Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγένειας υπάγονται στην υποχρεωτική (αλλά όχι αυτοδίκαιη) ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ = προαιρετικά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙO ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
& ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ 
ΤΜΗΜΑ A΄
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : Σταδίου 29 ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ : 101 10
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Ε.Βρέκου
ΤΗΛΕΦΩΝΟ/FAX : 3368124
Αθήνα, 10/4/2014
Αριθ. Πρωτ. Φ.80000/7916/566
ΠΡΟΣ: 1. Ένωση Επαγγελματιών 
Περιπτερούχων Πειραιώς 
& Περιχώρων «Η Αγία Τριάς»
Τσαμαδού 12
ΤΚ 185 31 Πειραιάς
2. Σύνδεσμο Περιπτερούχων 
Πειραιώς & Περιχώρων 
«Η Ελπίς»
Νοταρά 50 
ΤΚ 185 31 Πειραιάς
ΚΟΙΝ.: Γραφείο Υφυπουργού 
(σχετ.: Α.Π. 1462/28.3.2014)
Ενταύθα
ΘΕΜΑ: «Παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εργαζομένων σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού»
Σε απάντηση των Α.Π. 395/26.3.2014 και 426/26.3.2014 εγγράφων της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Πειραιώς & Περιχώρων «Η Αγία Τριάς» και του Συνδέσμου Περιπτερούχων Πειραιώς & Περιχώρων «Η Ελπίς» αντίστοιχα, αναφορικά με το θέμα της ασφάλισης εργαζομένων των οποίων οι εργοδότες είναι σύζυγοι ή συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου 2 του α.ν. 1846/1951 (ΦΕΚ 179) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 1759/1988 (ΦΕΚ 50, Α΄), τα πρόσωπα που παρέχουν εργασία εντός των ορίων της χώρας κατά κύριο επάγγελμα σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγένειας υπάγονται στην υποχρεωτική (αλλά όχι αυτοδίκαιη) ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον για την εργασία τους αυτή δεν υπάγονται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης. 
Κατ’ εξουσιοδότηση της ανωτέρω διάταξης, εκδόθηκε η αριθμ. 21/3288/9.1.1988 (ΦΕΚ 4, Β΄) Υπουργική Απόφαση «Κανονισμός ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των προσώπων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις μελών της οικογένειάς τους».
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, η ασφαλιστική σχέση των εν λόγω προσώπων αρχίζει και τελειώνει κάθε φορά από την ημέρα που θα αναγγελθεί έγγραφα στο Ίδρυμα η έναρξη της απασχόλησης ή η διακοπή αυτής από το απασχολούμενο πρόσωπο ή από τον αποδέκτη των υπηρεσιών.
Επίσης, το άρθρο 4 της ίδιας ως άνω Υπουργικής Απόφασης ορίζει ότι, ο αριθμός ημερών ασφάλισης κάθε μήνα, εκτός των μηνών έναρξης και διακοπής της απασχόλησης, προσδιορίζεται υποχρεωτικά σε είκοσι πέντε (25), ανεξάρτητα από τη διάρκεια της πραγματικής απασχόλησης μέσα στο συγκεκριμένο μήνα, εκτός αν αποδεδειγμένα μεσολαβήσει ασθένεια ή γενικότερα ανυπαίτια αδυναμία απασχόλησης, οπότε εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Α.Κ. και οι λοιπές σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας του Ιδρύματος. Ανεξάρτητα από την πραγματική διάρκεια της ημερήσιας απασχόλησης αναγνωρίζεται μία ημέρα ασφάλισης για κάθε ημέρα απασχόλησης και καταβάλλονται εισφορές που αντιστοιχούν σε πλήρη απασχόληση κατά τους ειδικότερους υπολογισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ. 2 του παρόντος Κανονισμού.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, οι εισφορές υπολογίζονται με βάση το ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς (εργοδότη και ασφαλισμένου) που ισχύει κάθε φορά για τους κλάδους ασφάλισης του άρθρου 1 του παρόντος Κανονισμού και στις αποδοχές που προβλέπονται κάθε φορά από τις ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για κάθε συγκεκριμένη απασχόληση. Σε καμία περίπτωση οι ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορεί να υπολογίζονται σε ασφαλιστική κλάση κατώτερη από αυτή που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κάθε φορά. Για την εξασφάλιση της πλήρους κατά ημέρα και της 25θήμερης κατά μήνα ασφάλισης καταβάλλονται εισφορές που υπολογίζονται στις πλήρεις αποδοχές κάθε ημέρας ή κάθε 25ημέρου.
Τέλος, οι διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101, Α`), οι οποίες καθορίζουν το νομοθετικό πλαίσιο για τους μερικώς απασχολούμενους, προβλέπουν ρητά στην παρ. 7 ότι, τα οριζόμενα στο άρθρο 39 δεν έχουν εφαρμογή για τους μερικώς απασχολουμένους κατ` οίκον του εργοδότη, καθώς και για τους συγγενείς του εργοδότη, για την ασφάλιση των οποίων προβλέπει σχετικά η παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1759/1988 και ισχύουν οι κείμενες κάθε φορά ασφαλιστικές διατάξεις.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ :
1. Γραφείο κ. Γενικής Δ/ντριας Κ.Α.
2. Δ/νση ΚΑΜ
Τμήμα Α΄
Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ
Δρ. ΑΡΤ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΔΕΔΟΥΛΗ

ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece