές που απέστειλε η Ομοσπονδία. Ωστόσο να υπενθυμίσω σε ορισμένους δημοκράτες πως τουλάχιστον η πρώτη τριήμερη απεργία είχε εξαγγελθεί πριν από την σημερινή συνεδρίαση. Δηλαδή φώναξαν τα Σωματεία για να τους ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους!!!

Επίσης η Αθήνα γιατί δεν καλέστηκε!!!

Αλήθεια πόσα και ποια Σωματεία παραβρέθηκαν???

Έτσι θα επιτύχουν λύση???

Το Πανελλήνια από πού προκύπτει??? Από τα Σωματεία Βόλου, Λάρισας και ενδεχομένως από 1-2 Σωματεία τον 20 περιπτέρων???

Πανελλήνιο χωρίς τον κύριο όγκο των συναδέλφων όπως Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λπ.

Όταν όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε θεσμικούς και μη να στέλνουν σειρά υπομνημάτων, προτάσεων, θέσεων, και εγώ είμαι και όχι οι άλλοι, οι παράγοντες του Υπουργείου είδαν την γελοιότητα όλων αυτών και αποφάσισε να καλεί στις διαπραγματεύσεις την Ομοσπονδία. Τυχαίο???

Η Ομοσπονδία αναμένει την Κυριακή 17-10-2010 για την συνεδρίαση όλων των Σωματείων για την από κοινού λήψη απόφασης, χωρίς να δεχτή καμία ειλημμένη απόφαση και παράλληλα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο καθώς και τις εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece