Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ελλάδα και Τουρκία κορυφαίες στην κατανάλωση τσιγάρων


Οι Έλληνες καπνίζουν περισσότερο από όλους ενώ οι Τούρκοι έρχονται στην πέμπτη θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2011-2012, η ​​οποία αναλύει τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές στατιστικές.
Η έκθεση, η οποία ισχυρίζεται ότι τα τσιγάρα και το αλκοόλ βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνά, σημειώνει ότι το τσιγάρο και η κατανάλωση αλκοόλ έχει μειωθεί κατά 20 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος όσον αφορά τον κατά κεφαλή πληθυσμό σε κάθε χώρα ξεχωριστά. 
Η Ελλάδα είναι πρώτη στο κάπνισμα τσιγάρων, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, τη Χιλή, την Ιρλανδία και την Τουρκία.

πηγή: Balkans.com

Κόβουν το κάπνισμα οι Έλληνες


Η κρίση έχει και τα θετικά της,αφού όπως δείχνουν έρευνες οι Έλληνες για να κάνουν οικονομία έχουν αλλάξει τις καπνιστικές τους συνήθειες. 
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος και καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος παρουσίασε στοιχεία για τους καπνιστές στην Ελλάδα.
Η μείωσε του καπνίσματος είναι συνεχής, χαρακτηριστικά η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε κατά 800 εκ. Τσιγάρα, από 3.1 εκ. Τσιγάρα (σ.σ. όχι πακέτα) που πωλήθηκαν το 2007.
Αναλόγως μειωμένη είναι και η ημερήσια κατανάλωση των τσιγάρων που κάνουν οι Έλληνες. Από το 2006 μέχρι το 2011 το ποσοστό των παθητικών καπνιστών (20 τσιγάρα ημιρεσίως) υποδιπλασιάστηκε από 32% σε 16%.
Το πιο θετικό είναι ότι παρατηρείται μείωσε του καπνίσματος στους νέους ενήλικες, που μειώθηκε κατά 15,5% σε ηλικίες από 18 χρονών σε 30 ετών, ενώ στις Ελληνίδες το ποσοστό παραμένει σταθερό.
«Δεδομένου ότι μέχρι το 2006 οι γυναίκες καπνίστριες αυξάνονταν ραγδαία κάθε χρόνο, η στασιμότητα της τελευταίας 5ετίας είναι μεγάλη κατάκτηση», τόνισε ο κ. Μπεχράκης.
Ωστόσο δεν είναι ικανοποιημένος απότην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου: «Η εφαρμογή της τρέχουσας νομοθεσίας για την  προστασία των Ελλήνων πολιτών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης όπως και στους χώρους εργασίας δεν έχει καν επιχειρηθεί. Με διάτρητες δικαιολογίες μια πολιτεία που δεν είχε καμία δυσκολία να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα προφασίζεται ανικανότητα εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα».
 ΕΟΦ: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο»
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Γιάννης Τούντας, μίλησε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου της κυκλοφορίας τους.
«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή κυκλοφορεί λίγα χρόνια δεν έχει ερευνηθεί πλήρως ως προς τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία. Τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης όσο και τα αρωματικά έλαια και άλλα έκδοχα που περιέχει αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών για τη διακοπή ή τη μείωση του καπνίσματος». 


πηγή: gazeta.gr

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα


Σύσκεψη σήμερα στο υπ. Υγείας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών


Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν ρυθμίζεται από την οδηγία για τα καπνικά προϊόντα.
Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν ρυθμίζεται από την οδηγία για τα καπνικά προϊόντα.
Λευκωσία: Αντικείμενο ευρείας σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών -Γενικού Χημείου του Κράτους, Φαρμακευτικών και Υγειονομικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας- η οποία πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, θα είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η σύσκεψη, πραγματοποιείται υπό το φως προχθεσινής ανακοίνωσης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για εντοπισμό στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων υγρών νικοτίνης (χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες ηλεκτρονικών τσιγάρων), τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους. Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και η λήψη περαιτέρω αποφάσεων, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε ξεκαθάρισμα του τοπίου.

Αυτή τη στιγμή δεν διενεργείται κανένας έλεγχος στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στα προϊόντα αυτά, ούτε καλύπτονται από οποιαδήποτε νομοθεσία, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Η κάθε χώρα εφαρμόζει τη δική της εθνική νομοθεσία, με την Ελλάδα να έχει τους πιο αυστηρούς περιορισμούς, καθώς απαγορεύει πλήρως το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σε κάποιες άλλες χώρες, έχουν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Σε σχέση με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, η αρμοδιότητά του, όπως ανέφερε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός, κα Τασούλα Κυπριανίδου - Λεοντίου, περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό κομμάτι. 

Όπως μας εξηγεί, το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνοδεύεται από μια συσκευασία υγρής νικοτίνης, η οποία πρέπει να έχει την ανάλογη σήμανση, λόγω του ότι είναι πολύ τοξική και επικίνδυνη, ώστε να μεταφέρεται η σωστή πληροφόρηση στους χρήστες.

«Διαπιστώσαμε, μέσα από ανακοινώσεις του Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην Τροφίμων (RAPEX) της Ε.Ε. ότι σε άλλες χώρες κυκλοφορούσαν πολλά τέτοια προϊόντα με ακατάλληλη σήμανση». Αυτό, σύμφωνα με την κα Λεοντίου, έδωσε το έναυσμα στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και πληροφόρησης αφενός του κοινού για τα προϊόντα αυτά και αφετέρου για να διαπιστωθεί τι γίνεται στην Κύπρο. «Εντοπίσαμε διάφορες ομάδες εισαγωγέων και είδαμε ότι υπάρχουν προβλήματα στη σήμανση. Μέχρι εδώ περιορίζεται η αρμοδιότητά μας, διότι δεν έχουμε πληροφόρηση για το αν είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνο από το τσιγάρο. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η νικοτίνη είναι πολύ τοξική ουσία, ότι έπρεπε να υπάρχει η σχετική σήμανση πάνω στη συσκευασία και να υπάρχει πώμα ασφαλείας, κάτι το οποίο πολλά προϊόντα δεν είχαν». 

Το Τμήμα προχώρησε στη συνέχεια σε ενημέρωση των εισαγωγέων, ώστε να προχωρήσουν στις δέουσες διορθωτικές ενέργειες, αφού προηγουμένως απέσυραν τα προϊόντα από την αγορά. Θα γίνουν στη συνέχεια επιθεωρήσεις από το Τμήμα για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρξε συμμόρφωση και στην περίπτωση που αυτό δεν έγινε, θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός. 

Υπάρχει, σύμφωνα, με την κα Λεοντίου ένα κενό νομοθεσίας, το οποίο θα εξετασθεί κατά τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας. «Από δικής μας πλευράς, το θέμα είναι πλήρως καλυμμένο. Το θέμα των επιπτώσεων και της κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών, θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω μελέτης και να υπάρξει άλλη νομοθετική ρύθμιση».

Έλεγχοι σε νικοτίνη και συσκευή

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Χρίστο Χρίστου, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν ρυθμίζεται από την οδηγία για τα καπνικά προϊόντα, ούτε εμπίπτει στις πρόνοιες αυτής της οδηγίας. Αυτό, όπως εξηγεί, σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το γνωρίζει και σε ένα πρόσφατο σκεπτικό που έχει στείλει στα διάφορα κράτη μέλη, ζητά όπως συζητηθεί το θέμα για να ρυθμιστεί και νομοθετικά. 

Η κάθε χώρα, όπως ανέφερε, εφαρμόζει τη δική της εθνική νομοθεσία με την Ελλάδα να απαγορεύει πλήρως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και κάποιες άλλες χώρες να βάζουν διάφορες προδιαγραφές. 

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται θα πρέπει να αφορούν το κατά πόσον το υγρό νικοτίνης που συνοδεύει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχει καθαρή νικοτίνη ή ενδεχομένως να περιέχει κάποιες άλλες ουσίες ή κάποιους μολυντές που πιθανόν να επηρεάζουν τη δημόσια υγεία. Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να γίνει συντονισμένα από τα διάφορα κράτη μέλη, επεσήμανε ο κ. Χρίστου.

Κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει, είναι ο έλεγχος της συσκευής για να διαπιστωθεί αν εργάζεται με το σωστό τρόπο και δεν δημιουργεί οποιεσδήποτε κακές λειτουργίες, οι οποίες να επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον χρήση. 

Σημειώνει, περαιτέρω, ότι στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τα καπνικά προϊόντα, υπάρχει πρόνοια η οποία αναφέρει ότι στην περίπτωση κατά την οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο προωθείται για διακοπή του καπνίσματος, τότε εμπίπτει στα φαρμακευτικά προϊόντα και θα πρέπει να ρυθμίζεται από άλλες υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ελέγχουν στα τιμολόγια των εισαγωγέων μαζί με ένα δείγμα που ζητείται κατά πόσον εντάσσονται στα φάρμακα. Εφόσον δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δίδεται η σχετική έγκριση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγγυώνται την ασφάλεια των προϊόντων αυτών.
Πηγή: Cyprus news

Εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών και στα σούπερ μάρκετ;

Με στόχο την πώλησή τους σε δεσμίδες από σούπερ μάρκετ, ο ΟΑΣΑ απέκτησε τη δυνατότητα χρήσης barcodes στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.
 


Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Οργανισμού προχώρησε στην εγγραφή του ως μέλους της εταιρείας GS1 Ελλάς ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται το διεθνές σύστημα των barcodes στη χώρα μας, για την απόκτηση της δυνατότητας χρήσης barcode.

Με αυτή την κίνηση, ο ΟΑΣΑ εγκρίνει την εκτύπωση barcode στην οπίσθια όψη ικανής ποσότητας εισιτηρίων, εφόσον συναφθεί σχετική συμφωνία με αλυσίδα ή αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, προτείνεται η συσκευασία δεσμίδων δέκα εισιτηρίων με μορφή shrink για ποσότητα 1.000.000 εισιτηρίων.

Η πίσω πλευρά των εισιτηρίων θα χρησιμοποιείται από τα σούπερ μάρκετ για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού ως προς τα νέα σημεία πώλησης εισιτηρίων.

Την ίδια στιγμή, βάσει Μνημονίου, οι τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών θα πρέπει να αυξηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 κατά τουλάχιστον 25%. 

Συγκεκριμένα, το αργότερο τον επόμενο Μάρτιο θα πρέπει ο ΟΑΣΑ να διαμορφώσει την τιμή του εισιτηρίων του 1,40 ευρώ (για όλα τα μέσα) σε 1,75 ευρώ τουλάχιστον και το αντίστοιχο εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ στο 1,50 ευρώ, από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα.



πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Φθηνά τσιγάρα πλασάρουν τώρα οι καπνοβιομηχανίες



Ένα πακέτο τσιγάρα όπως θα κυκλοφορούν στην Αυστραλία μετά τον Δεκέμβρη του 2012
Ένα πακέτο τσιγάρα όπως θα κυκλοφορούν στην Αυστραλία μετά τον Δεκέμβρη του 2012
Η απόφαση της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco Australia (BATA) να πλασάρει στην αγορά φθηνά τσιγάρα που κοστίζουν τουλάχιστον $4 λιγότερο το πακέτο, ξεσήκωσε σωρεία αντιδράσεων από την υπουργό Υγείας, Τάνια Πλίμπερσεκ, που κατηγορεί την εταιρία ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προσελκύσει όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να αρχίσουν το κάπνισμα.
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έβγαλε στην αγορά τα φθηνά τσιγάρα, τα επονομαζόμενα Just Smokes,  προκειμένου να ανταγωνιστεί τα λαθραία τσιγάρα που διατίθενται και τα οποία προτιμούν πολλοί καπνιστές λόγω της μειωμένης τους τιμής, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της καπνοβιομηχανίας να υποφέρουν.
Τα φθηνά τσιγάρα κοστίζουν γύρω στα $12 το πακέτο των 25,  ενώ η τιμή ενός πακέτου λαθραίων τσιγάρων κυμαίνεται από τα $8 έως $10.
Αναφερόμενη στη νέα αυτή απόφαση της καπνοβιομηχανίας BATA, η ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας, αφενός, κατηγόρησε την καπνοβιομηχανία για υποκρισία και είπε ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι η αυξημένη τιμή των τσιγάρων είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους που οδήγησε πολλούς καπνιστές να σταματήσουν την βλαβερή συνήθεια.
«Ανησυχώ για τον αντίκτυπο που θα έχει η μείωση στην τιμή των τσιγάρων στους νέους ανθρώπους» είπε η κ. Πλίμπεσεκ, προσθέτοντας… «υποπτεύομαι ότι τα πραγματικά κίνητρα της εταιρίας δεν είναι η καταπολέμηση της μαύρης αγοράς του καπνού αλλά να αυξηθεί ο αριθμός των καπνιστών» σημείωσε.
Ανταπαντώντας στα σχόλια της υπουργού  ο εκπρόσωπος της BATA, Scott McIntyre, ανέφερε χθες ότι ο μόνος που ευθύνεται για την απόφαση της εταιρίας να πλασάρει τα φθηνά τσιγάρα είναι η κυβέρνηση και η απόφασή της να αυξήσει τον φόρο, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην μείωση των εσόδων της εταιρίας.
Τέλος να αναφέρουμε ότι από τον Δεκέμβριο, η Αυστραλία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου τα τσιγάρα θα κυκλοφορούν σε ομοιογενή απλά πακέτα τα οποία θα φέρουν μόνο γραφικές προειδοποιήσεις για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, χωρίς να αναφέρεται πουθενά η μάρκα των τσιγάρων.
Οι καπνοβιομηχανίες μεταξύ αυτών και η BATA, έχουν αρχίσει ήδη δικαστική μάχη κατά της κυβέρνησης για να μην ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο και αναμένεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί για το θέμα, σύντομα.

Πηγή: neoscosmos.com

Στο «κόκκινο» τα έσοδα του κράτους

Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η ρευστότητα του Δηµοσίου ακόµη και για την πληρωµή µισθών και συντάξεων το επόµενο διάστηµα: Η εικόνα των φορολογικών εσόδων έχει σηµάνει κόκκινο συναγερµό στο υπουργείο Οικονοµικών, καθώς καταγράφεται σηµαντική πτώση, ενώ την ίδια ώρα τίθεται εν αµφιβόλω η οµαλή δανειοδότηση από την τρόικα εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Η κατάσταση έχει φέρει στο προσκήνιο σενάρια και φηµολογίες για πληρωµή δηµοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων µε... χρεωστικούς τίτλους, δηλαδή µε άλλα λόγια έναντι. Αυτό σηµαίνει ότι στην ακραία περίπτωση οι εργαζόµενοι δεν θα βρουν χρήµατα στο λογαριασµό τους, αλλά θα λάβουν... µια «υπόσχεση» ότι θα πληρωθούν κάποια στιγµή, όταν το Δηµόσιο θα έχει επαρκή ρευστότητα. Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου Κράτους εκτιµούν ότι πληρώνοντας µόνο µισθούς και συντάξεις τα ταµειακά διαθέσιµα επαρκούν µέχρι τα τέλη Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν µεγάλες αποκλίσεις από την προγραµµατισµένη εισροή φορολογικών εσόδων.

Μηνύµατα
Στο «κόκκινο» τα έσοδα του κράτους
Ωστόσο τα µηνύµατα που φθάνουν στο υπουργείο Οικονοµικών από τις εφορίες προκαλούν αγωνία. Δείχνουν το φοροεισπρακτικό µηχανισµό να βρίσκεται υπό διάλυση, τους φορολογουµένους να µην πληρώνουν τους φόρους και κυρίως το ΦΠΑ και τις δηµόσιες εισπράξεις µέρα µε τη µέρα καταρρέουν,τάση που αναµένεται να ενταθεί µε δεδοµένη την αβεβαιότητα που πυροδοτούν οι πολιτικές εξελίξεις, όσο δεν σχηµατίζεται κυβέρνηση ευρωπαϊκού προσανατολισµού. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τις πρώτες µέρες του Μαΐου καταγράφηκε µείωση των εσόδων στις εφορίες που υπερβαίνει το 10% σε σύγκριση µε το 2011. Όπως λένε αρµόδια στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, ενώ πέρυσι τις πρώτες ηµέρες του Μαΐου οι ηµερήσιες εισπράξεις των ΔΟΥ ήταν 40 εκατ. ευρώ, φέτος έπεσαν στα 35 εκατ. ευρώ και από τη Δευτέρα, την εποµένη των εκλογών, ο ρυθµός µειώθηκε ακόµη περισσότερο. Οι ηµερήσιες εισπράξεις διαµορφώνονται πλέον περίπου στα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάθε µέρα το Δηµόσιο εισπράττει λιγότερα έσοδα κατά 15 εκατ. ευρώ. Η εικόνα των δηµοσίων εισπράξεων θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος του µήνα. Και αυτό, γιατί στο τελευταίο δεκαήµερο κάθε µήνα γίνονται οι περισσότερες πληρωµές από τους φορολογουµένους ή λήγουν οι προθεσµίες για την πληρωµή φόρων. Ειδικά στο τέλος Μαΐου εκπνέουν οι προθεσµίες για την υπαγωγή στη ρύθµιση των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς το Δηµόσιο, για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος από τις µεγάλες επιχειρήσεις και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των νοµικών προσώπων.
Συναγερµός
Ο συναγερµός «χτύπησε» στο υπουργείο Οικονοµικών µόλις έφθασαν τα στοιχεία για τα έσοδα του Απριλίου. Η «βουτιά» κατά 10,2% που κατέγραψαν οι καθαρές εισπράξεις προκάλεσαν έντονη ανησυχία και τώρα όλοι φοβούνται ότι και το Μάιο η εικόνα θα παραµείνει η ίδια και δεν πρόκειται να αντιστραφεί, αν δεν επιταχυνθούν έστω και στο παραπέντε οι διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσµων οφειλών, εντατικοποιηθεί το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και αποσταλούν όλα τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα που αφορούν στη φορολογία ακινήτων (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και 2011, ειδικό τέλος ακινήτων µέσω λογαριασµού ΔΕΗ κ.τ.λ.).

Αν και στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία των εισπράξεων από τους φόρους που εκκρεµούν, µε δεδοµένο το εκλογικό αποτέλεσµα και την ταύτιση της είσπραξης των περισσότερων από αυτούς τους φόρους µε την εφαρµογή του Μνηµονίου.
Αυτό που διαπιστώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονοµικών είναι ότι τόσο οι εισπράξεις από ΦΠΑ όσο και από ειδικούς φόρους κατανάλωσης σηµειώνουν σηµαντική πτώση, κάτι που αποδεικνύει ότι η ύφεση έχει χτυπήσει για τα καλά το βασικό κορµό των εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού.
Εµµεσοι φόροι 
Δραµατική ήταν η εικόνα τον Απρίλιο στα έσοδα από τους έµµεσους φόρους. Οι εισπράξεις από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα οινοπνευµατώδη σηµείωσαν πτώση κατά 30% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μεγαλύτερη µείωση εµφανίζουν τα έσοδα από τα τέλη ταξινόµησης αυτοκινήτων (-60%), ενώ µείωση εµφανίζουν κατά 2,5% και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών. Μεγάλη πτώση κατά 30% εµφανίζουν και τα έσοδα από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καπνικών προϊόντων. Πάντως, µεγαλύτερο πρόβληµα εντοπίζεται στις εισπράξεις ΦΠΑ, αφού αυτές σχετίζονται τόσο µε την ύφεση της οικονοµίας όσο και µε την προεκλογική χαλάρωση του φορο-εισπρακτικού µηχανισµού. Ειδικότερα, µε βάση στοιχεία, τον Απρίλιο του 2012 τα καθαρά έσοδα σηµείωσαν «βουτιά» 10,2% σε σχέση µε τον Απρίλιο του 2011, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ µειώθηκαν κατά 13,5%.

Ακόµη µεγαλύτερη πτώση σηµείωσαν τον περασµένο µήνα τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων, καθώς διαµορφώθηκαν στο -13,4%.
Αύξηση 1.793% 
Το ειδικό τέλος ακινήτων βελτιώνει τα έσοδα 

Στο υπουργείο Οικονοµικών λένε ότι αν δεν είχαν εισπραχθεί τους πρώτους µήνες του 2012 οι φόροι στα ακίνητα µέσω των λογαριασµών της ΔΕΗ, τότε η εικόνα θα ήταν ακόµη πιο δραµατική. Για του λόγου το αληθές οι φόροι στην περιουσία κατέγραψαν την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 θεαµατική αύξηση 1.793% σε σχέση µε το πρώτο τετράµηνο του 2011.
Στο υπουργείο Οικονοµικών ευελπιστούν ότι έως το τέλος του έτους θα εισπράξουν περίπου 8,5 δισ. ευρώ από την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούµενων Δοµηµένων Επιφανειών έτους 2012, το φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων για τα εισοδήµατα του 2011, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα περυσινά εισοδήµατα, το αυξηµένο τέλος επιτηδεύµατος, το ΕΤΑΚ 2009 και το ΦΑΠ 2010 και 2011.
Εντός των στόχων
Στα 9,098 δισ. ευρώ το έλλειµµα

«Nάρκη» στα θεµέλια της οµαλής εκτέλεσης του προϋπολογισµού αποτελεί η «αιµορραγία» στα φορολογικά έσοδα. Tα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισµού δείχνουν ότι το έλλειµµα συγκρατήθηκε εντός των στόχων το πρώτο τετράµηνο του έτους, καθώς το «ψαλίδι» στις δαπάνες υπερκάλυψε την έλλειψη εσόδων. Eιδικότερα το έλλειµµα του κρατικού προϋπολογισµού ανήλθε σε 9,098 δισ.. ευρώ έναντι στόχου 11,009 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειµµα για την ίδια περίοδο διαµορφώθηκε στα 1,679 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,262 δισ. ευρώ. Όµως σε σύγκριση µε το πρώτο τετράµηνο του 2011 το έλλειµµα καταγράφει αύξηση 23,37%.
Tο ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού ανήλθε σε 16,193 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας µείωση έναντι του στόχου (16,641 δισ. ευρώ) κατά 448 εκατ. ευρώ.
Eιδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισµού ανήλθε σε 14,654 δισ. ευρώ το διάστηµα Iανουαρίου - Aπριλίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 335 εκατ. έναντι του στόχου (14,989 δισ. ευρώ) του συµπληρωµατικού προϋπολογισµού για το 2012. H ως άνω υστέρηση οφείλεται αφενός στην απόκλιση των εισπράξεων ΦΠA (κατά 435 εκατ. ευρώ) έναντι του στόχου.
Ωστόσο, σηµαντική πρόοδος σηµειώθηκε στη συλλογή ληξιπρόθεσµων οφειλών αλλά και στις εισπράξεις από το EETHΔE.
Oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισµού για το πρώτο τετράµηνο του 2012 ανήλθαν στα 25,291 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται µειωµένες κατά 2,359 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (27,650 εκατ. ευρώ) του συµπληρωµατικού προϋπολογισµού του 2012.
Oι δαπάνες του Προγράµµατος Δηµοσίων Eπενδύσεων επίσης περιορίστηκαν κατά 929 εκατ. ευρώ σε σχέση µε το στόχο (1,885 δισ.. ευρώ) κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραµήνου, φτάνοντας τα επίπεδα των 956 εκατ. ευρώ.
Oι δαπάνες κρατικού προϋπολογισµού έως το Aπρίλιο 2012 παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 2,814 εκατ. ευρώ σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του προηγούµενου έτους, που είναι ουσιαστικά αποτέλεσµα των σηµαντικά υψηλότερων πληρωµών, για τόκους ( σε καθαρή βάση) κατά 3,600 δισ. ευρώ ως µέρος της ανταλλαγής οµολόγων (PSI).
Πηγή: 
Της Μαρίας Βουργάνα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

έκθεση μικρής λιανικής


Η πρώτη έκθεση μικρής λιανικής, μίνι μάρκετ και περιπτέρου στην Ελλάδα
Η έκθεση «Mini Market & Περίπτερο» θα διαρκέσει 3 ημέρες και θα πλαισιωθεί από μονοήμερο Συνέδριο το οποίο θα διοργανώσει το Ινστιτούτο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής & Κεντρικής Ευρώπης

Σε μια περίοδο που η αγορά αναζητά άμεση ρευστότητα και νέους πελάτες, η εταιρεία ΡΟΤΑ σε συνεργασία με την PEAR EXHIBIT και με επιστημονικό συνεργάτη της διοργάνωσης την εταιρεία συμβούλων PLANNING AE, για πρώτη φορά διοργανώνουν την έκθεση μικρής λιανικής, μίνι μάρκετ και περιπτέρου. Μια έκθεση που δίνει αξία στους συμμετέχοντες καθώς η μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους προμηθευτές αλλά και όλο το εμπορικό κύκλωμα που αφορά το χώρο τους. Η έκθεση έχει ως δυνητικούς επισκέπτες τους 100.000 και πλέον ιδιοκτήτες και εργαζόμενους Μικρών Σημείων Λιανικής, τα οποία σήμερα υπολογίζονται περίπου σε 30.000 σημεία πανελλαδικά, συνθέτοντας μια δυναμική αγορά της τάξεως των 6,5 δισ. ευρώ (συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών).
Τα μικρά σημεία λιανικής, δηλαδή τα mini market & κάθε κατάστημα πώλησης ψιλικών, προϊόντων καπνού και τύπου, περίπτερα, παντοπωλεία, αρτοποιεία, καταστήματα καπνικών, κέντρα τύπου, τουριστικά μαγαζιά με εποχιακά είδη, convenient stores, cash and carry, καταστήματα βιολογικών και οικολογικών προϊόντων, κάβες, κτλ. θα έχουν την ευκαιρία να δειγματιστούν από τις σημαντικότερες εταιρείες και σε ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών.
Τα προϊόντα αφορούν σε κατηγορίες όπως τρόφιμα, γαλακτοκομικά, προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (FMCGs), ποτά-αναψυκτικά, καπνικά, τηλεπικοινωνίες, τύπος, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης, είδη δώρων ενώ οι υπηρεσίες σχετίζονται γύρω από τις νέες τεχνολογίες, logistics, λογισμικά, ασφάλεια, εξοπλισμοί, κα.
Η έκθεση «Mini Market & Περίπτερο» θα διαρκέσει 3 ημέρες και θα πλαισιωθεί από μονοήμερο Συνέδριο το οποίο θα διοργανώσει το Ινστιτούτο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής & Κεντρικής Ευρώπης (Supply Chain Institute) που θα απευθύνεται στους επαγγελματίες της Μικρής Λιανικής και θα αφορά σε θέματα του άμεσου ενδιαφέροντός τους.
«Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να δώσει αξία στους επιχειρηματίες που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εγχώριας οικονομίας, αφού είναι γνωστό πως οι μικρομεσαία επιχειρηματικότητα απασχολεί ένα ποσοστό άνω του 20% στη χώρα μας. ΠαράΛληλα όμως, και οι μεγάλες βιομηχανίες και προμηθευτές θα βρουν νέες ευκαιρίες λόγω της άμεσης χρηματοδότησης που τα μικρά σημεία λιανικής παρέχουν σε αντίθεση με το οργανωμένο μεγάλο λιανεμπόριο» τονίζει ο Γιώργος Πανώργιας, Διευθυντής Μάρκετινγκ της εταιρείας ΡΟΤΑ.

πηγή: Hmerisia online

Δύο περίπτερα σε δέκα λεπτά


Δύο περίπτερα με διαφορά δέκα λεπτών χτύπησαν τα ξημερώματα, άγνωστοι, στις 4.40 και 4.50, στην Ηλιούπολη. 
Οι τέσσερις ληστές με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τους ιδιοκτήτες και αφαίρεσαν τις εισπράξεις καθώς και κούτες με τσιγάρα.
Οι δράστες αναζητούνται από τις Αρχές.

πηγή: www.enikos.gr

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Προεκλογικό "δούλεμα"

Συνάντηση Π. Οικονόμου με τον Σύνδεσμο Καπνοβιομηχανιών και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών και των Περιπτερούχων-Καπνοπωλών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρόσκλησή του.
Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της μεγάλης συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους στα καπνικά προϊόντα οι περιπτερούχοι–καπνοπώλες και εξετάστηκε το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να αναζητηθούν οι λύσεις τους. Θα επακολουθήσει νέα συνάντηση μετεκλογικά.

πηγή:kathimerini.gr

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece