Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Συμμαχία του Νότου για τον καπνό

Συμμαχία του Νότου για τον καπνό
Σχέδιο «ταμπακέρα» δρομολογεί η κυβέρνηση, η οποία αναζητά συμμάχους για την προστασία της εγχώριας καπνοβιομηχανίας ενόψει της νέας οδηγίας της ΕΕ για τον καπνό και τα τσιγάρα, που περιέχει σκληρές ρυθμίσεις. Η απαγόρευση κυκλοφορίας των λεπτών τσιγάρων, τύπου slim και το οριστικό... σβήσιμο των τσιγάρων με άρωμα μέντα, θεωρείται ότι θα καταφέρουν καίρια πλήγματα στην εγχώρια παραγωγή τσιγάρων.
Στο πλαίσιο αυτό τα συναρμόδια υπουργεία ήδη έρχονται σε συνεννοήσεις με τα αντίστοιχα υπουργεία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, προκειμένου να περιορίσουν τις ρυθμίσεις που χτυπούν την αγορά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη η Ελλάδα έχει έρθει σε συμφωνία με τους Ιταλούς για κοινή γραμμή πλεύσης.
Το 2014 Η ΨΗΦΙΣΗ. Η σχετική οδηγία που βρίσκεται υπό διαβούλευση και αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί το 2014, όταν η Ελλάδα θα έχει το τιμόνι της Ευρωβουλής, φέρνει τα πάνω κάτω στις καπνιστικές συνήθειες.
Με στόχο την προστασία της υγείας και τον περιορισμό του καπνίσματος από τους νέους, ένα από τα αιτήματα είναι να καταργηθούν στα περίπτερα τα πακέτα των δέκα τσιγάρων.
Επιπλέον, οι καπνιστές θα πρέπει να ξεχάσουν τα συλλεκτικά πακέτα, αφού πλέον όλες οι συσκευασίες θα έχουν το ίδιο σχήμα και μέγεθος.
Οριστικό τέλος όμως θα μπει και στις δελεαστικές συσκευασίες, αφού το 75% της επιφάνειας και των δύο πλευρών του πακέτου θα καλύπτεται από φωτογραφίες που θα προειδοποιούν για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό.

ΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ. Και ενώ ήδη οι οργανώσεις αντικαπνιστών έχουν αρχίσει να πανηγυρίζουν ελπίζοντας σε ένα  αύριο με λιγότερα σύννεφα καπνού, η εφοδιαστική αλυσίδα καπνικών προϊόντων (από τους καπνοπαραγωγούς και τους καπνοβιομήχανους μέχρι τους περιπτερούχους) επιμένει ότι αυτή η απόφαση θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον κλάδο.
Η επιστολή που δημοσίευσαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καπνοβιομηχάνων, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων είναι ενδεικτική του πολεμικού κλίματος που δημιουργείται στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, χαρακτηρίζουν «προβληματική» τη ρύθμιση που αφορά την απαγόρευση των τσιγάρων με διάμετρο μικρότερη των 7,5 χιλιοστών (slim), υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία τύπου τσιγάρων «αντιπροσωπεύει το 13% της συνολικής ελληνικής αγοράς και τη συντριπτική πλειονότητα εξαγωγών».
Κόκκινο πανί αποτελεί και η πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας των τσιγάρων μενθόλης. Οι έλληνες καπνοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι τα αρωματικά τσιγάρα έχουν μικρό μερίδιο στην ελληνική αγορά, αλλά πολύ σημαντικό μερίδιο αγοράς σε άλλα κράτη-μέλη. Και υπογραμμίζουν ότι «για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται μεταξύ των άλλων και ελληνικά καπνά».
Σημειώνεται ότι ο κλάδος καπνού αποφέρει περίπου 4 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία και περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ εξαγωγές ετησίως.


Στόχος να μειωθούν οι καπνιστές
Ψηλά στην ατζέντα  της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου με τον Επίτροπο Τόνιο Μποργκ, για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, ήταν η οδηγία για τον καπνό. Ο Μποργκ, που θεωρείται αντικαπνιστής, δήλωσε ότι «ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των καπνιστών κατά 2% στα επόμενα πέντε χρόνια». «Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν είναι σταυροφορία, αλλά καμπάνια βασισμένη σε λογικές κατευθύνσεις οι οποίες, βέβαια, δεν είναι δόγμα. Είμαι ανοιχτός σε κάθε λογική πρόταση ή σύσταση να τη βελτιώσουμε ή να αντιμετωπίσουμε κάποιες εύλογες ανησυχίες». Ενστάσεις στον κ. Μποργκ αναμένεται να εκθέσει σήμερα το μεσημέρι και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Φωτογραφία για Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης: Θέσπιση μέτρων προστασίας του Έλληνα φορολογούμενου, οφειλέτη, πολίτη
από το Γραφείο Τύπου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Ηρακλείου κ. Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, σχετικά με την θέσπιση μέτρων προστασίας του Έλληνα φορολογούμενου, οφειλέτη, πολίτη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

«Κύριε Υπουργέ,

Με τα δεκάδες χαράτσια και τις απανωτές περικοπές στους μισθούς και στα εργασιακά τους δικαιώματα, οι Έλληνες έχασαν μέσα σε τέσσερα χρόνια τουλάχιστον το 40% του εισοδήματος τους και σχεδόν το 70% της αγοραστικής τους δύναμης.

Αν προσεγγίσουμε και εστιάσουμε στα οικονομικά στοιχεία από την πλευρά των ακινήτων θα διαπιστώσουμε ότι οι φόροι στην ακίνητη ιδιοκτησία επταπλασιάστηκαν μέσα σε διάστημα τριών ετών. Από 500 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2009 εκτινάχθηκαν στα 3,8 δις ευρώ το 2012. Αν συνυπολογιστούν σε αυτά και ο φόρος εισοδήματος, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τεκμήρια και οι άλλες επιβαρύνσεις αγγίζουμε τα 5 δις περίπου επιπλέον.


Γενικά τα τέσσερα χρόνια λιτότητας αποτυπώνονται ως εξής:

Το 2009 είχαμε :

1. Έκτακτη οικονομική εισφορά έως 25.000 ευρώ.

2. Έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία 0,1%-0,9%.

3. Αύξηση τελών κυκλοφορίας Ι.Χ.

Το 2010 είχαμε :

1. Αύξηση στο ΦΠΑ από το 4,5% στο 5%, από 9% στο 10% και από 19% στο 21%.

2. Αύξηση 15% στο φόρο της βενζίνης.

3. Επιπλέον φόρος από 10% έως 30% στους φόρους εισαγωγής στα ΙΧ.

4. Επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα.

5. Έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.

6. Επέκταση τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα.

Το 2011 είχαμε :

1. Νέα αύξηση ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου συντελεστή από 10% σε 11% και του χαμηλού στο 6,5%.

2. Δεύτερη αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13%.

3. Αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα τσιγάρα και ποτά κατά 10%.

4. Αύξηση και επέκταση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην Περιφέρεια.

5. Επιπλέον 10% στους φόρους εισαγωγής αυτοκινήτων.

6. Τέλος Επιτηδεύματος 300 ευρώ.

Το 2012 είχαμε :

1. Νέα φορολογική κλίμακα για εισόδημα πάνω από 8.000 ευρώ.

2. Έκτακτη εισφορά σε όσους είχαν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

3. Κατάργηση εκπτώσεων φόρου με αποδείξεις.

4. Μετάβαση σε ανώτερη κλίμακα ΦΠΑ 23% του κλάδου εστίασης.

5. Νέα κλίμακα αντικειμενικής δαπάνης κατοικίας.

6. Διπλασιασμός τεκμηρίων για αυτοκίνητα.

7. Νέος έκτακτος φόρος στις κατοικίες μέσω τις ΔΕΗ.

8. Κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά.

9. Μείωση αφορολογήτου ορίου από τις 8.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ.

10. Αύξηση εισιτηρίων 25% σε Αστικές συγκοινωνίες ΟΣΕ.

11. Κατάργηση αφορολογήτου για τα παιδιά.

12. Αύξηση Τέλους Επιτηδεύματος στα 650 ευρώ.

13. Αυξήσεις στη ΔΕΗ.

Άρα λοιπόν, ο Έλληνας οικογενειάρχης ο οποίος είναι ιδιοκτήτης κατοικίας και έχει την ατυχία να έχει πατρική περιουσία, θα πληρώσει για το 2013 :

• Μαζεμένο το ΦΑΠ του 2012 και των Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2013, (με δεδομένο ότι έχει εξοφλήσει πλήρως το ΦΑΠ 2010 και 2011).

• Τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (μονιμοποίηση έκτακτου χαρατσιού στα ακίνητα).

• Την φορολόγηση για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, την πατρική περιουσία.

• Την αύξηση στη θέρμανση της κατοικίας του, είτε λόγω της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο, είτε λόγω της αύξησης της τάξεως της 9,2%, στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Κατόπιν των παραπάνω.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1. Τι φοροδοτική δυνατότητα πιστεύετε ότι έχουν πλέον οι Έλληνες πολίτες ;

2. Ποιες ρυθμίσεις σκοπεύει το Υπουργείο να θεσπίσει ώστε οι απαιτήσεις του δημοσίου να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του υπερφορολογούμενου Έλληνα πολίτη ;

3. Ποιες ρυθμίσεις σκοπεύει το Υπουργείο να θεσπίσει ώστε οι απαιτήσεις των τραπεζών να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του οφειλέτη Έλληνα πολίτη ;»

Πηγή : newssnow

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

«Στριφτό» και αφορολόγητο

Κοινό μυστικό για τους θεριακλήδες καπνιστές -και όχι μόνο- αποτελεί το γεγονός της ανεξέλεγκτης διακίνησης και διάθεσης στην αγορά σε πολλές καπνοπαραγωγικές περιοχές από ορισμένους καπνοπαραγωγούς τόνων χύμα και αφορολόγητου καπνού, ο οποίος αποτελεί την πρώτη ύλη για το δημοφιλές «στριφτό».
Η έκταση του λαθρεμπορίου έχει κινητοποιήσει τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές, μιας και ο αφορολόγητος καπνός αποτελεί πρώτη ύλη για το «στριφτό» Η έκταση του λαθρεμπορίου έχει κινητοποιήσει τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές, μιας και ο αφορολόγητος καπνός αποτελεί πρώτη ύλη για το «στριφτό» Και αυτό γιατί άλλο; Αποφέρει σημαντικά κέρδη στους επιτήδειους παραγωγούς, καθώς παρακάμπτουν τη νόμιμη και υποχρεωτική διάθεση της παραγωγής τους σε εταιρείες καπνεμπόρων και διά της πλαγίας οδού διαθέτουν αφορολόγητα το προϊόν τους στην αγορά. Ηδη το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας έχει εντοπίσει περιπτώσεις καπνοπαραγωγών στη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία που εμπορεύονται την παραγωγή τους σε σημεία λιανικής πώλησης, χωρίς φυσικά να υποβάλλονται σε οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση. Η έκταση του λαθρεμπορίου καπνού έχει κινητοποιήσει τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές, καθώς η παράκαμψη της νόμιμης οδού έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν διαφυγόντες φόροι για το Δημόσιο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Χωρίς παραστατικά
Το πιο πρόσφατο περιστατικό διάθεσης τόνων καπνού στην αγορά εντοπίστηκε τυχαία στο Πολύδροσο Φωκίδας, όταν πιάστηκε φορτηγό από το ΣΔΟΕ να μεταφέρει τόνους καπνού χωρίς παραστατικά και για άγνωστο παραλήπτη.
Ο καπνοπαραγωγός, που διατηρεί αποθήκη στην περιοχή, δεν είχε υπογράψει -όπως προβλέπεται- σύμβαση για τη διάθεση του προϊόντος του με καμία εταιρεία εμπορίας καπνού, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθεί σε καπνοβιομηχανία. Το απίστευτο στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο συγκεκριμένος καπνοπαραγωγός φαίνεται να ελάμβανε και επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 150.000 ευρώ το χρόνο, ενώ το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών έφερε στο φως δεκάδες συναλλαγές 400.000 - 500.000 ευρώ το χρόνο.
Το παραεμπόριο ή λαθρεμπόριο καπνού, μας έλεγε στέλεχος του ΣΔΟΕ, έχει εξαπλωθεί σε όλες τις καπνοπαραγωγούς περιοχές της χώρας και αρκετοί παραγωγοί έχουν φθάσει στο σημείο να πωλούν χύμα και αφορολόγητα τον ανεπεξέργαστο καπνό τους σε επιλεγμένα σημεία επεξεργασίας ή λιανικής πώλησης.
Η στροφή του κόσμου στα «στριφτά» τσιγάρα έδωσε το πάτημα για την άνθηση του φαινομένου, την ίδια στιγμή που άλλα κυκλώματα εισάγουν μέσω τρίτων χωρών από τη στεριά και τη θάλασσα τόνους πακέτων τσιγάρων στα οποία έχουν αντιγράψει τα νόμιμα σήματα καπνοβιομηχανιών και έχουν επικολλήσει ακόμη και τις γνωστές φορολογικές ετικέτες.

Τεράστια τα έσοδα από το λαθρεμπόριο

Η επιβολή πρόσθετων φόρων τα τελευταία χρόνια στο καπνικό δίκτυο και οι τιμές των πακέτων τσιγάρων, που φθάνουν έως τα 4 ευρώ, έχουν δημιουργήσει μία νέα εστία ανομίας και παραβατικότητας, ανάλογη με αυτήν του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Τα κέρδη για τους λαθρέμπορους, από απλούς καπνοπαραγωγούς μέχρι εμπόρους και διακινητές (λειτουργούν στοιχειώδη συσκευαστήρια λαθραίων τσιγάρων εντός και εκτός Ελλάδας), είναι τεράστια και αγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ.
Παράγοντες των καπνοβιομηχανιών κρούουν κατά καιρούς τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας την παρέμβαση των ελεγκτικών αρχών, καθώς, όπως εκτιμούν, οι απώλειες των φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο αγγίζουν κάθε χρόνο τα 400 εκατομμύρια ευρώ! Παράλληλα, λόγω της μείωσης των περιθωρίων κέρδους από την υπέρμετρη φορολόγηση, οι βιομηχανίες, οι χονδρέμποροι και τα σημεία λιανικής πώλησης καπνικών προϊόντων βρίσκονται στον τοίχο, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τον άνισο ανταγωνισμό που γεννάει η ολοένα και αυξανόμενη επέκταση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα, τα «στριφτά» και τα πούρα, φτάνοντας πλέον να καλύπτει το 15% της συνολικής κατανάλωσης. Σήμερα, μας έλεγε στέλεχος της καπνοβιομηχανίας, το 83% της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων αξίας 3,5 ευρώ είναι φόροι. Ομως παρά την υπερφορολόγηση, τα έσοδα του κράτους, όπως έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2013, θα είναι μόνο 2,5 δισ. ευρώ έναντι 3,9 δισ. ευρώ το 2011. Πού οφείλεται αυτό; Στο εκτεταμένο λαθρεμπόριο καπνού, που μετά τα τσιγάρα απέκτησε και νέο πεδίο δραστηριότητας και ανάπτυξης με τον χύμα καπνό, καθώς τα στριφτά τσιγάρα είναι λόγω της κρίσης από τα πλέον δημοφιλή και γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση.
Τα κέρδη για τους λαθρέμπορους, από απλούς καπνοπαραγωγούς μέχρι εμπόρους και διακινητές (λειτουργούν στοιχειώδη συσκευαστήρια λαθραίων τσιγάρων εντός και εκτός Ελλάδας), είναι τεράστια και αγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ.
Παράγοντες των καπνοβιομηχανιών κρούουν κατά καιρούς τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας την παρέμβαση των ελεγκτικών αρχών, καθώς, όπως εκτιμούν, οι απώλειες των φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο αγγίζουν κάθε χρόνο τα 400 εκατομμύρια ευρώ! Παράλληλα, λόγω της μείωσης των περιθωρίων κέρδους από την υπέρμετρη φορολόγηση, οι βιομηχανίες, οι χονδρέμποροι και τα σημεία λιανικής πώλησης καπνικών προϊόντων βρίσκονται στον τοίχο, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τον άνισο ανταγωνισμό που γεννάει η ολοένα και αυξανόμενη επέκταση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα, τα «στριφτά» και τα πούρα, φτάνοντας πλέον να καλύπτει το 15% της συνολικής κατανάλωσης. Σήμερα, μας έλεγε στέλεχος της καπνοβιομηχανίας, το 83% της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων αξίας 3,5 ευρώ είναι φόροι. Ομως παρά την υπερφορολόγηση, τα έσοδα του κράτους, όπως έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2013, θα είναι μόνο 2,5 δισ. ευρώ έναντι 3,9 δισ. ευρώ το 2011. Πού οφείλεται αυτό; Στο εκτεταμένο λαθρεμπόριο καπνού, που μετά τα τσιγάρα απέκτησε και νέο πεδίο δραστηριότητας και ανάπτυξης με τον χύμα καπνό, καθώς τα στριφτά τσιγάρα είναι λόγω της κρίσης από τα πλέον δημοφιλή και γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση.

Πηγή Ελευθεροτυπια

Είδος προς... εξαφάνιση τα περίπτερα!


 Είδος προς... εξαφάνιση τα περίπτερα! Στην ΚρήτηΜε αφανισμό απειλούνται πλέον οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και μίνι μάρκετ πώλησης ειδών καπνού στην Κρήτη, όπως κατήγγειλαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης στα Χανιά.
Όπως σημείωσε η πρόεδρος των περιπτερούχων της Κρήτης κ. Ελένη Χαιρέτη, η οικονομική κρίση έφερε μεγάλη πτώση του τζίρου τους, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί δραματικά (από τους προμηθευτές των περιπτέρων) το ποσοστό κέρδους σε προϊόντα καπνού, τηλεκάρτες και Τύπο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα αυτά (καπνός, Τύπος και τηλεκάρτες) είναι περίπου το 80% του καθημερινού τζίρου ενός περιπτέρου.Μεγάλο πλήγμα όμως -σύμφωνα με την κ. Χαιρέτη- για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων είναι πλέον το λαθρεμπόριο τσιγάρων, το οποίο ανθεί.
Τα κυκλώματα πουλούν τα λαθραία τσιγάρα προς 1,50 Ευρώ το πακέτο και τα 500 γραμμάρια του καπνού για στρίψιμο μόλις 12,50 Ευρώ στερώντας καθημερινά εκατοντάδες πελάτες από τα περίπτερα.
Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα έρχεται να προστεθεί όμως και το γεγονός ότι πλέον επιτρέπεται η πώληση προϊόντων καπνού στα super market, που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το τζίρο των περιπτέρων.
Οι περιπτερούχοι της Κρήτης πλέον εκπέμπουν SOS και καλούν την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς από το 2009 έχουν βάλει “λουκέτο” πάνω από 300 περίπτερα και μίνι μάρκετ πώλησης ειδών καπνού σε ολόκληρο το νησί.

Πηγή BESTnews

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Πτώση παραγωγής και εσόδων στην ελληνική καπνοβιομηχανία

Σε πτωτική πορεία επανήλθε το 2012 η ελληνική καπνοβιομηχανία, κλάδος που είχε καταγράψει σημαντική μείωση της παραγωγής του το 2010, αλλά είχε ανακάμψει το 2011.
Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπό πώληση συνεταιριστική βιομηχανία ΣΕΚΑΠ, η οποία ενδέχεται να περιέλθει στον έλεγχο τουρκικής επιχείρησης- πελάτη της, δεν στάθηκε δυνατό να αντισταθμιστούν από τη συνεχιζόμενη διεύρυνση των εξαγωγών των άλλων δύο ελληνικών καπνοβιομηχανιών, της ελεγχόμενης από τη Philip Morris εταιρείας Παπαστράτος και της ελληνικών κεφαλαίων εταιρείας Καρέλια.
Ο όγκος των εταιρειών παραγωγής τσιγάρων στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου, παρουσίασε πτώση παραγωγής, έπειτα από άνοδο 10,5% το 2011 και πτώση 17,5% το 2010. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγή καπνικών προϊόντων στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2012 ήταν κατά 6,9% μικρότερη από την αντίστοιχη της ίδιας περιόδου του 2011.
Η εξέλιξη του όγκου της παραγωγής του κλάδου το 2012 ανά μήνα έως και τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011, έχει ως εξής: +5,0% τον Ιανουάριο (+39,4% τον ίδιο μήνα του 2011), -4,7% τον Φεβρουάριο (-6,8%), +1,5% τον Μάρτιο (+2,4%), +5,8% τον Απρίλιο (+1,0%), +3,0% τον Μάιο (+10,0%), -18,1% τον Ιούνιο (+19,2%), -16,2% τον Ιούλιο (+11,8%), -1,0% τον Αύγουστο (+2,1%), -19,1% τον Σεπτέμβριο (+4,3%), -0,3% τον Οκτώβριο (+7,1%) και +21,1% τον Νοέμβριο (+16,8%).
O όγκος της παραγωγής του κλάδου στο ενδεκάμηνο του 2012 βρέθηκε σε επίπεδα τα οποία είναι κατά 23,4% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005. Η μέση τιμή του κλαδικού δείκτη παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2012 (2005: 100 μονάδες) ήταν 76,6 μονάδες.
Επίσης, ο κύκλος εργασιών του κλάδου το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2011- Νοεμβρίου 2012, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο, παρουσίασε μείωση κατά 5,4% (2011/2010: -1,5%).
Η εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου το 2012 ανά μήνα έως και τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011, έχει ως εξής: +14,3% τον Ιανουάριο (-3,3% τον ίδιο μήνα του 2011), -6,5% τον Φεβρουάριο (-19,0%), +0,6% τον Μάρτιο (-13,4%), +15,9% τον Απρίλιο (+0,4%), -9,1% τον Μάιο (+7,5%), -8,7% τον Ιούνιο (+4,0%), -13,2% τον Ιούλιο (+20,0%), -5,0% τον Αύγουστο (+8,8%), -27,2% τον Σεπτέμβριο (+39,3%), -0,6% τον Οκτώβριο (+4,9%) και -7,6% τον Νοέμβριο (+7,6%).
Τα έσοδά του το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2011- Νοεμβρίου 2012 ήταν κατά 24,7% χαμηλότερα από τα έσοδα του έτους 2005. Η μέση τιμή του κλαδικού δείκτη κύκλου εργασιών την προαναφερθείσα περίοδο βρέθηκε στις 75,3 μονάδες (2005: 100 μονάδες).
Η παραγωγή του κλάδου το 2005 αντιστοιχούσε κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το έτος αυτό, στο 1,9% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας. Ακόμη, το 2005 ο κύκλος εργασιών του κλάδου αντιστοιχούσε, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στο 1,4% του συνολικού κύκλου εργασιών της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.
Πηγή: ΚΑΘΗΝΕΡΙΝΗ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece