Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Μήπως δεν θέλουμε να «βλέπουμε» την πραγματικότητα



Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενοΜε αφορμή σχετικού δημοσιεύματος που έλαβε χώρα στο περιοδικό «MINI MARKET» Τεύχος 26 Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020 με τίτλο «ΕΞΤΡΑ ΧΡΕΩΣΕΙΣ – Τι ισχύει με τις «προμήθειες» σε κάρτες και POS», έχω να δηλώσω τα ακόλουθα:
  Έχοντας διαβάσει προσεκτικά το σχετικό άρθρο του κ. Βάιου Τασούλα, θα μου επιτρέψετε να πω πως είναι ένα πολύ καλό ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει στον χώρο μας για το εν’ λόγο θέμα, αρκεί να ισχύουν τα «περί νομοθεσίας στην Κύπρο» όντας μέλος της Ευρώπης.
Συνοψίζοντας τι αναφέρει το εν λόγο άρθρο;
Αναφέρει:
·        Πως στην Ελλάδα λόγω εκμηδένισης του εμπορικού μας κέρδους στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και με αφορμή την δημοσίευση απαντητικού εγγράφου με Αρ. Πρωτ. 873 του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, οι έμποροι της μικρής λιανικής, πλέον τιμολογούν και διαμορφώνουν το κέρδος τους ελεύθερα.
·        Στην Κύπρο, ως αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο, δίνεται η δυνατότητα νομικά στους εμπόρους, να χρεώνουν έχτρα προμήθεια για την χρήση ηλεκτρονικής πληρωμής (POS) με την προϋπόθεση να ενημερώνεται ο καταναλωτής, με σχετική ευδιάκριτη ανάρτηση σχετικής ενημέρωσης (όπως κάνουυμε εμείς με τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας).
·        Ανάλογα κρούσματα, με την αμέσως παραπάνω παράγραφο, έχουν εμφανισθεί και στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, κατά παράβαση της Ελληνικής νομοθεσίας.
Δεν βλέπω καμία παραπληροφόρηση!!!

       Να ενθυμίσω, πως πριν την εφαρμογή το Ν. 4446/2016 όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η απαγόρευση επιβολής προμήθειας για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, κάνοντας ηλεκτρονικές αγορές, υπήρχε έξτρα χρέωση και ιδιαίτερα σε διαδικτυακές συναλλαγές!!!
         
       Οι πολιτικοί ψηφίζοντες τον Ν. 4446/2016 αφενός υποχρεώνουν για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών σχεδόν σε όλες του τις μορφές του εμπορίου και αφετέρου επιδεικτικά αγνοούν τις δεσμευτικές διατάξεις του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2015/751 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Απριλίου 2015 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες!!! Οι οποίες διατραπεζικές προμήθειες δεν μπορούν να υπερβαίνου το 0,2%!!!

Δείτε τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.hba.gr/2Tomeis/UplFiles/sistimata_pliromon/RegulationEU_2015_751_EL.pdf

       Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση, μπορείτε να δείτε σχετικό δημοσίευμα με τις προμήθειες των τραπεζών από την χρήση των pos για το έτος 2019: https://www.militaire.gr/trapezes-eisepraxan-1-5-dis-eyro-apo-promitheies-kai-piran-apo-toys-katathetes-alla-100-ekatommyria/?fbclid=IwAR2HKotVNatgdwlJ9QY6B0qL95iCrIHFRUgaWjIMutvjCNiOCPnt4iALZtA
Αποτέλεσμα εικόνας για τραπεζικές προμήθειες
      
       Από τα αμέσως προηγούμενα, καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα, πως οι κυβερνόντες, τέως και νυν, μας αναγκάζουν να προβαίνουμε σε εμπορικές συναλλαγές με ηλεκτρονικές πληρωμές, οι οποίες εμπορικές συναλλαγές, είναι ζημιογόνες για τον επαγγελματία που προσδοκά ένα στοιχειώδες κέρδος για την επιβίωσή του. Δηλαδή, έχουμε με το μέρος μας ένα ακράδαντο και χειροπιαστό νομικό επιχείρημα και οι μπροστάρηδες το αγνοούν επιδεικτικά!!! Το αγνοούν περισσότερο οι μινι – μαρκετάδες που έχουν την υποχρεωτικότητα χρήσης POS!!!

       Για τα περίπτερα παρά την έως τώρα εξαίρεσή τους από την υποχρεωτική χρήση POS, ολοένα και περισσότεροι πελάτες αναζητούν σημεία για την εμπορική τους συναλλαγή με ηλεκτρονική χρήμα για το χτίσιμο αφορολογήτου. Αυτό σημαίνει και ολοένα αυξανόμενη απώλεια πελατών και τζίρου ταυτοχρόνως.
      
       Μήπως είναι καιρός για την έγκαιρη ενεργοποίηση μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece