Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Μικρή μείωση της αξίας των αγορών στα περίπτερα της Αθήνας

Μικρή μείωση της αξίας των αγορών στα περίπτερα της Αθήνας
Μικρή μείωση της μέσης αξίας των αγορών στα περίπτερα της Αθήνας και σημαντική αύξηση (κατά 51%) στη Θεσσαλονίκη καταγράφει η έρευνα στα περίπτερα KIOSK GR 2014 από την Exceed Consulting.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 40% των αγορών (τεμαχιακά) αφορά σε τσιγάρα και άλλα καπνικά είδη (χαρτάκια, φίλτρα, αναπτήρες κλπ), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 60%. Το 23% των αγορών αφορούν σε ζαχαρώδη προϊόντα και αλμυρά snacks.
Κατά μέσο όρο οι καταναλωτές αγοράζουν 1,6 προϊόντα από το περίπτερο δαπανώντας, κατά μέσο όρο, 4,08€. Για την Αθήνα η μέση αξία αγορών δεν διαφέρει από την αντίστοιχη που κατέγραψε η KIOSK το 2011 (4,1€), ενώ στην Θεσσαλονίκη σε σχέση και με το 2011, σημειώθηκε αύξηση της μέσης αξίας αγορών από το περίπτερο κατά 51% (από 2,7€ σε 4,08€).
Οι διαχειριστές των περιπτέρων
Αναλύοντας το προφίλ των διαχειριστών των περιπτέρων, προκύπτει ότι συνεργάζονται με περισσότερους από ένα χονδρέμπορους σε κάθε κατηγορία προϊόντων, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους, ενώ πραγματοποιούν αγορές και από τα Cash & Carry. Ιδιαίτερα στα ζαχαρώδη προϊόντα ο μέσος όρος χονδρεμπόρων από τους οποίος προμηθεύονται προϊόντα είναι 2,45 (όταν το 2011 ήταν 1,7). Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης ο μέσος αριθμός συνεργαζόμενων χονδρεμπόρων αυξάνεται στου 3,28.
Οι καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση της γκάμας των προϊόντων που διακινούν μέσα από το περίπτερό τους είναι αφενός η υψηλή ζήτηση από τους πελάτες τους κατά δεύτερον τα προϊόντα να είναι ταχυκίνητα και τρίτο σε αναφορές έρχεται το περιθώριο κέρδους του προϊόντος.
Οι προωθητικές ενέργειες των Προμηθευτών που απευθύνονται προς τους περιπτερούχους και συγκέντρωσαν τα υψηλότερα ποσοστά προτιμήσεων από τους ίδιους είναι οι εκπτώσεις πάνω στο τιμολόγιο (43%), οι προσφορές που μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν προς όφελος των πελατών τους (20%) και τέλος τα δώρα προς τους ίδιους (19%).
Οι πιο κερδοφόρες κατηγορίες για τα περίπτερα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις των ίδιων των περιπτερούχων, είναι τα Αναψυκτικά / Χυμοί / Νερά, τα Ζαχαρώδη προϊόντα και τα Παγωτά.
Όσον αφορά στους χονδρεμπόρους με τους οποίους συνεργάζονται, οι περιπτερούχοι, δηλώνουν  ικανοποιημένοι από αυτούς σε θέματα οργάνωσης και σωστής διαχείρισης των παραγγελιών τους (συνέπεια παραδόσεων, ορθότητα παραγγελιών κλπ) ενώ τους αξιολογούν με χαμηλότερες βαθμολογίες όσον αφορά στην υποστήριξη που τους παρέχουν στην κερδοφορία και την παραγωγικότητά τους, ενώ τις χαμηλότερες βαθμολογίες συγκέντρωσε η πιστωτική τους πολιτική.
Το προφίλ των περιπτερούχων
Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο περίπτερο είναι στην πλειοψηφία τους άντρες, 63% άντρες 37% γυναίκες, αναλογία που είναι σχεδόν η ίδια με αυτή που είχε καταγραφεί στην KIOSK το 2009. Το αντίστοιχο ποσοστό που είχε καταγράψει η έρευνα το 2011 ήταν 71% άντρες – 29% γυναίκες.
Στη φετινή έρευνα KIOSK καταγράφηκε μείωση των αλλοδαπών που δουλεύουν στο περίπτερο, σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2011, με μόνο το 7%, να είναι πλέον αλλοδαποί συγκριτικά με το 29% που ήταν το 2011.
Το 81% των περιπτέρων λειτουργεί πάνω από 16ώρες, τα μισά από αυτά όλο το 24ωρο και μόνο το 19% καταγράφει καθημερινά λιγότερες από 16 ώρες λειτουργίας.
Κατά μέσο όρο 2,9 άνθρωποι δουλεύουν το περίπτερο (συμπεριλαμβανομένου και του περιπτερούχου). Από τους ανθρώπους που δουλεύουν στο περίπτερο μαζί με τον περιπτερούχο το 58% από αυτούς είναι συγγενείς του.
Το προφίλ των πελατών
Οι συχνότεροι πελάτες των περιπτέρων είναι οι άντρες σε ποσοστό 54% σε σχέση με το 46% που αντιπροσωπεύουν οι γυναίκες.
Οι περισσότεροι πελάτες των περιπτέρων είναι από 19 ετών και πάνω. Η ηλικιακή ομάδα των 36-49 ετών είναι αυτή που αγοράζει σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα περίπτερα (34%) και ακολουθεί η ομάδα των 50+ (28%) – η οποία ενώ παραδοσιακά σημείωνε τις υψηλότερες σε αξία αγορές από το περίπτερο, πλέον, η μέση αξία αγορών της είναι πιο κάτω από την ομάδα των 36-49.

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Επιστροφή στα κέρδη και αύξηση πωλήσεων

JTI HELLAS

Αύξηση πωλήσεων αλλά και επιστροφή στα κέρδη πέτυχε την περσινή χρονιά η καπνοβιομηχανία JTI Hellas. Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, οι καθαρές πωλήσεις (χωρίς τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης) ανήλθαν σε 65,77 εκατ. ευρώ από 60,3 εκατ. ευρώ το 2012, σημειώνοντας άνοδο 9,07%, ενώ εντυπωσιακή ήταν η βελτίωση στα αποτελέσματα προ φόρων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ από ζημίες 20,08 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Να σημειωθεί ότι στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της JTI περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα τσιγάρα Winston, Camel, Benson & Hedges και Silk Cut.



πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece