Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Στήνουν δική τους εταιρεία οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης

Να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, παρακάµπτοντας, έστω και κατά ένα µέρος, τους µεσάζοντες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι, όπως καταγγέλλουν, για το γεγονός ότι η αξία της παραγωγής τους κάθε χρόνο υποτιµάται τεχνηέντως, µε αποτέλεσµα τα όποια κέρδη τους να γίνονται… καπνός, αποφάσισαν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης.
Φέτος αναμένεται να καλλιεργηθούν κοντά στα 65.000 στρέμματα και ο όγκος της παραγωγής να προσεγγίσει τα 8 εκατ. κιλά.
Φέτος αναμένεται να καλλιεργηθούν κοντά στα 65.000 στρέμματα και ο όγκος της παραγωγής να προσεγγίσει τα 8 εκατ. κιλά.
Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Agrenda, προς την κατεύθυνση αυτή, µέσω του Συνεταιρισµού των Καπνοπαραγωγών Θράκης µε απόφαση της γενικής συνέλευσης των µελών του, έχει συσταθεί η ανώνυµος εταιρεία «Καπνά Θράκης ΑΕ», η οποία ανέλαβε να «τρέξει» το πλάνο, ενώ παράλληλα γίνονται και ενέργειες, ώστε το νέο σχήµα να αποκτήσει και δύο αποθήκες τόσο για τη συγκέντρωση, όσο και για την επεξεργασία καπνού.
«Έχουµε καταθέσει σχετικά αιτήµατα στους δήµους Κοµοτηνής και Αρριανών, προκειµένου να µας παραχωρηθούν οι απαραίτητες εκτάσεις. Στόχος µας είναι να κατασκευαστούν δύο χώροι, από περίπου 1.500 τ. µ., ο καθένας και πιστεύουµε ότι αυτό θα γίνει δυνατό έως το ερχόµενο φθινόπωρο», εξήγησε στην Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Εσάτ Χουσεϊν, προσθέτοντας πως οι προσφορές που έχουν πάρει από κατασκευαστές µιλούν για 100-150 ευρώ το τετραγωνικό, για το κόστος και πως τα χρήµατα που θα απαιτηθούν για την επένδυση, υπάρχουν ήδη.
Η ιδέα για τη δηµιουργία της «Καπνά Θράκης ΑΕ» προήλθε από την ανάγκη να µπορέσει ο τοπικός παραγωγός να απολαύσει την πραγµατική αξία της παραγωγής του, πουλώντας το προϊόν απευθείας στις καπνοβιοµηχανίες, χωρίς την εµπλοκή εµπόρου και ενισχύθηκε ως προοπτική µε την παρουσία του συνεταιρισµού σε διεθνείς εκθέσεις, όπως αυτή που έγινε στο Αµβούργο και ιδίως στο Ντουµπάι, όπου εκδηλώθηκε σηµαντικό ενδιαφέρον για τα καπνά της Θράκης, ενώ έπεται και µια συµµετοχή στη Σιγκαπούρη.
«Μας επισκέφθηκαν στο περίπτερο του συνεταιρισµού πολλές εταιρείες από τη Σαουδική Αραβία, τα Εµιράτα, τη Νότιο και τη Βόρειο Αµερική, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, ακόµη και από τη Μαλαισία και µας ζήτησαν να αγοράσουν καπνό, καθώς τα ανατολικού τύπου που καλλιεργούµε στην περιοχή της Θράκης, είναι ποιοτικά και περιζήτητα», ανέφερε ο κ. Χουσεϊν, σηµειώνοντας, ωστόσο, πως το εγχείρηµα έχει σηµαντικές τεχνικές δυσκολίες, τις οποίες προσπαθούν να κατανοήσουν και να επιλύσουν στο συνεταιρισµό.
Στόχος των παραγωγών, σε πρώτη φάση, είναι να καταφέρουν να επεξεργαστούν και να εµπορευτούν απευθείας περί το 1 εκατ. κιλά καπνού, από την τοπική παραγωγή, η οποία την περυσινή χρονιά ανήλθε συνολικά στη Θράκη σε περίπου 7,3 εκατ. κιλά καπνού, από σχεδόν 62.000 στρέµµατα, τα οποία καλλιεργήθηκαν από γύρω στους 6.700 αγρότες.
«Στην περιοχή αγοράζουν επτά µεγάλες εµπορικές καπνικές επιχειρήσεις και πέρυσι ενώ είχαµε συµφωνήσει να πληρωθούµε µια µέση τιµή στα 4,65 ευρώ το κιλό, ή σχεδόν 20 λεπτά υψηλότερα από την αµέσως προηγούµενη χρονιά, τελικά µε πρόσχηµα ότι δεν ήταν καλή η ποιότητα µας πλήρωσαν µε µέση τιµή 4,28 ευρώ το κιλό. Χαµηλότερα δηλαδή και από το 2012», εξηγεί ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας ότι αυτά τα φαινόµενα θέλουν να αποτρέψουν µε τη δηµιουργία της «Καπνά Θράκης ΑΕ». Το θετικό, πάντως, είναι ότι όλοι οι παραγωγοί έχουν τουλάχιστον αποπληρωθεί για τα καπνά που παρέδωσαν πέρυσι.
Με 7.000 αγρότες και 8 εκατ. κιλά

Για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, που αναµένεται να ξεκινήσει µετά τις 15 Μαίου, εφόσον επιτρέψει ο καιρός, ο πρόεδρος του συνεταιρισµού καπνοπαραγωγών Θράκης εκτίµησε ότι ο αριθµός των παραγωγών θα αγγίξει τους 7.000. «Από ανάγκη το κάνουν, διότι τα εργοστάσια κλείνουν το ένα µετά το άλλο. Έστω κι έτσι, όµως, φέτος τα στρέµµατα που θα καλλιεργηθούν αναµένεται να είναι κοντά στα 65.000 κι ο όγκος της παραγωγής να προσεγγίσει τα 8 εκατ. κιλά», είπε και προσθέτει ότι «η µέση τιµή που θα ζητήσουµε φέτος, θα είναι τουλάχιστον 4,70 ευρώ το κιλό».

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Aπόδοση της αύξησης στην τιμή των τσιγάρων στα δημόσια νοσοκομεία


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών σχετικά με την απόδοση της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των προϊόντων καπνού προς τα δημόσια νοσοκομεία, κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου.


Όπως αναφέρει στην ερώτησή της, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας (7 Ιανουαρίου 2014), το ποσό που θα προέκυπτε από την αύξηση του ΕΦΚ, που υπολογίζεται στα 48 εκ. ευρώ ετησίως, θα κατατίθεται στους λογαριασμούς των δημοσίων νοσοκομείων. Από την ισχύουσα νομοθεσία, όμως, δεν προκύπτει καμία τέτοια απόδοση, ενώ δεν έχει εκδοθεί κάποια υπουργική απόφαση ή άλλη διάταξη που να ορίζει την απόδοση των ποσών αυτών στα δημόσια νοσοκομεία, τον τρόπο κατανομής τους κ.λ.π.

Παράλληλα, θέτει το γενικότερο ζήτημα της αξιοποίησης της φορολογίας σε βλαπτικές για την υγεία δραστηριότητες, όπως είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Όπως τονίζει, η κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος δεν επιτρέπει την περαιτέρω αύξηση της σχετικής φορολογίας, δεν εμποδίζει όμως την επαναστόχευση των πόρων αυτών σε κοινωνικές δράσεις όπως είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, μέσα από τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου, ή και η χρηματοδότηση προγραμμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος.
Ζητά, λοιπόν, να μάθει με ποιον τρόπο, σε ποιο χρόνο, μέσω ποιου κωδικού και με ποια κατανομή γίνεται η απόδοση της αύξησης του ΕΦΚ στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και αν υπάρχει πρόθεση επανεξέτασης της αξιοποίησης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης επί προϊόντων που βλάπτουν την υγείας, όπως ο καπνός και το αλκοόλ, ώστε να αποδίδονται σε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: α) τον Υπουργό Οικονομικών και β) τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Απόδοση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καπνικών προϊόντων στα δημόσια νοσοκομεία

Με το άρθρο 69 του ν. 4235/2014, αντικαταστάθηκε το μέτρο της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ για τη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού, που οδήγησε σε αύξηση της τιμής 10 λεπτά ανά πακέτο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας πριν την ψήφιση της διάταξης (7 Ιανουαρίου 2014), το ποσό που θα προκύψει από την αύξηση του ΕΦΚ, που υπολογίζεται στα 48 εκ. ευρώ ετησίως, θα κατατίθεται στους λογαριασμούς των δημοσίων νοσοκομείων.

Από την ισχύουσα νομοθεσία, όμως, δεν προκύπτει καμία απόδοση των εσόδων από τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού, με εξαίρεση το άρθρο 103 του ν. 2960/2001 που ορίζει ότι από τον ΕΦΚ που αναλογεί στα τσιγάρα τα οποία παράγονται στο εσωτερικό της χώρας αποδίδονται α) στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) ποσό 0,06 ευρώ ανά χιλιάδα τεμαχίων και β) στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, στο Ι.Κ.Α., στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών Βιομηχανίας Καπνού (Τ.Ε.Α.Μ.Β.Κ.), στο λογαριασμό "Αποθεματικό Κεφάλαιο Προστασίας Καπνοπαραγωγής" και στο λογαριασμό "Αποθεματικό Πρόνοιας" και τα σχετικά ποσά ορίζονται κατά περίπτωση με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί κάποια υπουργική απόφαση ή άλλη διάταξη που να ορίζει την απόδοση των ποσών αυτών στα δημόσια νοσοκομεία, τον τρόπο κατανομής τους κ.λ.π.
Ανεξαρτήτως της ορθότητας του μέτρου, η χρηματοδότηση αυτή συνιστά πολύτιμο έσοδο για τα δημόσια νοσοκομεία, οι προϋπολογισμοί των οποίων έχουν περικοπεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και ελλείψεις π.χ. σε υλικά και φάρμακα.

Την ίδια στιγμή, έχει διατυπωθεί η πρόταση της επιβολής φόρων σε βλαπτικές για την υγεία δραστηριότητες, όπως είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, και αξιοποίηση των φορολογικών αυτών πόρων για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Η κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος δεν επιτρέπει την περαιτέρω αύξηση της σχετικής φορολογίας, δεν εμποδίζει όμως την επαναστόχευση των πόρων αυτών σε κοινωνικές δράσεις όπως είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, μέσα από τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου, ή και η χρηματοδότηση προγραμμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος.

Σημειώνεται ότι η χρήση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων για την ενίσχυση του συστήματος υγείας εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες του κόσμου και συμπεριλαμβάνεται ως πρόταση στο τεχνικό εγχειρίδιο για τη φορολογία του καπνού του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας του 2010.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Με ποιον τρόπο, σε ποιο χρόνο και μέσω ποιου κωδικού γίνεται η απόδοση της αύξησης του ΕΦΚ στα δημόσια νοσοκομεία; Ποια η κατανομή του πόρου αυτού στα νοσοκομεία της επικράτειας;
2) Από τα 2,6 δις ευρώ που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός ως έσοδα από τον ΕΦΚ προϊόντων καπνού για το 2013, σε τι ποσοστό αποδόθηκαν υπέρ των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας που προβλέπονται στο άρθρο 103 του ν. 2960/2001;
3) Προτίθεστε να προβείτε σε επανεξέταση της αξιοποίησης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης επί προϊόντων που βλάπτουν την υγείας, όπως ο καπνός και το αλκοόλ, ώστε να αποδίδονται σε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας;



πηγή:  http://www.iatronet.gr/

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΞΥΣΤΑ - ΛΑΧΕΙΑ

Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.

ΜΑΡΝΗ 56, 104 37 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 5245379 - FAX: 210 5229289


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                Αθήνα, 28 Απριλίου 2014           


Το Δ.Σ της ΠΟΕΠΠΠ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σύνολο των πρακτόρων και με δηλωμένη την επιθυμία του να προχωρήσει από κοινού με την ΟΠΑΠ ΑΕ στο πλαίσιο του υπεύθυνου και περιοριστικού παιχνιδιού, αποφάσισε να εισηγηθεί θετικά για την υπογραφή σύμβασης λιανικής πώλησης Παραδοσιακών  και Στιγμιαίων Λαχείων  από τους πράκτορες-μέλη της με βάση το τελευταίο σχέδιο που προσκομίστηκε, υπό την προϋπόθεση ότι θα  προβλεφθεί ότι η οποιαδήποτε αλλαγή  προμήθειας θα πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΠΠΠ.
Η ΠΟΕΠΠΠ παρά τις εξαντλητικές διαβουλεύσεις στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που της δόθηκε με την Διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ ΑΕ, δεν κατέστη δυνατόν να έρθει σε συμφωνία ώστε να υπογραφεί σύμβαση αμοιβαίας αποδοχής, προώθησης και διακίνησης των προϊόντων της μέσα στα πρακτορεία του δικτύου μας.
Ως εκ τούτου,  μέχρι νεώτερης επίσημης ενημέρωσης της Ομοσπονδίας μας  ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ δεν υπογράφει καμία σύμβαση από όποιον και αν του προταθεί  με σκοπό την προώθηση των προϊόντων της Ελληνικά Λαχεία ΑΕ.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η ΠΟΕΠΠΠ καλεί τις διοικήσεις όλων των Σωματείων της χώρας, να ενημερώσουν όλους τους πράκτορες και να ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ .

Υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
Παναγιώτης Ντόμαλης

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece