Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Τα i-bank pos συμφέρουν ή πως, πως…

Αποτέλεσμα εικόνας για i-bank pos
Λόγω της έμμεσης επιβολής από την πολιτεία, για την πραγματοποίηση των συναλλαγών με τους πελάτες  μας, μέσω των τραπεζών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, θα πρέπει να εξετάσουμε το τι μα συμφέρει να πράξουμε ακόμη και να απαιτήσουμε.
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί από τους μπροστάρηδες του κλάδου, χωρίς ωστόσο να το αναλύσουν και να πουν την αλήθεια στους συναδέλφους. Συμφέρει ή δεν συμφέρει να συναλλασσόμαστε με κάρτες τραπεζών;
Ακούω μάλιστα πως έχουν προβεί και σε προ- συμφωνίες με τράπεζες για τα μέλη τους, χωρίς ωστόσο να νοιάζονται αν άμεσα ή έμμεσα “χαντακώνουν” ολόκληρο τον κλάδο. Χωρίς να έχει αποφασιστεί από Συνελεύσεις ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω, θα προσπαθήσω να αναλύσω τι πραγματικά σημαίνει συναλλαγές με κάρτες από τα περίπτερα και το αν συμφέρει τον κλάδο μας να υιοθετήσουμε το σύστημα αυτό, ή να εναντιωθούμε.
Αγορά μηχανήματος i-bank pos
Επειδή το περίπτερο από τη φύση του, λόγω του ότι πουλάει ευτελούς αξίας προϊόντα και καθημερινής χρήσης, έχει μεγάλη και συχνή επισκεψιμότητα, θα πρέπει να επιλέξει ένα καλό και κατά συνέπεια ακριβό μηχάνημα pos, για να είναι γρήγορο και αξιόπιστο στις ταχυκίνητες συναλλαγές μας. Η αξία αγοράς μηχανήματος pos με τις παραπάνω προδιαγραφές κυμαίνετε περίπου στα 200€ -300€ +ΦΠΑ + την μηνιαία συνδρομή 2€ - 4€ +ΦΠΑ. Υπάρχει βέβαια και η μίσθωση και όχι η αγορά, αλλά ωστόσο η διαφορά στο τελικό κόστος δεν είναι σημαντική.
Προμήθεια τραπεζών.
Πριν μερικούς μήνες η προμήθεια των τραπεζών κυμαίνονταν από 1,8% έως 2,5% επί της συναλλαγής. Μετά από πιέσεις τόσο από παράγοντες της αγοράς όσο και από την πολιτεία, η προμήθεια των τραπεζών μειώθηκε μερικώς με πρωτοπόρο την Εθνική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε την μείωση της προμήθειας σε 0,50% μέχρι τα 10€ συναλλαγής και μετά τα 10€ έως 1% , αν δεν κάνω λάθος.
Σε κάθε περίπτωση, η προμήθεια των τραπεζών, κατά τη γνώμη μου, καθίσταται ασύμφορη για τον κλάδο μας, όταν δουλεύουμε στην πλειοψηφία των πωλήσεών μας με μεικτό κέρδος 3,5%.
Το 0,50% επί της συναλλαγής, εν’ πρώτης ακούγεται χαμηλό και ιδιαίτερα σε σχέση με το 2%, αλλά και πάλι είναι πάρα πολύ μεγάλο για τα δεδομένα του κλάδου μας.
Παρακάτω θα αναφέρω δυο παραδείγματα πωλήσεων περιπτέρου, θα αναγάγουμε σε μηνιαίο και ετήσιο κόστος της προμήθειας των τραπεζών, για να δούμε με πραγματικά νούμερα τι σημαίνει.




Αξίζει να σημειώσω πως η προμήθεια των τραπεζών είναι επί του τζίρου και όχι επί των κερδών, γι’ αυτό και προκύπτουν τεράστια ποσά.
Δηλαδή μας ζητάνε να υιοθετήσουμε ένα σύστημα συναλλαγών που αντί να μας πληρώνουν, μας ζητείτε να πληρώσουμε άλλο ένα ποσό ισάξιο του φόρου εισοδήματός μας!!!
Κατόπιν αυτών, οφείλουν όλοι οι μπροστάρηδες να “παραμερίσουν τα εγώ τους” και σύσσωμος ο κλάδος να διεκδικήσει την χρήση συναλλαγών με κάρτες,  με την επί πληρωμή μας για την χρήση τους.




































ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece