Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Θα "πολεμήσουμε" ή ενδώσαμε

Μητρώο για τα POS στήνει η ΑΑΔΕ - Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων -  Fpress.gr 

Οι κυβερνήσεις, θέλοντας να προβούν μελλοντικά στην λήψη κάποιων μέτρων, όπως και με την υποχρεωτική χρήσης pos, το διαρρέουν στα Μ.Μ.Ε. για να δουν αντιδράσεις και να ζυγίσουν το πολιτικό κόστος κ.λ.π.

Ως προς τις αντιδράσεις από τον κλάδο μας και ιδιαίτερός από τους μπροστάρηδες, ΜΗΔΑΜΗΝΕΣ!!!

 

Κάποιοι προέβησαν και στην διακωμώδηση του θέματος στις ηλεκτρονικές σελίδες που μπαίνουν συνάδελφοι!!! Το μόνο που ξέρουν να κάνουν με επιτυχία, είναι τα πολύ διαφημιζόμενα ταξίδια σε ευρωπαϊκές πόλεις, «για το καλό μας», χωρίς καμία ενημέρωση του κλάδου.

Χωρίς καμία αντίδραση στα καθημερινά και πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα του κλάδου.

Χωρίς καμία αντίδραση στον ευτελισμό της κερδοφορίας μας και στα νέα προϊόντα.

Όχι κύριοι, δεν εκπροσωπείτε τον εαυτό σας από μία θεσμική θέση. Υποτεθείτε πως εκπροσωπείτε ένα κλάδο.

Από το παρακάτω κείμενο, το οποίο πήρα την πρωτοβουλία και το απέστειλα στα email των 300 Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εμπεριέχει ακράδαντα νομικά επιχειρήματα, που θα έπρεπε να τα “κάνετε σημαία του κλάδου”, «να πολεμήσουμε και ας χάσουμε».

Νομικά επιχειρήματα τα οποία θα μπορούσατε να τα θέσετε σε μια διαπραγμάτευση και ας επιτυγχάναμε ως κλάδος, τα ελάχιστα. ΟΧΙ ΑΜΑΧΗΤΗ!!!  

Του ότι το έστειλα εγώ ένας, ένας περιπτεράς δεν λέει και πολλά πέρα από την ενημέρωση. Διαφορετικά θα ήταν να το έστελναν 1,2,3,4 Σωματεία και όχι ένας περιπτεράς και πολύ περισσότερο η Ομοσπονδία μας.

Για μια ακόμη φορά, λυπάμαι για την απούσα εκπροσώπηση του κλάδου.

Ακολουθεί το αναφερόμενο email στους 300 του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω ως ατομική αντίδραση. 

 

 

    Εργαζόμενος σε περίπτερο από το 1992 έως και σήμερα, με την ιδιότητα προέδρου περιπτερούχων από το 1995 έως το 2008, βιώνοντας τα προβλήματα του κλάδου μας σε καθημερινή βάση και επί πολλών ετών, έχω να καταθέσω τα ακόλουθα, ως προς την υποχρεωτική χρήση pos από τα περίπτερα, σύμφωνα με επίκαιρα δημοσιεύματα.

    Έως το 1992 είχαμε θεσμοθετημένη κερδοφορία επί της λιανικής τιμής των τσιγάρων 9,1% επί της εκάστοτε λιανικής, όπου η όποια αυξομείωση του Ε.Φ.Κ. δεν μας επηρέαζε. Μετά την κατάργηση της θεσμοθετημένης προμήθειας μας και σε συνέχεια με την οικονομική κρίση και την πολιτική των μνημονίων, επήλθε τεράστια αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με συνέπεια την συρρίκνωση της κερδοφορίας μας, όταν οι καπνοβιομηχανίες κάλυψαν την αύξηση του Ε.Φ.Κ. από την δικιά μας κερδοφορία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο πάνω από το 50% των σημείων λιανικής.
    Σήμερα η προμήθειά μας από τα καπνικά προϊόντα διαμορφώνεται από 2,7% έως 4%, όταν σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, φτάνει το 10% θεσμοθετημένο!!!

    Στην Ελλάδα και παρά τις καταγγελίες μας, καταστρατηγείτε ο νόμος 3959/2011 όταν ρητά απαγορεύεται, άμεσα ή έμμεσα η επιβολή της τιμής αγοράς ή πώλησης. Γεγονός είναι ότι στον κλάδο μας, στο 80% των προϊόντων μας, μας επιβάλλονται!!!

    Σήμερα με την πρόθεση για υποχρεωτικότητα χρήσης pos, θα επέλθει καταλήστευση του εναπομείναντος ελάχιστου κέρδους μας, όταν όπως ανέφερα, στην πλειοψηφία των προϊόντων που εμπορευόμαστε μας επιβάλλετε η τιμή αγοράς, η τιμή πώλησης και τώρα θα προστεθεί και η επιβολή προμήθειας στην προμήθειά μας!!!
Οι κυβερνήσεις από το 2015 έως και σήμερα αγνοούν, παραβλέπουν και δεν εφαρμόζουν τον δεσμευτικό κανονισμό (ΕΕ) 2015/751 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Απριλίου 2015 σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες, όπου δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 0,03% των συναλλαγών με pos!!!

    Ο ΟΑΣΑ, λόγω χαμηλής κερδοφορίας μας χορήγησε pos, επιβαρύνοντας εξ’ ολοκλήρου τον ίδιο η όποιες τραπεζικές προμήθειες και δεν έχει να κάνει με εμάς η προμήθεια χρήσης pos.

    Για να γίνει κατανοητή η ζημία που θα επιβαρυνθεί το περίπτερο σε περίπτωση υποχρέωσης χρήσης pos, σας παραθέτω τον παρακάτω πίνακα πραγματικών δεδομένων.

 

 

    Από το παράδειγμα του σχετικού πίνακα, στα Σύνολα, από τα 0,50€ κέρδος του λιανοπωλητή, η τράπεζα θα παίρνει τα 0,26€.

    Δηλαδή, με την υποχρεωτική χρήση POS, η τράπεζα θα πάρει το 51% των κερδών μου καθαρό, και υπολείπεται το 49% για το περίπτερο και μάλιστα μεικτό!!!

    Δηλαδή, θα μας ορίσουνε τις τράπεζες κάτι παραπάνω από συνεταίρους!!!

    Δεν είμαστε ένα οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα, π.χ. παπουτσάδικο που δουλεύουμε με 100%, 150% κλπ ποσοστού κέρδους όπου και να πάρει και το 1% η τράπεζα δεν «τρέχει τίποτα»!!!


Κατόπιν όλων των παραπάνω:


Λέμε ΟΧΙ στην υποχρεωτική χρήση pos με τις παρούσες συνθήκες!!!

Λέμε ΝΑΙ στην χρήση pos, όταν πρώτη η πολιτεία εφαρμόσει τα παραπάνω όπως έπρεπε είδη να έχει πράξει, εφαρμόζοντας η ίδια τους νόμους και αποκαθιστώντας την ελάχιστη κερδοφορία μας.

    Σε διαφορετική περίπτωση, θα κλείσουν όλα τα εναπομείναντα περίπτερα.
 

 

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023


Παλιογιάννης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece