Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τα περίπτερα κατεβάζουν τα ρολά


ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ Ο ΚΛΑΔΟΣ

Λουκέτο βάζουν το ένα μετά το άλλο τα περίπτερα ακόμα και σε πολύ κεντρικά σημεία των πόλεων, αποδεικνύοντας ότι δεν ξέφυγαν ούτε αυτά από τη μέγκενη της οικονομικής κρίσης.

Στην Αθήνα έχουν μείνει μόλις 3.000 από 5.500 περίπτερα
Στην Αθήνα έχουν μείνει μόλις 3.000 από 5.500 περίπτερα
Ηδη, 80.000 οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, ενώ πολλοί φοβούνται ότι η κατάσταση στον κλάδο θα επιδεινωθεί. Ο εκρηκτικός συνδυασμός των υπέρογκων χρεών, της κατάργησης του ευεργετήματος απονομής αδειών σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και οι τροποποιήσεις που επέφερε το πολυνομοσχέδιο του Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα πανελλαδικά να έχουν μείνει 11.500 περίπτερα από 17.500 το 2009 και στην Αθήνα μόλις 3.000 από 5.500.
«Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά... Είναι το θέμα με τα καπνικά, το πολυνομοσχέδιο και η απελευθέρωση του επαγγέλματος, τα προβλήματα με τους δήμους και τις απαιτήσεις τους. Και φυσικά η εγκληματικότητα, για την οποία δεν μιλάει κανένας», λέει στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής Γιώργος Δούκας.
«Οι περιπτεράδες είμαστε εύκολος στόχος και έχουμε πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος τα τελευταία χρόνια. Οσο για το μέλλον; Αυτό είναι συνυφασμένο με το μέλλον της χώρας. Επειδή τα φορολογικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δική μας δουλειά, αν δεν σταματήσει να φορολογείται άγρια ο απλός κόσμος, τότε δεν πρόκειται να δούμε Θεού πρόσωπο ούτε εμείς».
Παράπονα που επιδεινώνει την κρίση του κλάδου θεωρούν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων το λαθρεμπόριο καπνού. Δεξιά, Ο Γ. Δούκας, εκπρόσωπος των περιπτερούχων Αττικής
Παράπονα που επιδεινώνει την κρίση του κλάδου θεωρούν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων το λαθρεμπόριο καπνού. Δεξιά, Ο Γ. Δούκας, εκπρόσωπος των περιπτερούχων Αττικής
Οι ιδιοκτήτες μιλούν για επιχείρηση αφανισμού. Οπως λένε, στην Αττική έχουν απομείνει σήμερα 6.440 σημεία πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων (περίπτερα και μίνι μάρκετ) από 10.550 που ήταν το 2009, ενώ τα περίπτερα που σήμερα είναι ανοιχτά, μετά βίας φθάνουν τα 3.000.
Βουνό τα προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν καθημερινά οι περιπτεράδες στην προσπάθειά τους για επιβίωση.
Οι εκπρόσωποί τους τονίζουν ότι τα τρία τελευταία χρόνια το λιανεμπόριο έχασε περίπου 160 εκατ. ευρώ από ποσοστά μεικτού κέρδους που είχε πριν από το 2009. Σαν να μην έφταναν αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιοι, το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο φέρνει περαιτέρω συρρίκνωση...
«Το πολυνομοσχέδιο έχει στόχο την καταστροφή της μικρής λιανικής, θέλουν να μας καταστρέψουν, εμάς που πουλάμε καπνοβιομηχανικά προϊόντα με μέσο ποσοστό κέρδους 3% και κάτω, επί της ονομαστικής τιμής. Το λαθρεμπόριο στα καπνικά έχει αυξηθεί δραματικά. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι έχει φθάσει περίπου στο 17% και, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα ξεπεράσει το 35%.
Σε απόλυτα νούμερα, αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα χάνει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για αγορά τσιγάρων μέχρι 50 κούτες μέσω Internet.
Οι δήμοι στους οποίους ανατέθηκε από την Πολιτεία η διαχείριση του ζητήματος, παραβίασαν το Σύνταγμα, έβγαλαν τους αναπήρους εκτός και δημιούργησαν τα δημοτικά περίπτερα. Δεν καταργούν μόνο, αλλά ξηλώνουν περίπτερα για τα οποία υπάρχουν κάτοχοι άδειας και στη συνέχεια δεν προκηρύσσουν θέσεις.
Οι άνθρωποι αυτοί μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς περίπτερα και θέσεις. Θα έπρεπε πρώτα να προτείνονται οι νέες θέσεις και μετά να καταργούνται οι παλιές», τονίζει ο γενικός γραμματέας του κλάδου.
ΧΩΡΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ
«Μας έχουν να δουλεύουμε σαν είλωτες»
Οι περιπτερούχοι έχουν καταθέσει υπόμνημα με το οποίο ζητούν η αρμοδιότητα για τα περίπτερα να δοθεί στους περιφερειάρχες. «Υπαγόμασταν», λέει, «στις νομαρχίες, που καταργήθηκαν και έγιναν περιφέρειες. Εκεί έπρεπε να υπαγόμαστε. Εγινε επίτηδες, επειδή υπάρχουν συμφέροντα. Υστερα υπάρχει και το θέμα των κοινοχρήστων χώρων. Από τη μία, μας υποχρεώνουν να έχουμε σταντ και, από την άλλη, ο δήμος μας επιβάλλει πρόστιμα για αυτά. Ο,τι τετραγωνικά χρεώνονται στις καφετέριες και οπουδήποτε αλλού, τα ίδια πρέπει να χρεώνονται και σε μας. Σε κανένα περίπτερο δεν υπάρχει παροχή ύδρευσης, ούτε καν δικαίωμα χημικής τουαλέτας. Μας έχουν να δουλεύουμε σαν είλωτες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς να εισπράττουν μετρητά η ελληνική Πολιτεία και οι εταιρείες που συναλλάσσονται μαζί μας», συμπληρώνει ο κ. Δούκας.
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ
Tα στέκια αλλάζουν χέρια...
Οι εκπρόσωποι των περιπτερούχων λένε με πίκρα ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο τα περίπτερα αλλάζουν χέρια. Οπως λένε, παλιότερα, περιπτεράδες -και λόγω της νομοθεσίας για τις ευπαθείς ομάδες- ήταν μόνο Ελληνες. Σήμερα η γεωγραφία των περιπτέρων είναι πλέον πολυπολιτισμική, καθώς πολλές εθνικότητες έχουν μπει στον χώρο νοικιάζοντάς τα. Ενας μεγάλος αριθμός έχει περάσει στα χέρια οικογενειών από την Αλβανία οι οποίοι τα λειτουργούν σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο με συνέπεια και τηρώντας τους κανόνες χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στον κλάδο. Αρκετοί είναι και οι Πακιστανοί, οι περιπτερούχοι υποστηρίζουν ότι φθάνουν περίπου τους 120, οι οποίοι έχουν νοικιάσει περίπτερα. Κάποιοι από αυτούς, όμως, πουλάνε παράνομα τσιγάρα με αποτέλεσμα να πλήττεται ο κλάδος, όπως υποστηρίζει το Σωματείο Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής.
Στέλλα Κεμανετζή
ΦΩΤΟ: Γ. Χρυσοχοϊδης

απο ΕΘΝΟΣ

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ο Κώστας Κόγιας, "έφυγε"


Βρέθηκε απαγχονισμένος από την σύζυγό του, αφού κανένας αρμόδιος δεν έλαβε το μήνυμα του συνδικαλιστή - ανθρώπου που περπάτησε από τον Βόλο έως την Αθήνα με τα πόδια.



Με τον τραγικότερο τρόπο επέλεξε να "φύγει" από την ζωή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕΜ) αλλά και των Περιπτεριούχων Μαγνησίας, Κώστας Κόγιας, αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Τον ίδιο εντόπισε η σύζυγός του, γύρω στις 20.30, απαγχονισμένο στο σπίτι τους, στη Ν. Ιωνία Μαγνησίας, αφού νωρίτερα ανησύχησε μιας και δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές της κλήσεις. Νωρίτερα, το απόγευμα, γύρω στις 18.30, είχε φύγει από το περίπτερο, αφήνοντας την σύζυγό του, φανερά πιεσμένος και αγχωμένος από τις οικονομικές του εκκρεμότητες.

Ο Κώστας Κόγιας, διανύοντας την 7η δεκαετία της ζωής του, αν και αντιμετώπιζε και σοβαρό πρόβλημα υγείας, παρόλα αυτά δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται, συστήνοντας μάλιστα πρόσφατα την "Κίνηση Ελπίδας Πολιτών", με την σημαία της οποίας τον περασμένο Οκτώβριο, μαζί και με άλλα μέλη της Κίνηση, περπάτησε για 11 ολόκληρες ημέρες από τον Βόλο έως την Αθήνα, διαμαρτυρόμενος μ' αυτό το τρόπο για τα προβλήματα των επαγγελματιών και των βιοτεχνών. Δυστυχώς, όμως, κανένας από τους αρμόδιους, που συναντήθηκε μαζί του, δεν έλαβε τον μήνυμα του συνδικαλιστή - ανθρώπου.

Το Α.Τ. Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας, ανέλαβε την προανάκριση της υπόθεσης.

απο tromaktiko



Ένας μεγάλος παλαίμαχος της ζωής αλλά και του κλάδου των περιπτερούχων έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό πίσω του.
Πιστεύω, πως σε παρόμοιες περιπτώσεις, τα λόγια είναι περιττά και παράλληλα φτωχά να περιγράψουν έναν ΑΓΩΝΙΣΤΗ.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Καλό ταξίδι φίλε Κώστα. 

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Αγρινιώτης συνελήφθη γιατί κατείχε 400 κιλά χύμα καπνό!


Η πώληση χύμα καπνού είναι σε έξαρση και προφανώς για κάποιους ιδιαίτερα επικερδής.  51χρονος Αγρινιώτης πάντως συνελήφθη καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του 400 κιλά καπνού, κατεργασμένου και ακατέργαστου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύλληψη έγινε από άνδρες της Ασφάλειας Αγρινίου οι οποίοι αξιοποίησαν κατάλληλες πληροφορίες και προέβησαν σε κατ’ οίκον έρευνα όπου βρήκαν τη μεγάλη ποσότητα καπνού. 
Ο 51χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα με δικογραφία σε βάρος του για παράβαση του τελωνειακού κώδικα. 


πηγή: afrinio News

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τα λαθραία "πάνε σύννεφο"


Τετραπλασιασμός στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων σε μία 5ετίαΟ αριθμός των παράνομων τσιγάρων που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι πλέον τετραπλάσιος σε σχέση με το 2008, γεγονός με αρνητικές επιπτώσεις για την καπνοβιομηχανία, το κράτος, που χάνει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο, αλλά και για τους απνιστές, καθώς συχνά τα προϊόντα αυτά είναι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.


ΔιαφημίσειςΧάστε 12 κιλά σε 14 μέρεςΗ καλύτερη δίαιτα στην Ελλάδα Ανακαλύψτε τη συγκλονιστική αλήθειαwww.satividagoodshape.comCosmoteΚάνε τώρα νέα σύνδεση Cosmote και απόκτησε νέα συσκευή δωρεάν!www.cosmote.gr
Ο αριθμός των παράνομων τσιγάρων που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι πλέον τετραπλάσιος σε σχέση με το 2008, γεγονός με αρνητικές επιπτώσεις για την καπνοβιομηχανία, το κράτος, που χάνει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο, αλλά και για τους καπνιστές, καθώς συχνά τα προϊόντα αυτά είναι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της έκθεσης STAR που διεξάγει η KPMG και δημοσιοποίησε χθες η Παπαστράτος, το 2012 καταναλώθηκαν στην Ελλάδα 3,1 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα που αντιστοιχούν στο 13,4% της συνολικής κατανάλωσης. Το φαινόμενο, μάλιστα, συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητική τάση, καθώς σύμφωνα με έρευνα εκτίμησης του παράνομου εμπορίου που διενεργεί η Nielsen και βασίζεται στη συλλογή άδειων πακέτων, το ποσοστό των τσιγάρων που δεν προοριζόταν για την εγχώρια αγορά (σ.σ. το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι παράνομα) αποτελούσε το 15,7% της συνολικής κατανάλωσης.

Μόνο σε σχέση με το 2011 τα παράνομα τσιγάρα που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012 αυξήθηκαν κατά 16%, αύξηση που αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μαζί με την αύξηση που σημείωσαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία. Μάλιστα, η Ελλάδα το 2012 ανέβηκε πέντε θέσεις σε σχέση με το 2011 και πλέον αποτελεί το κράτος-μέλος της Ε.Ε. με το ένατο μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων με πρώτη τη Λεττονία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων που καταναλωνόταν στην Ελλάδα ήταν μόλις 2,2% ή 700.000 τεμάχια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παπαστράτος, οι απολεσθέντες φόροι μόνο για το 2012 ανήλθαν σε 430 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από το 2008 έως το 2012 υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Πέρα από την αύξηση των παράνομων τσιγάρων αυτή καθαυτή, το φαινόμενο του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται το 2012 και από δύο σημαντικές εξελίξεις.

Πρώτον, το 2012 το 55% των παράνομων τσιγάρων επρόκειτο για τα λεγόμενα illicit whites, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 40%. Τα illicit whites πρόκειται για σήματα που παράγονται κυρίως σε χώρες εκτός Ε.Ε. και προορίζονται συνήθως για την παράνομη αγορά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα κάνουν θραύση «σήματα» όπως το Raquel και το Gold Mount, τα οποία, μάλιστα, έχουν συσκευασίες που θυμίζουν πολύ γνωστές μάρκες.

Η δεύτερη εξέλιξη εντός του 2012 ήταν η μεγάλη αύξηση του παράνομου χύμα καπνού που διακινείται κυρίως στις λαϊκές αγορές και στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την Παπαστράτος με κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού που διατίθενται στην αγορά, το Δημόσιο έχει απώλειες φόρων ύψους 2 εκατ. ευρώ. Υστερα από εργαστηριακές αναλύσεις σε τέτοια προϊόντα εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, τρίχες ζώων, φτερά, καθώς και κομμάτια πλαστικού.


Πηγή:.skai.gr

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Κόντρες «επίσημων» και «λαθραίων» για τα κέρδη


Εκστρατεία «ενημέρωσης» από τα μονοπώλια. Στο 13,4% η «παράνομη
διακίνηση»
Τη «πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» θέλουν τα μονοπώλια της καπνοβιομηχανίας, που εμφανίζονται τώρα να αγωνιούν για το φαινόμενο διακίνησης αφορολόγητων τσιγάρων και για τις επιπτώσεις της στην «απώλεια» φορολογικών εσόδων. Εκστρατεία «ενημέρωσης των καταναλωτών» διενεργείται από την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος», θυγατρική εταιρεία του μονοπωλίου «Philip Morris», η οποία και προχώρησε σε ειδική έρευνα για τη διάσταση που παίρνει το φαινόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι φαινόμενο απόλυτα συνδεδεμένο με την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων ταυτόχρονα με την απογείωση της συντελούμενης φοροληστείας από τη πλευρά του κράτους, με την απογείωση και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ταυτόχρονα και παράλληλα οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες που σχετίζονται με τη διακίνηση καπνικών προϊόντων (ψιλικατζίδικα κ.ά.) χτυπιούνται ανελέητα από τη λεγόμενη «απελευθέρωση» μέσα από την οποία ισχυρές επιχειρήσεις και αλυσίδες καταστημάτων (σούπερ μάρκετ κ.ά.) έχουν τη δυνατότητα πώλησης τσιγάρων, συγκεντρώνοντας την πίτα και τους διακινούμενους τζίρους. Αλλά και από την «άλλη πλευρά» το τεράστιο μέγεθος της λαθραίας διακίνησης και οι αποσπώμενοι τζίροι αποκαλύπτουν αυτούς που «κρύβονται» πίσω από τα κυκλώματα παραγωγής και εμπορίας, οι οποίοι επίσης είναι ισχυροί μεγαλοεπιχειρηματίες, με δυνατότητα να παίζουν στα ίσα τους «επίσημους» ανταγωνιστές τους.
H έρευνα διενεργήθηκε από την KPMG για λογαριασμό της «Παπαστράτος» και εμφανίζει τα παρακάτω:
-- Τα «παράνομα τσιγάρα» στην Ελλάδα το 2012 έχουν αποσπάσει 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011 και 2,2% το 2008, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
-- Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια αφορολόγητα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011 και 330% σε σχέση με το 2008.
-- Στην ΕΕ, το 2012 καταναλώθηκαν 65,5 δισ. λαθραία τσιγάρα, μέγεθος που ξεπερνά τις νόμιμες αγορές της Γαλλίας και της Πορτογαλίας μαζί. Κύριες πηγές προέλευσης, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι Πολωνία, Λευκορωσία, Ουκρανία και Ρωσία, ενώ οι απώλειες φορολογικών εσόδων για τα κράτη μέλη της ΕΕ «εκτιμώνται» σε 12,5 δισ. ευρώ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ασφαλιστικά μέτρα πρατηριούχων καπνικών εναντίον Philip Morris


Ασφαλιστικά μέτρα πρατηριούχων καπνικών εναντίον Philip Morris

Εχθές συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά η κατάθεση έξι χονδρεμπόρων καπνικών από σύνολο 14 ατόμων που έχουν καταθέσειασφαλιστικά μέτρα εναντίον της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας .

Οι δικηγόροι των χονδρεμπόρων ήταν οι κ.κ. Μπακόπουλος Δημοσθένης και Καρακιουλάκης Ιωάννης .

Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την καπνοβιομηχανία Philip Morris ήταν ο κ.Τόλης .
Στο Πρωτοδικείο Πειραιά κατέθεσαν μάρτυρες υπέρ των χονδρεμπόρων καπνικών οι κ.κ. Μηλόπουλος Παύλος και Καρακατσάνης Σταύρος .Ως μάρτυρας υπεράσπισης της καπνοβιομηχανίας Philip Morris κατέθεσε ο κ.Κυρίτσης Χρήστος , διευθυντής πωλήσεων .
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ,υπήρξαν μικροεντάσεις από το ακροατήριο που παρακολούθησε την συγκεκριμένη διαδικασία .
Εκτός από τους χονδρεμπόρους ,στην συγκεκριμένη αίθουσα βρίσκονταν και εκπρόσωποι όλων των καπνοβιομηχανιών ως παρατηρητές της ακροαματικής διαδικασίας ,καθώς επίσης και εκπρόσωποι διαφόρων Σωματείων Περιπτερούχων Καπνοπωλών.
Επίσης εκ μέρους του Σωματείου Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής ως παρατηρητής παρευρέθη ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου Κ.Παπαγιάννης ευάγγελος .
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε για να βγάλει απόφαση μετά το Πάσχα .
Την συγκεκριμένη ακροαματική διαδικασία παρακολούθησε και δημοσιογράφος της εφημερίδας ¨Το Χωνί¨ ,η οποία έκανε ρεπορτάζ και πήρε συνέντευξη από όλους τους παρευρισκομένους η οποία θα δημοσιευτεί την Κυριακή 28/4.
Υποσημείωση Συντακτικής Ομάδας synpeka.gr
Η προσωπική εκτίμηση της ιστοσελίδας είναι 80% πιθανότητες να βγει απόφαση υπέρ της Philip Morris & 20% υπέρ των χονδρεμπόρων καπνικών .
Τα ισχυρά νομικά έγγραφα της συγκεκριμένης υπόθεσης που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο εκ μέρους της Philip Morris μας οδηγούν σε αυτή την πρόβλεψη .
Σήμερα δημοσιεύουμε και το Υπόμνημα το οποίο έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Τσιγάρων Αθηνών & Προαστίων στην πολιτική ηγεσία .


synpeka.gr

Πόλεμος σε τρία μέτωπα στο εμπόριο

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η απελευθέρωση της πώλησης καπνικών προϊόντων και η σκέψη για πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ βάζουν φωτιά στις σχέσεις κυβέρνησης - εμπόρων αλλά και κυβέρνησης - φαρμακοποιών. 

Την ίδια ώρα, οι αλλαγές αυτές σηματοδοτούν και την εκ βάθρων ανατροπή του σκηνικού στην αγορά και το μοίρασμα σε νέα χέρια ενός τζίρου ο οποίος αθροιστικά -τσιγάρα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, εμπόριο- ξεπερνά με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς τα 5 δισ. ευρώ! 

Σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις προκαλεί η κόντρα των εμπόρων με το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ρόλο ρυθμιστή στις εξελίξεις αναμένεται να αναλάβει μετά το Πάσχα η ελληνική βουλή. 

Αφορμή της διαμάχης μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του εμπορικού κόσμου έχει σταθεί η απόφαση του πρώτου να προχωρήσει στην απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, η οποία, αν και είναι προαιρετική, και αφορά μόνο τους... μικρούς, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει η πολιτική ηγεσία του, εντούτοις έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εμπόρων, οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν την εμμονή του υπουργείου σε μια ρύθμιση την οποία δεν επιθυμούν. 

Ενδεικτική του ψυχροπολεμικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των εμπόρων και του υπουργείου είναι η δήλωση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΕΣΕΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «η μάχη για τις Κυριακές θα δοθεί μέχρι τέλους».


euro2day

Στα 506 εκατ. η "μαύρη τρύπα" έμμεσων φόρων



Ισχυρό πλήγμα δέχεται ο προϋπολογισμός από την επιταχυνόμενη καθίζηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία, απόρροια του περιορισμού της κατανάλωσηςκαι γενικότερα της άπνοιας που επικρατεί στην αγορά.

Μπορεί τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να δείχνουν, σε τελική ανάλυση, πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο των εισπράξεων, και ιδιαίτερα στην έμμεση φορολογία, είναι άκρως ανησυχητικές και αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, εάν δεν αλλάξει η κατάσταση στην αγορά.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η μαύρη τρύπα στους έμμεσους φόρους έφθασε στα 506 εκατ. ευρώ, λόγω των επιπτώσεων της μεγάλης ύφεσης, επηρεάζοντας αρνητικά και τα συνολικά φορολογικά έσοδα, τα οποία ήταν λιγότερα κατά 411 εκατ. ευρώ από αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το ίδιο διάστημα.

Κατά 217 εκατ. ευρώ υστέρησαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν στον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών, όπου η απόκλιση από τον στόχο έφθασε τα 126 εκατ. ευρώ.

Κατά 144 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου υποχώρησαν τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα και στα άλλα προϊόντα πλην των ενεργειακών. Από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά αγαθά η υστέρηση ήταν της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι τα έσοδα από τον ΕΦΚ των καπνικών ειδών «φαίνεται να ανακάμπτουν σταδιακά και η απόκλιση από τον στόχο έχει περιοριστεί στο 19,8% έναντι 33,2% του πρώτου διμήνου».

euro2day

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Πουλούσε κλεμμένα εισιτήρια λεωφορείου και λαθραία τσιγάρα


Φωτογραφία για Πουλούσε κλεμμένα εισιτήρια λεωφορείου και λαθραία τσιγάρα
Το περίπτερο της παρανομίας λειτουργούσε στα Τρίκαλα μία 53χρονη γυναίκα, η οποία πουλούσε στους πελάτες της εισιτήρια αστικών δρομολογίων που αποδείχθηκαν κλεμμένα.

Μαζί με αυτά, διαπιστώθηκε ότι διέθετε στην αγορά και λαθραία τσιγάρα.

Η καταγγελία ενός 36χρονου οδηγού αστικού λεωφορείου ότι άγνωστοι είχαν κλέψει από μέσα ένα μεταλλικό κουτί με 100 ευρώ και 120 εισιτήρια, κινητοποίησε τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Τρικάλων. Ακολουθώντας πληροφορίες, ένας αστυνομικός έφτασε στο περίπτερο της 53χρονης και ζήτησε να αγοράσει ένα εισιτήριο. Από τον αριθμό του διαπίστωσε ότι προερχόταν από την παρτίδα με τα κλεμμένα και αμέσως έκανε έρευνα στο περίπτερο, όπου ανακάλυψε συνολικά 103 εισιτήρια από την ίδια παρτίδα.

Η περιπτερούχος συνελήφθη για αποδοχή και διάθεση κλοπιμαίων, αλλά μετά την ολοκλήρωση της έρευνας βρέθηκαν και 31 πακέτα τσιγάρων χωρίς την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης. Έτσι, παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων και για παραβίαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα. Για την κλοπή των εισιτηρίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ενός 29χρονου Έλληνα που κατηγορείται ως δράστης.


Για κατοχή μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων τα ποία σκόπευε να διακινήσει στην αγορά της Ξάνθης, συνελήφθη και ένας 49χρονος Έλληνας στο σπίτι του οποίου οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατέσχεσαν 2.660 πακέτα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι δασμοί και φόροι. Ο 49χρονος οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ τα λαθραία τσιγάρα παραδόθηκαν στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.

 Tromaktiko

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Το τελευταίο οχυρό έπεσε


Μαρινόπουλος: Μπήκε και στην πώληση τσιγάρωνΤο τελευταίο οχυρό έπεσε. Πλέον οι καπνιστές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν τα τσιγάρα τους εκτός από τα περίπτερα και από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Το «βάπτισμα του πυρός» σε αυτή τη νέα, για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατηγορία προϊόντων, έλαβε εδώ και λίγες ημέρες η αλυσίδα Μαρινόπουλος. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες σε συνεργασία με χονδρεμπόρους καπνικών προϊόντων και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη τοποθετήσει μέσα σε επιλεγμένα καταστήματα της ειδικά stand πώλησης προϊόντων καπνού.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλαδή η πώληση καπνικών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ήταν αναμενόμενη, μετά τη ρύθμιση που είχε προωθηθεί την περασμένη χρονιά σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα καπνού μπορούν να πωλούνται από υπεραγορές τροφίμων και να τοποθετούνται σε κλειστές προθήκες μετά τα ταμεία, προσβάσιμες για τον καταναλωτή με τη μεσολάβηση υπαλλήλου.

Αν και αναμενόμενη, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ανατροπές στο παραδοσιακό κανάλι πώλησης καπνικών (περίπτερα, μικρά σημεία λιανικής) αλλά και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στις καπνοβιομηχανίες και στο χονδρεμπόριο καπνικών προϊόντων.

Από τη μία πλευρά τα περίπτερα, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου στο Euro2day, χάνουν ένα βασικό εργαλείο της δουλειάς τους. Σημειώνεται ότι το 60,5% των αγορών των καταναλωτών από το περίπτερο, αφορά σε τσιγάρα και άλλα καπνικά είδη (χαρτάκια, φίλτρα, αναπτήρες κλπ). Από τη άλλη πλευρά όσες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επιλέξουν να εισέλθουν εμπορικά και σε αυτή την κατηγορία αποκτούν ένα πρόσθετο όγκο πωλήσεων. Την ίδια ώρα οι καπνοβιομηχανίες αποκτούν ένα νέο κανάλι διάθεσης των προϊόντων τους και οι χονδρέμποροι μια νέα αγορά. Βέβαια “κλειδί” για όλους τους κρίκους της αλυσίδας, άλλους λιγότερο και άλλο περισσότερο, είναι ο χρόνος πληρωμής και φυσικά το περιθώριο κέρδους.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την απελευθέρωση πώλησης των καπνικών προϊόντων από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι περιπτεράδες έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις προϋποθέσεις αδειοδότησης για τη λειτουργία περιπτέρων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα καθορίζονται οι θέσεις των περιπτέρων, ενώ μόνο το 30% αυτών θα παραχωρούνται σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) και πολυτέκνους, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των λοιπών θέσεων των περιπτέρων θα γίνεται με δημοπρασία, ο χρόνος παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης των θέσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 έτη, ενώ απαγορεύεται η αναμίσθωση, η υπεκμίσθωση και η εν γένει περαιτέρω παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης σε τρίτους.

Σε ό,τι φορά τις υφιστάμενες άδειες, αυτές διατηρούνται σε ισχύ και δεν μεταβιβάζονται, ούτε κληρονομούνται, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι δικαιούχοι αυτών υπόκεινται σε υποχρέωση καταβολής τέλους για τον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνει η κατασκευή του περιπτέρου. 
πηγή:euro2day.gr

"Μπλόκο» στην Παπαστράτος"



«Μπλόκο» στην Παπαστράτος
Περιπτερούχοι, ιδιοκτήτες ψιλικών και πρατηριούχοι τσιγάρων απειλούνται µε λουκέτα από την απόφαση των καπνοβιοµηχανιών να δηµιουργήσουν ιδιωτικά δίκτυα διανοµής. Προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισµού

Η δηµιουργία ιδιωτικών δικτύων διάθεσης και πώλησης των καπνικών τους προϊόντων από πλευράς καπνοβιοµηχανιών θα σηµάνει ντόµινο εξελίξεων και λουκέτων για πρατηριούχους και, όπως υπολογίζεται, περίπου 20.000 περιπτερούχους και ιδιοκτήτες ψιλικών, καθώς το 60% µε 70% του τζίρου των δύο τελευταίων επαγγελµατικών κατηγοριών προέρχεται από τα τσιγάρα.

Πρατήρια και περίπτερα είναι άρρηκτα συνδεδεµένα µεταξύ τους, καθώς οι περιπτερούχοι πλήρωναν τα πρατήρια βάσει εναλλασσόµενων τιµολογίων, δηλαδή προµηθεύονταν τις νέες παρτίδες και πλήρωναν για προηγούµενες, ενώ συχνά πλήρωναν ακόµη λιγότερα, µε αποτέλεσµα οι ανοιχτές πιστώσεις των περιπτερούχων σε πρατηριούχους να υπολογίζονται σε εκατοµµύρια. Αν στα ως άνω υπολογιστούν οι εγγυητικές που καλούνται να πληρώσουν στις εταιρείες καπνοβιοµηχανίας για να προµηθευτούν τα τσιγάρα, τότε οι πρατηριούχοι αναγκάζονται να καταφύγουν στις τράπεζες για δανεισµό, ακόµα και µε υποθήκευση των σπιτιών τους, οδηγούµενοι µαθηµατικά σε οικονοµικό στραγγαλισµό. «∆εν µπορώ να καταλάβω γιατί ξαφνικά θεωρηθήκαµε κλειστό επάγγελµα το οποίο και έπρεπε να ανοίξει, αφού λειτουργούµε ούτως η άλλως ως ελεύθεροι επαγγελµατίες, λόγω και του ανταγωνισµού που υπάρχει µεταξύ των πρατηρίων» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. ∆ηµήτρης Γιαννακόπουλος, µέλος του Συνδέσµου Πρατηριούχων Σιγαρέτων Αθηνών και προαστίων.

Αλώβητοι από τη νέα τάξη πραγµάτων δεν µένουν όµως ούτε οι ιδιοκτήτες περιπτέρων, καθώς το καθεστώς της πίστωσης, από ό,τι φαίνεται, θα αποτελέσει παρελθόν και θα κληθούν να προπληρώνουν, και µάλιστα τις µετρητοίς στις εταιρείες, τις παραγγελίες τους σε τσιγάρα για να τα προµηθευτούν, ενώ θα είναι αναγκασµένοι να προµηθεύονται και µεγάλες ποσότητες, κάτι που ελάχιστα περίπτερα έχουν αυτή τη στιγµή τη δυνατότητα να πράξουν.

Στο πλαίσιο αυτό, σε προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισµού, κατά της θυγατρικής της Phillip Morris στην Ελλάδα, Παπαστράτος, έχει προχωρήσει από τις 14 Ιανουαρίου η συντονιστική επιτροπή αγώνα Συνδέσµου Πρατηριούχων Τσιγάρων Αθηνών και προαστίων. Ο Σύνδεσµος καταγγέλλει, ουσιαστικά, τη διαδικασία που ακολούθησε η εταιρεία για την καταγγελία της µεταξύ τους σύµβασης εργασίας, σε µια προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της δηµιουργίας ιδιωτικού δικτύου πώλησης των καπνικών προϊόντων της σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Οπως δηλώνει Στο ΧΩΝΙ το µέλος του Συνδέσµου Πρατηριούχων Σιγαρέτων Αθηνών και προαστίων, ∆ηµήτρης Γιαννακόπουλος, η εταιρεία Παπαστράτος, που κατέχει περί το 37% της ελληνικής αγοράς καπνού, έχει ήδη προχωρήσει στη δηµιουργία του ιδιωτικού της δικτύου στην Αθήνα, συνεργαζόµενη µε τρία εν ενεργεία πρατήρια, γεγονός που θα αποτελέσει ταφόπλακα για περίπου 70 πρατηριούχους στην Αττική και κυρίως για αυτούς που έχουν χαµηλό τζίρο, οι οικογένειες των οποίων θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Ο ίδιος, δεν διστάζει, µάλιστα, να χαρακτηρίσει την αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία ως παραπλανητική, τονίζοντας πως ουσιαστικά στόχος της είναι να αυξήσει τα περιορισµένα της, λόγω ύφεσης, κέρδη µπαίνοντας µέσα στη διανοµή των καπνικών προϊόντων, αλλά και να ρίξει «ευθεία βολή» σε προέδρους Συλλόγων πρατηριούχων, οι οποίοι, όπως τονίζει, «ξεπούλησαν τους Συλλόγους για να ενταχθούν στα ιδιωτικά πρατήρια των καπνοβιοµηχανιών».

Μάλιστα, η επιτροπή συντονισµού αγώνα του Συνδέσµου πρατηριούχων τσιγάρων Αθηνών και προαστίων προχώρησε και σε συµπληρωµατική καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισµού για τις υπόλοιπες εταιρείες, οι οποίες ακολουθώντας τα χνάρια της Παπαστράτος δηµιουργούν µε τη σειρά τους τα δικά τους ιδιωτικά δίκτυα διανοµής των καπνικών τους προϊόντων. Οπως τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος, η Καπνοβιοµηχανία Αθανασίου, που κατέχει περίπου το 35% της αγοράς καπνού, θα συνεργαστεί αποκλειστικά µε 13 πρατηριούχους για τη διανοµή του δικού της καπνικού προϊόντος και τσιγάρων, ανάλογα θα πράξουν η Imperial, η Rothmans και η ΣΕΚΑΠ, την πλειοψηφία των µετοχών της οποίας κατέχει πλέον ο Ιβάν Σαββίδης, ενώ στάση αναµονής, για το τι πρόκειται να πράξει, τηρεί ακόµα ο Οµιλος Καρέλια.

Επίσης, ο κ. Γιαννακόπουλος υπογραµµίζει πως η συντονιστική επιτροπή αγώνα, µέσω των δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπόθεση, έχει προχωρήσει και σε κατάθεση εξωδίκου κατά της Επιτροπής Ανταγωνισµού για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στη συζήτηση της υπόθεσης, ενώ άµεσα αναµένεται να κατατεθούν και ασφαλιστικά µέτρα.

Η «µαφία του καπνού»

«Είναι προφανές ότι το ‘’άνοιγµα της αγοράς’’ δεν είναι τίποτα περισσότερο από µία µέθοδος για την ενίσχυση των πολυεθνικών ολιγοπωλίων που λειτουργούν ‘’ως µαφία καπνού’’ και οδηγούν σε οικονοµικό αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες, θέλοντας να καρπωθούν το ελάχιστο κέρδος των πρατηριούχων, της τάξης του 2,9%», υπογραµµίζει σε επιστολή του ο Σύνδεσµος Πρατηριούχων Σιγαρέτων Αθηνών για να καταλήξει «...για µια ακόµη φορά το κράτος και η Επιτροπή Ανταγωνισµού απουσιάζουν και κλείνουν τα µάτια µπροστά στην κατάχρηση των ισχυρότερων σε βάρος των µικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονοµίας...».

πηγή:synpeka.gr

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Το χαράτσι στα τσιγάρα γκρέμισε την κατανάλωση


Καμπανάκι της Moody's για την υψηλή φορολογία

Το χαράτσι στα τσιγάρα γκρέμισε την κατανάλωση
Η πρόταση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να διπλασιάσει σχεδόν το  φόρο κατανάλωσης σε 1,95 δολάρια για κάθε πακέτο τσιγάρων,  θα μπορούσε να “γκρεμίσει” τον όγκο των πωλήσεων από 7%  έως 8%  και να επηρεάσει αρνητικά  τις αμερικανικές καπνοβιομηχανίες, προειδοποίησε σήμερα  η Moodys Investors Service.
Σύμφωνα με το οίκο αξιολόγησης, η πτώση στην πώληση των τσιγάρων 7 με 8 τοις εκατό, ξεπερνά κατά πολύ  που θεωρείται μια λογική πτώση μεταξύ 2 τοις εκατό και 4 τοις εκατό. 
"Η προτεινόμενη περαιτέρω αύξηση των φόρων άνω του 16 τοις εκατό στην εθνική μέση τιμή ανά πακέτο, θα εκτοξεύσει την τιμή πώλησης στα 7 δολάρια και  θα επηρεάσει περίπου 42 εκατομμύρια Αμερικανούς καπνιστές," αναφέρει ακόμα το πρακτορείο Wall Street σε ανακοίνωσή του.
Ο υψηλός φόρος στα τσιγάρα που εισήγαγε ο Ομπάμα το 2009, οδήγησε στο να κόψουν το κάπνισμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ.


πηγή: news.gr

Οδύνη για τον ξαφνικό χαμό του Γρηγόρη Γλεντζή

Οδύνη για τον ξαφνικό χαμό του Γρηγόρη Γλεντζή


Με ανείπωτη θλίψη η Διοικητική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών πληροφορήθηκαν για τον αδόκητο χαμό ενός δικού τους  ανθρώπου. O Γρηγόρης Γλεντζής, μέλος του Δ.Σ του Ε.Ε.Α και Αντιπρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Αττικής βρήκε αιφνίδιο θάνατο την Κυριακή 14 Απριλίου, την ώρα που εργαζόταν στο περίπτερό που διατηρεί η οικογένειά του στην πλατεία Μοναστηρακίου.
Οι προσπάθειες του αδελφού του Γιάννη που ήταν παρών την ώρα του συμβάντος, αλλά και των γιατρών του ασθενοφόρου που έφθασε στο σημείο, δεν στάθηκαν ικανές να τον κρατήσουν στη ζωή.
Ο Γρηγόρης Γλεντζής, «ορισμός του μπεσαλή ανθρώπου», όπως λένε όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, ήταν μόλις 32 ετών…Ηταν γιος του Παναγιώτη Γλεντζή, ενός από τους παλαιότερους περιπτερούχους της Αθήνας, τον οποίο είχε χάσει μόλις πριν από δύο μήνες – και πάλι από ένα ξαφνικό χτύπημα της μοίρας…
Τα τελευταία δυόμιση χρόνια ο Γρηγόρης, από τη θέση του Αντιπροέδρου της ΕΕΚΠΑ ( Ενωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης), είχε συμβάλλει τα μέγιστα στην «αναγέννηση» του Σωματείου μέσα από τη δημιουργία ιστοσελίδας αλλά και έντυπου ενημερωτικού δελτίου για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου.
Ως ένα από τα νεότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Α (Δεκέμβριος 2011), ο Γρηγόρης ορίστηκε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Ε.Ε.Α και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναμόρφωση της ιστοσελίδας του Επιμελητηρίου, σταθερός πάντα στην άποψή του για όσο το δυνατόν εγκυρότερη και πιο αξιόπιστη ενημέρωση των επαγγελματιών της Αθήνας και όλης της Ελλάδας
Το Δ.Σ της Ε.Ε.Κ.Π.Α με ανακοίνωσή του εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γρηγόρη Γλεντζή και τονίζε πως η συγκεκριμένη απώλεια αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Η κηδεία του Γρηγόρη θα γίνει την Τρίτη 16 Απριλίου στις  15 : 30, στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.


Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Φθηνά δάνεια σε αγρότες με συμβόλαια

Φθηνά δάνεια σε αγρότες με συμβόλαια

Αγροτικά δάνεια με χρεωστικές κάρτες για τη συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία προβλέπει το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ.
Τα δάνεια θα έχουν τελική επιβάρυνση κάτω του 4% για τους παραγωγούς, τα ποσά θα πιστώνονται στη χρεωστική τους κάρτα σταδιακά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και μέσω αυτών οι αγρότες θα πληρώνουν τα έξοδά τους (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, εργατικά) σε συνεργαζόμενα καταστήματα και πρατήρια.
Στο ξεκίνημα του εγχειρήματος θα χρηματοδοτηθούν οι παραγωγοί της Ημαθίας που θα διαθέσουν το βιομηχανικό τους ροδάκινο για την παραγωγή κομπόστας, τομέας στον οποίο η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην αγορά της Ρωσίας. Σειρά θα πάρουν οι καλλιεργητές κριθαριού της Β. Ελλάδας που πωλούν τη σοδειά τους σε ζυθοποιίες για την παραγωγή μπίρας (όπως Ζυθοποία Μακεδονίας-Θράκης), κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας των οποίων η παραγωγή προορίζεται για την παρασκευή γαλακτοκομικών (σε ΕΒΟΛ, ΘΕΣΓΑΛ κ.ά.), καπνοκαλλιεργητές της Ξάνθης που προμηθεύουν μεταποιητικές βιομηχανίες και με τη σειρά τους καπνοβιομηχανίες (Philip Morris) κ.ά.
Στο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί σύντομα, προβλέπεται για πρώτη φορά ότι θα χρηματοδοτούνται μέσω του ίδιου εργαλείου και οι δύο εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα της συμβολαιακής γεωργίας, τόσο οι καλλιεργητές όσο και οι μεταποιητές. Συμφωνία-πιλότος του προγράμματος θεωρείται αυτή που κλείδωσε πρόσφατα μεταξύ της κονσερβοποιίας παραγωγής κομπόστας Venus Growers στη Βέροια (από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της διεθνώς) που έχει 400 παραγωγούς-μέλη και της Τράπεζας Πειραιώς.

Κόστος δανεισμού. «Κλειδί» του όλου σχεδίου είναι το χαμηλό κόστος δανεισμού. Τα δάνεια που θα παρέχει η Πειραιώς-ΑΤΕ θα έχουν ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο λίγο κάτω του 8%, αλλά η τελική επιβάρυνση για τον παραγωγό θα είναι χαμηλότερη του 4%. Διότι η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου δεν θα είναι ετήσια, όπως στις συμβατικές χορηγήσεις, αλλά θα αντιστοιχεί στον κύκλο παραγωγής του κάθε προϊόντος, που στην περίπτωση του βιομηχανικού ροδάκινου είναι γύρω στους 6-7 μήνες (από Φεβρουάριο έως αρχές Σεπτεμβρίου). Επιπλέον «κλειδί» είναι ότι η συμφωνία εμπλέκει συγκεκριμένα καταστήματα προμήθειας γεωργικών εφοδίων και πρατήρια καυσίμων. Στον Νομό Ημαθίας, οι παραγωγοί μαζί με τη μεταποιητική βιομηχανία έχουν δώσει στην Τράπεζα Πειραιώς λίστα με τα 40 καταστήματα από τα οποία αγοράζουν λιπάσματα και φάρμακα και με τα 30 βενζινάδικα όπου προμηθεύονται καύσιμα. Η Πειραιώς έχει έρθει σε επαφή με τους προαναφερόμενους επιχειρηματίες για να τους προμηθεύσει μηχανήματα συναλλαγών πιστωτικών και χρεωστικών καρτών (POS).

Η κάρτα. Το σκεπτικό του νέου προγράμματος είναι απλό. Κάθε αγρότης υπογράφει με τη μεταποιητική βιομηχανία ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, στο οποίο αναφέρεται ότι θα της παραδώσει τη σοδειά του σε προκαθορισμένη τιμή. Στην περίπτωση της Venus η τιμή που συμφωνήθηκε για φέτος είναι 24 λεπτά το κιλό ως βάση, όπως λέει ο πρόεδρός της Θεολόγης Καραΐνδρος. Εκτός από το συμβόλαιο, ο παραγωγός προσκομίζει αντίγραφο του εκκαθαριστικού του από την Εφορία (Ε1) και βεβαίωση ότι είναι ασφαλιστικά ενήμερος στον ΕΛΓΑ. Βάσει αυτών, εκδίδεται χρεωστική κάρτα από την τράπεζα, στην οποία και του πιστώνεται το δάνειο ανάλογα με την έκταση που διαθέτει και το καλλιεργητικό του κόστος. Τα ποσά δεν προκύπτουν αυθαίρετα. Εχουν προϋπολογιστεί με βάση την έκταση και το καλλιεργητικό κόστος κάθε αγρότη, κατόπιν συνεργασίας με την τράπεζα. Ετσι, το 60% του δανείου θα αφορά δαπάνες για λιπάσματα, φάρμακα, καύσιμα και το 40% τα εργατικά. Τα χρήματα θα «απελευθερώνονται» σταδιακά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (π.χ. στις 15 Μαΐου τα εργατικά για το αραίωμα των δένδρων και στις 15 Ιουλίου τα εργατικά για το μάζεμα των φρούτων). Τον Σεπτέμβριο ο παραγωγός θα παραδίδει τη συγκομιδή του στο εργοστάσιο σε προκαθορισμένη τιμή. Το εργοστάσιο θα τον εξοφλήσει μέσω δανείου που θα του χορηγήσει η Πειραιώς, ανάλογα με την ποσότητα που παρέλαβε. Από την πληρωμή του παραγωγού θα αφαιρούνται τα ποσά που δαπάνησε μέσω της κάρτας του. Π.χ., αν έχει λαμβάνειν 30.000 ευρώ, αλλά ξόδεψε 10.000, θα εισπράξει 20.000 ευρώ.

Οφέλη. Τα οφέλη για τον παραγωγό από τις συμπράξεις αυτές (clusters) είναι πολλαπλά, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης. «Κατ' αρχάς ο παραγωγός εξασφαλίζει τη διάθεση του προϊόντος του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σε προκαθορισμένη τιμή. Επειτα θα έχει τα χρήματα τότε που τα χρειάζεται, με την έναρξη δηλαδή της καλλιεργητικής περιόδου, και όχι κατά τη διάρκειά της όπως σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει σήμερα. Θα εξοφλείται έγκαιρα σε προκαθορισμένο χρόνο και όχι όπως σήμερα όπου εισπράττει προκαταβολές κ.ο.κ. Τέλος, κατοχυρώνεται ότι το δάνειο δεν θα καταλήξει να χρηματοδοτήσει άλλες καταναλωτικές ανάγκες του αγρότη καθώς την όλη διαδικασία θα παρακολουθεί στενά η τράπεζα», επισημαίνει ο κ. Τσαυτάρης.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece