Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΕΓΓΡΑΦΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι κατά της λαθρεμπορίας τσιγάρων

«Οι έλεγχοι στον τομέα των καπνοβιομηχανικών προϊόντων θα ενταθούν και το 2012, ιδίως μετά την αύξηση του ΕΦΚ στα προϊόντα αυτά», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης σχετικής με την αύξηση των λαθρεμπορικών κυκλωμάτων λόγω της αύξησης των φόρων στα τσιγάρα.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι κατά της λαθρεμπορίας τσιγάρων
Αναφερόμενος στους ελέγχους για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στον τομέα των καπνικών προϊόντων, ο κ. Οικονόμου σημειώνει ότι το διάστημα από 1.1.2011 έως 30.11.2011, σε επτά μεγάλες υποθέσεις διακίνησης τσιγάρων, η αρμόδια υπηρεσία κατέσχεσε 61.963.000 τεμάχια, 5.708.050 πακέτων και 1709 χαρτοκιβωτίων λαθραίων τσιγάρων.
Ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών είχε απευθύνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ 'Αγγελος Κολοκοτρώνης, εκτιμώντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στη φορολογία των τσιγάρων, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η πώληση των λαθραίων τσιγάρων σε λαϊκές αγορές και άλλα σημεία σε όλη τη χώρα και να κλείσουν χιλιάδες περίπτερα στην Ελλάδα.
Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει προτεραιότητα για το ΣΔΟΕ τον εντοπισμό μεγαλεμπόρων-προμηθευτών καπνικών προϊόντων και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης τσιγάρων.
Πηγή ΕΘΝΟΣ
Σχολιασμός: Τρίχες!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΘΩΝΟΣ 10 – Τ.Κ. 105 57 – Αθήνα 

ΤΗΛ. 210 3229500 FAX 210 3214367


Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2012

Πληροφορίες:       210 4113386 Δήμητρα Λουκά
                                 6977834350  Θεόδωρος Μάλλιος
                                 210 3229500 Νικολέτα Δημοπούλου      


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   -   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

                Το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή του προσκαλεί τα μέλη της ως άνω Ομοσπονδίας σε καταστατική,  απολογιστική και αρχαιρεσιακή Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, επί της οδού Πανεπιστημίου αρ. 44 στις 18/02/2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 12:00 μ.μ., για 1) για την εκλογή αναπληρωματικών μελών του Δ.Σ., 2) διοικητικό απολογισμό, 3) τροποποίηση διατάξεων του καταστατικού και 4) προγραμματισμός και δράση της Ομοσπονδίας.
               Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης τα οποία θα συζητηθούν είναι τα εξής :
α) Εξεύρεση πόρων για την Ομοσπονδία, β) Ενοίκια περιπτέρων: μείωση καθώς και συμμετοχή του κλάδου στις Επιτροπές εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, γ) Καπνικό, οι τελευταίες εξελίξεις, δ) Κάρτες κινητής τηλεφωνίας,  μείωση ποσοστών, ε) Παγωτά, στ) Τύπος, ζ) Απελευθέρωση του επαγγέλματος του καπνοπώλη, η) Υπουργείο Υγείας, αύξηση των διαστάσεων των ψυγείων θ) Καλλικράτης – μεταφορά αρμοδιοτήτων σχετικά με τα περίπτερα στους Δήμους.
Η εκλογή των αναπληρωματικών μελών θα γίνει υπό την Προεδρία του Δικαστικού Αντιπροσώπου, κατά το χρονικό διάστημα 13:00 μ.μ. έως 14:00 μ.μ.
               Καλείστε να συμμετάσχετε στις εργασίες της ως άνω Γενικής Συνέλευσης με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
               Για να συμμετάσχετε θα πρέπει να αποστείλετε στη γραμματεία της Ομοσπονδίας σε φωτοαντίγραφα ή στο fax: 210  3214367 τα εξής πρακτικά, αν δεν τα έχετε αποστείλει:
1.            Το πρακτικό εκλογής του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου σας,  όπου θα εμπεριέχεται και το πρακτικό εκλογής των αντιπροσώπων.
2.            Την κατάσταση των ψηφισάντων κατά τις τελευταίες εκλογές, τόσο για την εκλογή Δ.Σ., όσο και για την εκλογή των αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία.
3.            Το πρακτικό συγκρότησης σε σώμα του Δ.Σ., και κατανομής των αξιωμάτων των μελών.
4.            Την απόφαση διορισμού του Δικαστηρίου για όσα Σωματεία έχουν προσωρινές διοικήσεις, καθότι αυτά έχουν το δικαίωμα εγγραφής και συμμετοχής στις εργασίες της Γ.Σ. χωρίς το δικαίωμα ψήφου, όπως ορίζει ο νόμος.
        Υποψηφιότητες των αντιπροσώπων γίνονται δεκτές και κατά την ημέρα της Γ.Σ.
        Η απόδειξη της ιδιότητας του περιπτερούχου αντιπροσώπου είναι απαραίτητη. Αυτή μπορεί να γίνει με την προσκόμιση στοιχείου μηδενικής απόδειξης της επαγγελματικής του ταμειακής μηχανής. 
            Καλούνται επίσης Σωματεία, εκπρόσωποι κινήσεων και πρωτοβουλιών απ’ όλη την Ελλάδα, να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Συγκέντρωση, στον ίδιο χώρο, την ίδια μέρα, που δεν θα έχουν πάρει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, που θα έχει προηγηθεί.
            Η Συγκέντρωση αυτή θα αρχίσει στις 16:00 μ.μ., με σκοπό τη συσπείρωση του κλάδου και την αντιμετώπιση από κοινού όλων των προβλημάτων που μας απασχολούν καθώς και την αναζήτηση εφικτών λύσεων. Στη σύσκεψη αυτή τα θέματα που θα απασχολήσουν θα είναι τα ίδια με αυτά που θα τεθούν και στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας και αναφέρονται στην ημερήσια διάταξη της πρόσκλησης μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ατζέντα δεν είναι ανοιχτή για να θέσει όποιος επιθυμεί το οποιοδήποτε θέμα.
            Επιθυμούμε και ελπίζουμε στη συμμετοχή σας.
Ενημερώστε μας όσο πιο έγκαιρα γίνεται για καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό.

   Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
   
           Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
       

        ΔΗΜΗΤΡΑ  ΛΟΥΚΑ                                             ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΛΛΙΟΣ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ακριβαίνουν και πάλι οι τιμές στα τσιγάρα


Οι αλλαγές θα ισχύουν από τις 30 Ιανουαρίου

Σημαντική αύξηση έρχεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων και του καπνού από τις 30 Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου για τον υπολογισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τις 30 Ιανουαρίου 2012 ως σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων ορίζεται το ποσό των 162,27 ευρώ η φορολογική μονάδα (1 Φ.Μ.=1.000 τσιγάρα), έναντι 156,56 ευρώ η φορολογική μονάδα που ισχύσει σήμερα.

Ακόμη, ως σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης του λεπτοκομμένου καπνού, ο οποίος προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων, ορίζεται το ποσό των 158,16 ευρώ το χιλιόγραμμο, από 144,77 ευρώ το χιλιόγραμμο σήμερα.

Τέλος, η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των άλλων καπνών για κάπνισμα θα διαμορφωθεί από τις 30 Ιανουαρίου στο ποσό των 274,15 ευρώ το χιλιόγραμμο, έναντι 163,85 ευρώ το χιλιόγραμμο σήμερα.

πηγή Newsbeast.gr

Λουκέτο» σε 6.500 περίπτερα


Σε 6.500 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα «λουκέτα» περιπτέρων - καπνοπωλείων σ' όλη τη χώρα, αποδιδόμενα κυρίως στην υποχώρηση της κατανάλωσης των καπνικών προϊόντων, αλλά και στην ευρύτερη συρρίκνωση των πωλήσεων του κλάδου, με αποτέλεσμα να υφίσταται καίριο πλήγμα η βιωσιμότητα των μικρών αυτών επιχειρήσεων.

Οπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Περιπτερούχων - Καπνοπωλών Ελλάδος σε σχετική επιστολή της στον πρωθυπουργό, ο κλάδος αριθμεί συνολικά 100.000 άτομα, εάν συμπεριληφθούν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ενοικιαστές περιπτέρων.
Εξαίρεση 
Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία ζητά να εξαιρεθεί το επάγγελμα του καπνοπώλη από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων (περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο), εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για αφανισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι εκτιμήσεις μεσοπρόθεσμα κάνουν λόγο για αναστολή δραστηριότητας στο 50% των 42.000 - 43.000 σημείων πώλησης (περιλαμβάνονται και τα εποχικά) πανελλαδικά, τα οποία εμπορεύονται προϊόντα καπνού.
Οι αρνητικότατες συνέπειες για τη λειτουργία αυτών των σημείων λιανικής έχουν τη «ρίζα» τους στο γεγονός πως το 70% των πωλήσεών τους είναι καπνικά προϊόντα, το 15% είδη κινητής τηλεφωνίας (κάρτες ανανέωσης χρόνου κ.ά.) και το εναπομείναν 15% όλα τα υπόλοιπα προϊόντα.

πηγή Ημερησία

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΙΕΙ… ΤΟ ΚΑΠΝΙΚΟ


Το καπνικό πρόβλημα, μετά από δύο χρόνια από την γένεσή του, καλά κρατεί.
Η απανωτές και υπέρμετρες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καθώς και του Φ.Π.Α., έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην αγορά των τσιγάρων, παρά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των εμπνευστών.
Σήμερα και παράλληλα με την γενικότερη οικονομική ύφεση, το καπνικό βρίσκεται στα όριά του, όταν:
1.      Η ασκούμενη πολιτική έχει επιφέρει μεγάλη πτώση των πωλήσεων και ιδιαίτερα των λεγόμενων ακριβών σημάτων.
2.      Την μη είσπραξη των προσδοκώμενων εσόδων από τους φόρους.
3.      Την αλματώδη αύξηση διακίνησης και πώλησης λαθραίων τσιγάρων.
4.      Το λουκέτο σε χιλιάδες σημεία λιανικής πώλησης καπνικών προϊόντων.
5.      Την οικονομική εξαθλίωση των εναπομεινάντων λιανοπωλητών.   
Στα όριά τους βρίσκονται και οι εναπομείναντες λιανοπωλητές, οι οποίοι βλέπουν το φέσι και το λουκέτο να έρχεται.
Οι εταιρείες καπνικών προϊόντων βλέποντας την δραματική μείωση των πωλήσεων τους και την μη λήψη διορθωτικών πρωτοβουλιών από τους κυβερνόντες, αποφάσισαν να προβούν σε μεγάλες υποτιμήσεις “δυνατών” σημάτων τους, για τρείς λόγους:
1.      Την παραπέρα πίεση προς το Υπουργείο Οικονομικών για εξεύρεση αποδεκτής λύσης, όταν μειώνοντας ένα σήμα από τα 4,00€ σε 3,50€ το Υπουργείο χάνει 0,356€ φόρων ανά πακέτο.
2.       Τον “ανηλεή πόλεμο ” μεταξύ των εταιρειών για την απόκτηση μεγαλυτέρων μεριδίων από τις πωλήσεις.
3.      Τη αποδοχή από τους λιανοπωλητές των μειώσεων των λιανικών τιμών, με τα προσωρινά αυξημένα σε σχέση με την λιανική τιμή περιθώρια κέρδους.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως προβλέπεται θα ανακοινωθεί η νέα μεσοσταθμισμένη τιμή η οποία προβλέπεται να είναι 3,28€ – 3,30€ από 3,13€ που ήταν το 2011. Αυτό σημαίνει περεταίρω φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα, και σίγουρα παραπέρα επιβάρυνση στα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών!!!
Από την άλλη φημολογείται πως επίκειται μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς και του Φ.Π.Α., με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΩΝ, όταν παρά την όποια αυξομείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης και με δεδομένη την ισχνή αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, οι λιανικές τιμές των καπνικών προϊόντων θα προσαρμοστούν κοντά στα όποια όρια του φόρου, με αποτέλεσμα ο λιανοπωλητής να εξακολουθεί να παίρνει και πάλι “ψίχουλα”!!!
Παρά του ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βιωθεί και ειπωθεί τόσα γύρω από το καπνικό, μετά λύπης μου για πολλοστή φορά βλέπω οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου να είναι διαιρεμένες χωρίς ταύτιση θέσεων και κοινής στρατηγικής και κυρίως χωρίς την κατανόηση του καπνικού, με αποτέλεσμα όπως πάντα να παραμένουμε απλοί θεατές και αποδέκτες των στρατηγικών αλλά και των αποφάσεων άλλων, όπου σίγουρα δεν είναι υπέρ μας.
Ίδωμεν.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece