Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ερώτηση Βουλευτών της αντιπολίτευσης για την απελευθέρωση πώλησης καπνικών προϊόντων




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αθήνα, 29 Ιουλίου 2013

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

-Εσωτερικών

-Εθνικής Άμυνας

-Υγείας

-Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θεωρεί παράνομο το «άνοιγμα» της πώλησης καπνικών προϊόντων, στο οποίο επέμεινε η Κυβέρνηση παρά τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 

----------------------------

 

Με την υπ’ αριθμ. 2153/25-9-2012 ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Οικονομικών, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Τζένη Βαμβακά, Γιώργος Βαρεμένος, Θοδωρής Δρίτσας, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου ζήτησαν απαντήσεις σε συγκεκριμένα και εύλογα ερωτήματα σχετικά με την αιφνίδια κατάργηση του προνομίου αδειοδότησης των περιπτερούχων για την πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων, που καταδικάζει στην φτώχεια χιλιάδες οικογένειες δικαιούχων.

Από τις μέχρι σήμερα απαντήσεις των ερωτώμενων Υπουργών συνάγεται ότι :

(α)το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (αριθμ, απάντησης Φ900α/9221/12748/2012) προσπαθεί απλά να αποποιηθεί το θέμα κρυπτόμενο πίσω από το Υπουργείο Εσωτερικών

(β)το Υπουργείο Οικονομικών (αριθ. απάντησης 1278/2012) επικαλείται την υποπαράγραφο ΣΤ2 της παραγράφου ΣΤ του μοναδικού άρθρου του Νόμου 4093/2012, με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών υπήγε το σύνολο των αδειών χρήσης και εκμετάλλευσης περιπτέρων και κυλικείων στο Νόμο 3919/2011. Από το «άνοιγμα» αυτό εξαιρέθηκαν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι πολύτεκνοι, όχι όμως και οι υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων του ΝΔ 1044/1971 (ανάπηροι και θύματα πολέμου κλπ).

(γ) το Υπουργείο Υγείας (αριθ. απάντησης 9408/2012) εκφράζει τις αμφιβολίες του για το εάν και κατά πόσον η απόφαση του τότε Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Δημ. Ελευσινιώτη με αριθμό Φ. 900/13/158602/Σ. 797/5-9-2012, με την οποία επήλθε το «άνοιγμα» της πώλησης προϊόντων καπνού είναι σύμφωνη με την Σύμβαση Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού, που κυρώθηκε με τον Νόμο 3420/2005. Από την ίδια απάντηση συνάγεται ότι το Υπουργείο Υγείας ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει για την νομιμότητα της υπουργικής αυτής απόφασης.

Πέντε (5) μήνες μετά την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές έδωσαν την χαριστική βολή στην δυνατότητα επιβίωσης των περιπτερούχων και καπνοπωλών. Συγκεκριμένα η υποπαράγραφος Η4 της παραγράφου Η του μοναδικού άρθρου του Νόμου 4093/2012 επέτρεψε την πώληση προϊόντων καπνού από υπεραγορές τροφίμων

Ωστόσο, ήδη με την υπ’ αριθμ. 151/2013 γνωμοδότηση του Δ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε δεκτό ότι η κατάργηση των περιορισμών του άρθρου 2 του Νόμου 3730/2008 αναφορικά με τα σημεία πώλησης καπνικών προϊόντων είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε αυτό που από την αρχή υποστήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. ότι οι περιορισμοί αυτοί ΔΕΝ υπάγονται στον Νόμο 3919/2011 για το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων. Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 2 του Νόμου 3730/2008 απαγορεύεται η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες καταστημάτων, εξαιρουμένων των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, των περιπτέρων και των καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού, η διαφήμιση και πώληση προϊόντων καπνού σε χώρους Υπηρεσιών Υγείας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και στα κυλικεία των Ιδρυμάτων και των Υπηρεσιών αυτών, η πώληση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και παιχνιδιών τεχνητής νοημοσύνης και  η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων. Κατά συνέπεια, οι παραπάνω διατάξεις τόσο του Νόμου 4093/2012, όσο και της απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Δημ. Ελευσινιώτη με αριθμό Φ. 900/13/158602/Σ. 797/5-9-2012 είναι πλέον ανάγκη να καταργηθούν.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.      Προτίθενται να εναρμονίσουν τον Νόμο 4093/2012 και την απόφαση του πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Δημ. Ελευσινιώτη με αριθμό Φ. 900/13/158602/Σ. 797/5-9-2012 με την υπ΄αριθμ. 151/2013 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους;

2.      Με ποια μέτρα προτίθενται να εξασφαλίσουν ότι καπνικά προϊόντα δεν πρόκειται να πωλούνται σε προθήκες καταστημάτων, εξαιρουμένων μόνο των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, των περιπτέρων και των καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού;  

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Θοδωρής Δρίτσας

 

Παναγιώτης Κουρουμπλής

 

Παναγιώτης Λαφαζάνης

 

Σοφία Σακοράφα

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

«Βόμβα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


«Βόμβα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εγχώριες καπνοβιομηχανίες, ενόψει της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. Η ανησυχία τους πηγάζει από την πρόταση που κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση των τσιγάρων με διάμετρο μικρότερη των 7,5 χιλ. (Slims), την απαγόρευση των προϊόντων καπνού που περιέχουν μενθόλη ή άλλα αρώματα, την καθιέρωση μεγάλων προειδοποιήσεων υγείας καθώς και μεγάλων απωθητικών εικόνων στα πακέτα των τσιγάρων και του καπνού για στριφτά.
Παράγοντες του κλάδου των καπνικών αναφέρουν πως «στην πρόταση της Επιτροπής υπάρχουν ακραίες διατάξεις που δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά όσον αφορά στα οφέλη τους για τη δημόσια υγεία και που, αν υιοθετηθούν, θα πλήξουν βαριά τους καπνοκαλλιεργητές και τον κλάδο στο σύνολό του, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας». Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται πως τουλάχιστον 7.000 θέσεις εργασίας και περίπου 22 εκατ. ευρώ σε έσοδα από φόρους θα χαθούν, ενώ από τη στρέβλωση του ανταγωνισμού και τη συνακόλουθη πτώση στις τιμές των προϊόντων καπνού θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη ζήτηση για τα ελληνικά καπνά, τα οποία συντηρούν χιλιάδες αγρότες σε περιοχές της χώρας που μαστίζονται από την υψηλή ανεργία.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται ότι θα χαθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας -ορισμένοι ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στις 170.000- και τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ έσοδα από φόρους (κάποιοι λένε ότι οι απώλειες θα φθάσουν έως και 5 δισ. ευρώ), ενώ κατά 25% έως και 55% θα αυξηθεί η μαύρη αγορά. Σοβαρές απώλειες αναμένεται να έχουν και οι τομείς που εξαρτώνται από την καπνοβιομηχανία, όπως η βιομηχανία κατασκευής φίλτρων για slim τσιγάρα ή κατασκευής κάψουλας για τα menthol.
Οπως εξηγούν άνθρωποι του χώρου, «η ομοιόμορφη συσκευασία θα απομειώσει την έννοια της μάρκας και θα καταστήσει την τιμή το βασικό κριτήριο επιλογής ενός σήματος, εντείνοντας τη στροφή προς τα φθηνότερα προϊόντα είτε στη νόμιμη είτε στην παράνομη αγορά, ενώ η απαγόρευση των slim και menthol τσιγάρων θα οδηγήσει σε αύξηση της μαύρης αγοράς κατά 25-55%».
Αγωνία
Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στις Βρυξέλλες και στη διαδικασία του «τριλόγου» που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της οποίας η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο συμβιβασμού, το οποίο θα περάσει από την τελική κρίση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Η αγωνία των ανθρώπων του κλάδου βρίσκεται στο «κόκκινο» και ελπίζουν πως ο αγώνας δρόμου που δίνουν για να πείσουν για την ανάγκη να αλλάξει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποδώσει καρπούς. Οι τροποποιήσεις που συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας στο Συμβούλιο της 21ης Ιουνίου, αλλά και οι προτάσεις που κατέθεσαν οι πέντε γνωμοδοτικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημιουργούν αισιοδοξία, ωστόσο όπως υπογραμμίζουν πηγές από την καπνοβιομηχανία τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο μέχρι την τελική ψηφοφορία.
Για τα καπνικά
Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Υγείας
Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η ελληνική καπνοβιομηχανία τις τροποποιήσεις των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόταση της Επιτροπής για τα προϊόντα καπνού. Υστερα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής. Στις τροπολογίες περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις υγείας στα πακέτα που θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου (75% η αρχική πρόταση), άρση της προτεινόμενης απαγόρευσης των τσιγάρων slim, λιγότερο περιοριστικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις των πακέτων, διαγραφή πολλών διατάξεων που έδιναν το δικαίωμα στην Επιτροπή να νομοθετεί κατ' εξουσιοδότηση για ουσιαστικά ζητήματα της παραγωγής και της αγοράς καπνικών προϊόντων και απαγόρευση των χαρακτηριστικών γεύσεων στα τσιγάρα, δίνοντας όμως μία περίοδο προσαρμογής τριών ετών για τα τσιγάρα μενθόλης.
Γιώργος Μανέττας

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Θέατρο σκιών και παραλόγου από καπνοβιομηχανίες προς Λιανεμπόριο Καπνικών

Θέατρο σκιών και παραλόγου από καπνοβιομηχανίες προς Λιανεμπόριο Καπνικών
Μεθόδευση σαλαμοποίησης για τα περίπτερα από τις καπνοβιομηχανίες.
Παρακολουθώντας τα δρώμενα από κοντά και γνωρίζοντας καλά το παρασκήνιο καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι πολυεθνικές – καπνοβιομηχανίες δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το μέλλον της Μικρής Λιανικής.
Τα γεγονότα είναι αμείλικτα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα μερίδια αγοράς και τα κέρδη τους.
Καμιά καπνοβιομηχανία δεν θέλει, αν και έγινε πρόταση προς αυτούς να καθίσουμε σε ένα τραπέζι όλοι μαζί και να βρούμε την χρυσή τομή για την επιβίωση του κλάδου.
Όλες οι καπνοβιομηχανίες παίζουν ένα κλεφτοπόλεμο μεταξύ τους και από τη δικιά τους σκοπιά  η κάθε μια πολεμά μόνο για τα συμφέροντα της.
Κάθε καπνοβιομηχανία  προσπαθεί να βγάλει τα μάτια της άλλης και αν είναι δυνατόν να την εξαφανίσει βγάζοντας την εντελώς από το παιχνίδι της αγοράς.
Τέτοια φαινόμενα είχαμε δει και στο παρελθόν με την περίπτωση του Κεράνη, πρόσφατα με Γεωργιάδη και αν δεν υπήρχε νέος επενδυτής  για την ΣΕΚΑΠ θα είχαμε την ίδια κατάληξη.
Η διαπλοκή των εταιρικών συμφερόντων των καπνοβιομηχανιών με την πολιτική ηγεσία του τόπου τόσο σε επίπεδο συμπολίτευσης αλλά και αντιπολίτευσης δεν έχει όρια.
Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει χωριστεί  σε διάφορα κόμματα ανάλογα με τις επαφές και τα συμφέροντα των καπνοβιομηχανιών.
Κανείς δεν υπολογίζει τον περιπτερά- καπνοπώλη.
Έχουν μεθοδεύσει νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους κομμένους  και ραμμένους στα μέτρα τους με ρομπότ ανθρώπους/ βλαχογιάπηδες-αχυρανθρώπους.
Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη ούτε σε όλο τον κόσμο, έχουν καταστρατηγήσει τα πάντα.
Τα τελευταία 3 χρόνια το λαθρεμπόριο καπνικών έχει εκτιναχθεί πάνω από το 35% με αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνου του 2013 το Υπουργείο Οικονομικών να έχει υστέρηση εσόδων 800 εκατ. €  μόνο από τα καπνικά.
Άρα βάση στοιχείων και με μαθηματική ακρίβεια οδεύουμε προς  άνοδο 50%  του λαθρεμπορίου καπνικών.
Από την άλλη οι καπνοβιομηχανίες και ειδικότερα η Philip Morris διαφημίζει ότι κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, σε νέο εξοπλισμό στο εργοστάσιο της καθώς και  ότι αγοράζει ελληνικά καπνά.
Το μεγαλύτερο ψέμα που κυκλοφορεί αυτή την εποχή.
Επιμελώς η συγκεκριμένη εταιρία κρύβει την  απόφαση συμβιβασμού που έκανε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο καπνικών.
Τον Ιούνιο του 2004 η Philip Morris υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνία 12ετούς διάρκειας με την υποχρέωση να πληρώσει για αυτό το διάστημα1,25 τρις εκατ. δολάρια.
Εδώ θα δείτε το σχετικό link της συμφωνίας.
Μερικά ψίχουλα λοιπόν δίνει η συγκεκριμένη εταιρία στη χώρα μας αλλά με το ακριβό αντιστάθμισμα να κλέβει ποσοστά κερδοφορίας από την Μικρή Λιανική.
Τα κλεμμένα λεφτά από το Λιανεμπόριο των καπνικών τα τελευταία τρία χρόνια ανέρχεται στα 400εκατ. €.
Όλες μαζί οι καπνοβιομηχανίες ούτε το 10% από αυτά τα χρήματα δεν έχουν επενδύσει στη χώρα μας. Το μόνο κατόρθωμα που έχουν επιτύχει είναι να ανεβάζουν το ποσοστό του λαθρεμπορίου σε αυτά τα δυσθεόρατα νούμερα ώστε να κάνουν μουαγιέν από εκεί (συμψηφισμός ζημίας – κέρδους).
Το μεγάλο λοιπόν ηθικό δίλλημα που τίθεται είναι το εξής: Μπορεί μια καπνοβιομηχανία η οποία έχει καταδικαστεί για λαθρεμπόριο στην Ευρώπη να είναι ταυτόχρονα και χορηγός… της ΣΔΟΕ;
Ερωτήματα προς όλες τις καπνοβιομηχανίες:
1. Υπάρχει κάπου σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη τέτοιο ποσοστό λιανεμπορίου από αυτό που δίνετε εσείς στον Έλληνα λιανέμπορο καπνικών;
2. Γιατί  οι καπνοβιομηχανίες δεν κάνουν με το λιανεμπόριο καπνικών μια «Master Συμφωνία για Ποσοστά Λιανεμπορίου» όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στις ΗΠΑ;
Δείτε σχετικό έγγραφο στο παρακάτω link
3. Γίνεται πουθενά στην Ευρώπη να μην επιβαρύνεται το κόστος διανομής, από το ποσοστό που κρατάτε εσείς 60,4% (από την αποφορολογημένη τιμή) ώστε να φτάσουν τα σήματα των εταιριών σας στο κατάστημα του λιανέμπορα καπνικών; Σε όλη την Ευρώπη το ποσοστό του λιανέμπορα καπνικών είναι 39,6% επί της αποφορολογημένης τιμής.
4. Γιατί παραμυθιάσατε τον κλάδο της μικρής Λιανικής ότι φεύγοντας οι χονδρέμποροι από τη μέση όλο το ποσοστό τους θα έρθει στο λιανεμπόριο; Γιατί το λιανεμπόριο καπνικών να μην παίρνει εξ ολοκλήρου το 39,6% από την αποφορολογημένη αξία; Γιατί δεν δίνετε επιδότηση σε όλα τα σήματα αλλά αυτό το κάνετε επιλεκτικά και πρόχειρα σε σήματα που εσείς επιλέγετε;
5. Γιατί καμιά καπνοβιομηχανία δε παίρνει δημόσια θέση με δελτίο τύπου να δηλώσει ότι απαγορεύεται η διάθεση καπνοβιομηχανικών προϊόντων σε Super Market;
6. Γιατί η Philip Morris κράτησε για αυτήν την τροφοδοσία της Μεγάλης Λιανικής  και δεν την διέθεσε στους αντιπρόσωπους για την Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα;
7. Γιατί οι υπόλοιπες καπνοβιομηχανίες επέτρεψαν στους  χονδρεμπόρους να τροφοδοτούν με τα σήματα σας τα Super Market  ενώ ταυτόχρονα οι 17 αντιπρόσωποι που έχετε ορίσει για τους τρεις νομούς στο συμβόλαιο συνεργασίες μαζί σας γράφει ρητά ότι απαγορεύεται η τροφοδοσία καπνικών  στα Super Market ;
8. Τι θα πράξετε οι καπνοβιομηχανίες μετά τη δημοσίευση της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη μη απελευθέρωση του επαγγέλματος του καπνοπώλη;
9. Γιατί οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες περιμένουν πρώτα να κάνει τις κινήσεις της η Philip Morris  και μετά την ακολουθούν ως ουραγοί;
10. Γιατί τα θεσμικά όργανα ΕΣΚΕΕ  και ΣΕΚ  δεν κάθονται σε ένα τραπέζι ώστε να χαράξουν ενιαία στρατηγική;
11. Γιατί επιδοτείτε διάφορα σωματεία « σφραγίδες»  με περιοδικά, διαφημίσεις, προϊόντα καπνικών και δεν τους παραχωρείτε απευθείας ετήσια συνδρομή για τα λειτουργικά έξοδα τους ώστε να υπάρξει πραγματική διαφάνεια σε όλα;
12. Γιατί όλες οι καπνοβιομηχανίες δεν διοργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια για τους ιδιοκτήτες Μικρής Λιανικής αλλά σφυρίζουν αδιάφορα;
13. Γιατί οι καπνοβιομηχανίες από την ώρα που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι δεν κοινοποιούν τιμοκαταλόγους στα θεσμικά όργανα του λιανεμπορίου όσον αφορά τα καπνικά;
14. Γιατί οι καπνοβιομηχανίες ζητάνε μόνο τη βοήθεια των σωματείων όταν πρόκειται να στείλουν στα Ευρωπαϊκά Όργανα επιστολές υποστήριξης για καπνοβιομηχανικά προϊόντα και ταυτόχρονα δεν δίνουν ποσοστά βιωσιμότητας για τη Μικρή Λιανική;
15. Τι σημαίνει για την καπνοβιομηχανία Philip Morris το «τμήμα συμμόρφωσης θεσμικών» και ποια σωματεία χορηγούνται από αυτήν;
16. Γιατί ο περιπτεράς και κάθε ιδιοκτήτης Μικρής Λιανικής που πουλάει καπνοβιομηχανικά προϊόντα δεν έχουν δικαίωμα επιλογής από ποιον αντιπρόσωπο θα προμηθεύεται τα τσιγάρα τους;  Ποιος νόμος επιβάλει ένα λιανέμπορα καπνικών να μην έχει το δικαίωμα επιλογής προμηθευτή;
17. Με ποιο δικαίωμα επιβάλλετε πληρωμές μετρητών στους λιανέμπορους καπνικών για παραγγελίες Σαββατοκύριακου όταν εσείς έχετε πίστωση από το Ελληνικό Δημόσιο 28 ημέρες;  Δεν γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για μεγάλες αποθήκες; Δεν γνωρίζετε ότι μένουν χωρίς τσιγάρα τα καταστήματα την Κυριακή;
18. Με ποιο δικαίωμα παίζετε με τις τιμές σε φτηνά και ακριβά σήματα όταν το κόστος παραγωγής είναι το ίδιο;
19. Με ποιο δικαίωμα οι καπνοβιομηχανίες εδώ και 3 χρόνια επιβάλλουν χαμηλές τιμές καπνικών κλέβοντας από τους λιανεμπόρους κέρδη προς ιδίων όφελος;
20. Ποιες καπνοβιομηχανίες ευθύνονται για την έκρηξη λαθρεμπορίου καπνικών στην Ελλάδα;
21.Ποιές καπνοβιομηχανίες πωλούν σε μεγαλολαθρεμπόρους  τσιγάρα, και ενώ γνωρίζουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους, στο βωμό του εμπορικού κέρδους συνεχίζουν να τους προμηθεύουν;
22. Ποιες καπνοβιομηχανίες κάνουν τριγωνικές αγορές – πωλήσεις μέσω μητρικών εταιριών τους, με  αποτελέσματα να γράφουν στην Ελλάδα μειωμένα κέρδη ή ζημίες;
23. Ποιες καπνοβιομηχανίες παρέδωσαν τεχνογνωσία και πρώτες ύλες στο παράνομο εργοστάσιο της Χαλκιδικής;  Ποιοι κρύβονται πίσω από τις  δολοφονίες λαθρεμπόρων για να κλείσουν  τα στόματα εναντίον  της συγκεκριμένης υπόθεσης;
24. Γιατί μεγάλη μερίδα των καπνοβιομηχανιών ζητάει μείωση φορολογίας ΕΦΚ χωρίς να δεσμεύεται για τα ελάχιστα ποσοστά προμήθειας του λιανεμπορίου καπνικών; Το συγκεκριμένο «παιχνίδι» το γνωρίζουμε από παλιά διότι αν γίνει μόνο μείωση φορολογίας όλες οι καπνοβιομηχανίες  θα σπεύσουν να μειώσουν τις τιμές, χωρίς να υπολογίζουν τη βιωσιμότητα της Μικρής Λιανικής. Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί το Υπουργείο Οικονομικών και  οι καπνοβιομηχανίες ότι με βιώσιμα ποσοστά στο λιανεμπόριο καπνικών και ομαλοποιώντας τη λιανική τιμή των σημάτων γίνεται πιο εύκολα η είσπραξη έμμεσων φόρων και όχι μόνο αυτό.
ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΚΑΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΩΝ ΨΙΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΕΡΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΛΙΑΝΙΚΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 39,6% ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΤΙΜΗΣ.
Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά ακόμα. Δεν θέλω να το κάνω στην παρούσα φάση.
Έτσι όμως όπως πάνε τα πράγματα σύντομα θα δούμε να πωλούνται τσιγάρα σε καφετέριες, ταχυφαγεία κ.λπ. Μεθοδικά οι πολυεθνικές αυτό τον δρόμο στρώνουν.
Δυστυχώς εάν δεν αλλάξουν ρότα και κατεύθυνση οι καπνοβιομηχανίες στην Ελλάδα θα έχουμε πολύ χειρότερα από αυτά που ξεκίνησαν ήδη στην Κύπρο.
Το  θέατρο σκιών με θεατές τους λιανέμπορους και θεατρίνους τις καπνοβιομηχανίες πρέπει να λήξει.
Ο μπερντές ( σεντόνι) πρέπει να πέσει!!!
Δούκας Γεώργιος
Συνεχίζεται…

Πηγή: www.synpeka.gr

Ξανά στα περίπτερα όλα τα τσιγάρα μετά το μποϊκοτάζ


Ξανά στα περίπτερα όλα τα τσιγάρα μετά το μποϊκοτάζ
Λευκωσία: Η κινητοποίηση των περιπτεράδων να μποϊκοτάρουν καπνικά προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας έφερε αποτελέσματα και μετά την επίτευξη ικανοποιητικής εταιρείας έχουν αρθεί τα μέτρα που λήφθηκαν. Από σήμερα επαναφέρονται στα καταστήματα τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας και οι καταναλωτές θα μπορούν να τα προμηθευτούν εκ νέου.

Ωστόσο, προμηνύεται νέος «πόλεμος» ανάμεσα στους περιπτεράδες και άλλες εταιρείες καπνικών προϊόντων που αναμένεται πολύ σύντομα να προχωρήσουν με τη σειρά τους σε αναγραφή ανώτατης τιμής πώλησης στα προϊόντα που διαθέτουν, μειώνοντας ταυτόχρονα την προμήθεια των λιανοπωλητών.

Η απόφαση για απόσυρση των μέτρων λήφθηκε ύστερα από συνάντηση με την εταιρεία.
 
Ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε.) και ο Σύνδεσμος Περιπτερούχων (ΠΟΒΕΚ) προχώρησαν στην άρση των μέτρων που είχαν εξαγγείλει από το περασμένο Σάββατο και σήμερα με νέα εγκύκλιο που θα σταλεί στα μέλη τους θα τους ενημερώνουν για τη σημαντική αυτή εξέλιξη. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε από μέρους της εταιρείας να διατηρήσει τις τιμές της στα σημερινά επίπεδα και επομένως δεν θα προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού κέρδους των καπνοπωλών. Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε., Ανδρέας Θεοδούλου, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, ο εισαγωγέας επέδειξε κατανόηση στις ανησυχίες των περιπτέρων, με αποτέλεσμα η συνεργασία σήμερα να βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα από ό,τι πριν το συγκεκριμένο περιστατικό.
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περιπτεράδων, Σάκης Σιακόπουλος, δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτέρων και των καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των δύο συνδέσμων και εφάρμοσε άμεσα τα μέτρα.
 
Οι δύο σύνδεσμοι παραμένουν σε εγρήγορση για το συγκεκριμένο θέμα, προειδοποιώντας ότι παρόμοιες κινήσεις από άλλους καπνέμπορους και καπνοβιομήχανους θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο και με πιο αποφασιστικό τρόπο.
 
Γράφει: Άγγελος Νικολάου

πηγή: Φιλελευθερος

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Πυρ και μανία οι περιπτεράδες με καπνοβιομηχανίες

Επ' αόριστον η απόφαση να μην πωλούν τσιγάρα συγκεκριμένης μάρκας

Λευκωσία: Η απόφαση των περιπτεράδων και καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης να μην πωλούν τσιγάρα συγκεκριμένης εταιρείας, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους, από 6% στο 4% από την πώληση ενός πακέτου τσιγάρου, είναι οριστική και αμετάκλητη. Το μποϊκοτάζ σε επώνυμα τσιγάρα ξεκινά από σήμερα με προοπτική να μην ξαναπωλήσουν τη συγκεκριμένη μάρκα, και παράλληλα στέλνουν μήνυμα προς τους υπόλοιπους καπνέμπορους και καπνοβιομήχανους ότι σε περίπτωση που προχωρήσουν σε παρόμοιες ενέργειες θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης. Οι καπνιστές συγκεκριμένης μάρκας τσιγάρων θα παίρνουν σήμερα την απάντηση από τους περιπτεράδες ότι δεν φέρνουν πλέον αυτή τη μάρκα.  Οι περιπτεράδες που θεωρούν εξευτελιστικό το περιθώριο κέρδους που τους δίνει συγκεκριμένη εταιρεία αποφάσισαν να κατεβάσουν από τα ράφια τις μάρκες τσιγάρων που διαθέτει.  Την ίδια ώρα, η εταιρεία που είδε τη δυναμική αντίδραση των περιπτεράδων ζήτησε συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η οποιαδήποτε πρόθεση να μη σταματήσουν τις πωλήσεις των τσιγάρων. Μάλιστα, περιπτεράδες κάλεσαν τη συγκεκριμένη εταιρεία να μην προμηθεύσει τα καταστήματά τους, εφόσον εξακολουθεί να εφαρμόζει τη νέα της τιμολογιακή πολιτική που είναι σε βάρος των συμφερόντων τους.

Οι ενέργειες των περιπτεράδων γίνονται οργανωμένα και από τους δύο συνδέσμους που τους εκπροσωπούν. Σημειώνεται ότι οι περιπτεράδες είχαν προειδοποιήσει από την ημέρα που η Βουλή ενέκρινε την υποχρεωτική αναγραφή ανώτατης τιμής στα καπνικά προϊόντα ότι καπνεμπόροι και καπνοβιομηχανίες θα προχωρούσαν σε συρρίκνωση της προμήθειάς τους σε μη βιώσιμα για τις επιχειρήσεις τους επίπεδα. Βλέποντας ότι δικαιώθηκαν από τις εκτιμήσεις τους, οι σύνδεσμοι περιπτεράδων και καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης ανά το παγκύπριο αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να μετατραπούμε σε έρμαιο των τιμολογιακών πολιτικών των καπνεμπόρων και καπνοβιομήχανων. Βρίσκονται στην κυριολεξία σε απόγνωση, ενώ μεγάλος αριθμός περιπτέρων παγκύπρια έχει οδηγηθεί σε λουκέτο ένεκα της οικονομικής κρίσης.      

Γράφει: Άγγελος Νικολάου

πηγή:ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«Καπνός» 800 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το λαθρεμπόριο τσιγάρων, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της νόμιμης αγοράς και ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια έσοδα από φόρους που δεν εισπράττονται. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου ένα στα τρία πακέτα που καταναλώνονται στη χώρας μας πωλείται στη «μαύρη αγορά», ενώ έξαρση παρατηρείται και στην παράνομη διακίνηση χύμα καπνού στις λαϊκές αγορές και στο διαδίκτυο.
Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
«Τα λαθραία τσιγάρα είναι πλέον η δεύτερη επιλογή των καταναλωτών. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των λαθραίων έχει φθάσει στο 25%, ενώ εμείς εκτιμούμε ότι ένα στα τρία πακέτα πωλείται πλέον στη μαύρη αγορά». Με αυτά τα λόγια άνθρωποι της αγοράς περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις διαστάσεις που έχει πλέον λάβει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας. Εξαρση σημειώνει και η παράνομη διακίνηση χύμα καπνού, ο οποίος διατίθεται κατά κόρον στις λαϊκές αγορές αλλά και από το διαδίκτυο! Το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι η κλιμάκωση του φαινομένου και οι προοπτικές του, με δεδομένο ότι η ύφεση θα συνεχίσει να συρρικνώνει το εισόδημα των καταναλωτών και να στρέφει τους καπνιστές σε φθηνότερες λύσεις, ακόμη και αν πρέπει να παρανομήσουν.
Σύμφωνα με την έκθεση STAR της KPMG που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011 και 330% σε σχέση με το 2008! Υπολογίζεται πως τα παράνομα τσιγάρα στο τέλος του 2012 ανήλθαν στο 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
Κατανάλωση
Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση στη νόμιμη αγορά συνεχίζει να υποχωρεί με διψήφιους ρυθμούς (περίπου 10%), εντείνοντας τον προβληματισμό για το μέλλον του κλάδου καπνού.
Την τριετία 2010-2012 η κατανάλωση υποχώρησε κατά 35% και χιλιάδες περίπτερα και καπνοπωλεία αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, ενώ από την αρχή του 2013 μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει περίπου 1.250 σημεία. Η ζημία για τα δημόσια ταμεία είναι τεράστια καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλης καπνοβιομηχανίας, οι απολεσθέντες φόροι άγγιξαν τα 430 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε σχετικά πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι απώλειες φθάνουν σήμερα στα 800 εκατ. ευρώ, σε μια εποχή που το κράτος πασχίζει να μαζέψει έσοδα στα ταμεία του κράτους και να καλύψει τις μαύρες τρύπες που δημιουργούνται στον προϋπολογισμό.
Είναι ενδεικτικό πως για κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού που διατίθενται στην αγορά το ελληνικό δημόσιο χάνει 2 εκατ. ευρώ σε φόρους.
Δημόσια υγεία
Επιπτώσεις, όμως, υπάρχουν και στη δημόσια υγεία, καθώς από έγγραφο με επιστημονικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Σερρών), που εστάλη στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας, προκύπτει ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και τη νικοτίνη 15%.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών. Μάλιστα, τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρημένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες, ενώ τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται, συνήθως, είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.
Ηλεκτρονικό τσιγάρο
Την ίδια ώρα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια καπνοβιομηχανία. Καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες σκληραίνουν τη στάση τους έναντι του καπνίσματος, υιοθετώντας αυστηρότερους κανόνες και εισάγοντας νέες απαγορεύσεις στους δημόσιους χώρους, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες αποφάσισαν να επενδύσουν στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η οποία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, αναφέρεται ότι η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι της τάξης του 1 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και αποτελεί τον χώρο στον οποίο οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες θέλουν να αποκτήσουν παρουσία, προκειμένου να αντισταθμίσουν την πτώση των πωλήσεων του παραδοσιακού τσιγάρου.
Η εταιρεία Altria, που παράγει και διακινεί το Marlboro στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κυκλοφορήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ η Philip Morris International πρόκειται να επενδύσει 1 δισ. στην ανάπτυξη και κυκλοφορία ενός νέου τύπου καπνικού προϊόντος που θα περιέχει καπνό αντί για υγρό -όπως είναι τα συμβατικά ηλεκτρονικά τσιγάρα- ο οποίος όμως θα θερμαίνεται αντί να καίγεται παράγοντας συνεπώς λιγότερη πίσσα και καπνό.
Η κρίση «τροφοδοτεί» το λαθρεμπόριο
Η κρίση και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην έκρηξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Οι καπνιστές έχοντας λιγότερα χρήματα στη διάθεσή τους, προσπαθούν να βρουν φθηνότερες λύσεις τόσο στη νόμιμη όσο και στη μαύρη αγορά. Υπολογίζεται πως ένα πακέτο λαθραίων τσιγάρων πωλείται κατά μέσο όρο περίπου 1 ευρώ, όταν τα επώνυμα είναι το λιγότερο πάνω από 2 ευρώ και ως εκ τούτου αποτελεί ισχυρό κίνητρο ειδικά για τους νέους και άνεργους να στραφούν σε αυτά.
Επαγγελματίες του κλάδου επιρρίπτουν ευθύνες και στο κράτος, το οποίο -όπως λένε- δεν έχει δείξει την απαιτούμενη συνέπεια στην πάταξή του παρά τις εξαγγελίες και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από κοινού με φορείς του ιδιωτικού τομέα. «Σήμερα, λαθραία πωλούνται ?ελεύθερα? σε λαϊκές αγορές και πλατείες ακόμη και από το διαδίκτυο!», σημειώνει με έμφαση ο πρόεδρος της Ενωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας Κώστας Ιακώβου και καταγγέλλει ότι παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες περιπτερούχων οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κάνουν έγκαιρα τους αναγκαίους ελέγχους ή όταν προβαίνουν σε ελέγχους είναι αποσπασματικοί, με αποτέλεσμα οι λαθρέμποροι να συνεχίζουν ανενόχλητοι το καταστροφικό τους έργο.
Ελλειψη πόρων
Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι της πολιτείας υποστηρίζουν ότι οι διωκτικές αρχές δεν έχουν επαρκείς πόρους στη διάθεσή τους και εντοπίζουν τη γενεσιουργό αιτία του φαινομένου, όχι μόνο στην κρίση και μείωση των εισοδημάτων, αλλά και στα τεράστια κέρδη που αφήνει το λαθρεμπόριο στις εγκληματικές οργανώσεις και στην ελλιπή ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις οικονομικές και κοινωνικές του επιπτώσεις.

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece