Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Και εμείς εκλιπαρούμε για σεντς!!!

Οι αιτίες εκτόξευσης στα κέρδη των τραπεζών 

 

Άρθρο Της Βάσως Αγγελέτου

 Εξαιρετικά αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας και μείωσης λειτουργικού κόστους παρουσίασαν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες –Εθνική, Πειραιώς και Eurobank– με την Alpha Bank να ανακοινώνει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και β’ τριμήνου την προσεχή Τετάρτη 9 Αυγούστου.

Κύριο "καύσιμο" της εκτόξευσης της κερδοφορίας των εγχώριων τραπεζών είναι η διεύρυνση του spread μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων – ένα αποτέλεσμα που μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο από την απροθυμία που επιδεικνύουν οι Έλληνες καταθέτες να μεταφέρουν τη ρευστότητά τους από λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.

Πολύ σημαντική στα οργανικά αποτελέσματα είναι, επίσης, η συμβολή των εσόδων από προμήθειες και χρεώσεις, τα οποία βαίνουν αυξανόμενα τα τελευταία τρίμηνα γεμίζοντας τα ταμεία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις ενισχύθηκαν σημαντικά για τις τρεις τράπεζες. Συγκεκριμένα, η Eurobank κατέγραψε άνοδο 9,9% και η Εθνική και Πειραιώς "σκόραραν" 16% υψηλότερα στον συγκεκριμένο τομέα.

Αποτέλεσμα των κορυφαίων επιδόσεών τους ήταν τα τρία πιστωτικά ιδρύματα να προβούν σε αναθεώρηση των στόχων τους για το τρέχον οικονομικό έτος. Η Eurobank προβλέπει κέρδη ανά μετοχή στα επίπεδα του 0,28 ευρώ (από 0,22 ευρώ προηγουμένως), η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει 0,65 ευρώ (έναντι 0,55 ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα βλέπει πλέον τον δείκτη EPS να υπερβαίνει το 1,10 ευρώ για το έτος (από 0,75 ευρώ). Βάσει των αναθεωρημένων μεγεθών, η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να αγγίξει το 15% για τη Eurobank, το 14% για την Πειραιώς και 15% για την ΕΤΕ, υπερβαίνοντας τους αρχικούς στόχους 13%, 12% και 11%, αντίστοιχα.

Εξίσου ισχυρά ήταν τα αποτελέσματα των τριών ιδρυμάτων στους επιμέρους τομείς της λειτουργίας τους:

Εκτόξευση κερδών 

Εντυπωσιακή άνοδο 9% κατέγραψε η Πειραιώς και στα έσοδα από τόκους και προβλέψεις (ΝΙΙ) σε τριμηναία βάση, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα να εκτιναχθούν κατά 15% το β’ τρίμηνο σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο. Όπως εξήγησε ο CEO, Χρήστος Μεγάλου, κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η εντυπωσιακή ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας προήλθε κυρίως από τη μικρότερη του αναμενόμενου στροφή των καταθετών σε προθεσμιακές καταθέσεις (τρέχουσα αναλογία 20%-80%), τη διατήρηση της ανοδικής τάσης των επιτοκίων και τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων.

Για τη Eurobank, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 56,2% το πρώτο εξάμηνο σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας το 1 δισ. ευρώ λόγω της αύξησης των επιτοκίων, των νέων χορηγήσεων και των επιτοκιακών εσόδων από ομόλογα και παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, από την αύξηση 38 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τόκους και προμήθειες σε τριμηνιαία βάση το β’ τρίμηνο, τα δάνεια συνείσφεραν κατά 37 εκατ. ευρώ, οι δραστηριότητες του εξωτερικού κατά 22 εκατ. ευρώ, τα ομόλογα κατά 9 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση κεντρικής τράπεζας κατά 2 εκατ. ευρώ. 

Για τα έσοδα της Εθνικής Τράπεζας, η JPMorgan αναφέρει ότι διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κατά 20% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της, αναμένοντας ότι ο βασικός δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) θα διαμορφωθεί άνω του 15% το 2023 και άνω του 13% το 2025. Ιδιαίτερα θετικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της ΕΤΕ και η Deutsche Bank, κυρίως χάρη στη σημαντική αύξηση των εσόδων από τους τόκους, καθώς και στους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίων της τράπεζας. 

Πιστωτική επέκταση

Σε αναθεώρηση της πιστωτικής επέκτασης προς τα κάτω προχώρησαν οι τρεις τράπεζες, καθώς η πρόωρη αποπληρωμή των δανειακών υπολοίπων –κυρίως από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους– είχε ως αποτέλεσμα να μην επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τους σε επίπεδο καθαρής επέκτασης το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, η Eurobank αναμένει καθαρή αύξηση των υπολοίπων των εξυπηρετούμενων δανείων της κατά 2 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,8 δισ. ευρώ. Η Πειραιώς "βλέπει" αύξηση των δανειακών της υπολοίπων κατά 1,6 δισ. ευρώ για το 2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,7 δισ. ευρώ. 

Για το δεύτερο εξάμηνο, οι δύο τράπεζες αναμένουν καθαρές εκταμιεύσεις ύψους 1,5 και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα κυρίως χάρη στη ρευστότητα που θα αποδεσμεύσουν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Την αισιοδοξία του για ανάκαμψη της ζήτησης για νέα δάνεια το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο –κυρίως– από τους ιδιώτες, μοιράστηκε στη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

"Το πρώτο εξάμηνο ήταν απογοητευτικό, κυρίως λόγω των αυξημένων επιτοκίων", παραδέχθηκε ο κ. Μυλωνάς, εκτιμώντας πάντως ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα δούμε σημαντική ανάκαμψη, κυρίως στα δάνεια ιδιωτών, δεδομένης της ισχυρής πορείας που καταγράφει η εγχώρια οικονομία. Οι κλάδοι όπου επικεντρώνεται η ανάπτυξη σε επίπεδο χορηγήσεων είναι ο τουρισμός, οι υποδομές και οι ΑΠΕ. Για τα εταιρικά και επιχειρηματικά δάνεια, αποκάλυψε ότι ήδη η Εθνική έχει στην αναμονή προς εκταμίευση εγκεκριμένα δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ έχουν κατατεθεί προς έγκριση στο Credit Committee της τράπεζας.

Αντίστοιχα, ο CEO της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, επισήμανε τη σημαντική καθαρή πιστωτική επέκταση που κατέγραψε η τράπεζα το β’ τρίμηνο ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εκταμίευση νέων δανείων (2,6 δισ. ευρώ) υπερέβη τις αποπληρωμές (1,8 δισ.) με βασική κινητήριο δύναμη τα επιχειρηματικά δάνεια. Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο κ. Μεγάλου, τα 210 εκατ. ευρώ προήλθαν από δάνεια που εκταμιεύτηκαν σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα 130 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από εταιρικά δάνεια με έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση.

Προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος για το 2023, θα χρειαστεί η καθαρή πιστωτική επέκταση να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ το β’ εξάμηνο του έτους και για τον λόγο αυτό η διοίκηση βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με εταιρείες όλων των κλάδων και μεγεθών προκειμένου να εκταμιευτούν περαιτέρω δάνεια μέσω της ΕΑΤ και του RRF που θα εξακολουθήσουν να οδηγούν την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη αυτή, επισήμανε, αναμένεται να έρθει κυρίως από τις μεγάλες εταιρείες (corporate book).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, εξήγησε, από την πλευρά του, ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει η τράπεζα θα διοχετευτούν –μεταξύ άλλων– στην ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης το επόμενο διάστημα.  Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η οργανική ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου ανήλθε σε επίπεδο ομίλου σε 500 εκατ. ευρώ και προήλθε κυρίως από την επιχειρηματική πίστη.

Οι σημαντικές αποπληρωμές δανείων, κυρίως από τα μεγάλα επιχειρηματικά, οδήγησαν σε μικρότερα μεγέθη πιστωτικής επέκτασης το πρώτο εξάμηνο του έτους, τάση ωστόσο που αναμένεται να αντιστραφεί, δίνοντας ώθηση στη δυναμική του β’ εξαμήνου. Το growth στα νέα επιχειρηματικά αναμένεται να προέλθει κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού, των κατασκευών, της ενέργειας και ειδικά τις ΑΠΕ, καθώς και τη μεταποίηση.

Ειδικά για την καταναλωτική και τη στεγαστική πίστη, η οποία παρουσιάζει τάσεις επιβράδυνσης τα τελευταία τρίμηνα, ο κ. Καραβίας προέβλεψε σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης από το 2024. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πάντως, όπου η Eurobank αναμένει νέες εκταμιεύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ενίσχυση κεφαλαίων

Σημαντική είναι η πρόοδος που έχουν καταγράψει οι εγχώριες τράπεζες και σε επίπεδο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η Eurobank αναμένεται να ολοκληρώσει το τρέχον έτος με κεφαλαιακό δείκτη CET1 17%, υπερβαίνοντας σημαντικά τον αρχικό στόχο της για 14,5% αλλά και τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. 

Η Εθνική, αντίστοιχα, προέβη σε αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για τον κεφαλαιακό δείκτη CET1 σε επιπλέον 450 μονάδες βάσης, από 350 μονάδες βάσης που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Σήμερα, ο δείκτης βρίσκεται στο 17,3%, ενισχυμένος κατά 80 μονάδες βάσης σε επίπεδο τριμήνου.

Για την Πειραιώς, ο δείκτης CET διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 12,3% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, με την εκτίμηση του έτους να αναθεωρείται ανοδικά σε 13% έναντι 12,5% που ήταν η εκτίμηση τον Μάιο.

Μείωση λειτουργικών εξόδων

Σημαντική είναι η πρόοδος που έχουν καταγράψει τα τρία ιδρύματα και σε επίπεδο "συμμαζέματος" των λειτουργικών εξόδων τους. Η Τράπεζα Πειραιώς κατόρθωσε να μειώσει τον δείκτη κόστους προς βασικό εισόδημα από 36% το πρώτο τρίμηνο σε 32% το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως χάρη στη συνεχιζόμενη αύξηση των εξοικονομήσεων κόστους, στην υποχώρηση του ενεργειακού και φορολογικού κόστους. Η Εθνική Τράπεζα μείωσε τον αντίστοιχο δείκτη σε 32,5% το προηγούμενο εξάμηνο, από 50,1% ένα 12μηνο νωρίτερα. Και η Eurobank πέτυχε μείωση του δείκτη κόστους/βασικών εσόδων σε 32,6% το δεύτερο τρίμηνο από 35,1% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε επίπεδο ομίλου.

Επιβράβευση μετόχων

Τα ανωτέρω ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου ανοίγουν τον δρόμο για επιβράβευση των μετόχων τους, όπως έχουν εξάλλου εξαγγείλει όλες οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Δεδομένου ότι το τρέχον έτος δεν έλαβαν τελικώς το "πράσινο φως" από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για διανομή μερίσματος (από τα κέρδη του 2022), Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς έχουν εξαγγείλει προγράμματα επαναγοράς μετοχών (shares buyback), καθώς και επανεκκίνηση των μερισμάτων το επόμενο έτος έναντι των φετινών κερδών.

Στο πρόσφατο call με τους αναλυτές, ο κ. Καραβίας επανέλαβε ότι η επιβράβευση των μετόχων "αποτελεί προτεραιότητα για την τράπεζα". Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank έχει εξαγγείλει payout ratio 25% το 2024 (έναντι των κερδών του 2023) αλλά διαμήνυσε ότι οι ενέργειες επιβράβευσης θα είναι προσεκτικές και βαθμιαίες και όχι "υπερβολικές". Όσον αφορά στη διαδικασία επαναγοράς του ποσοστού 1,4% που κατέχει στην τράπεζα το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, ο CEO εξήγησε ότι η προσφορά στο Ταμείο θα υποβληθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα είναι σχετικά σύντομη, συνεπώς αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του ιδίου μήνα.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κ. Μυλωνάς ο οποίος επιβεβαίωσε ότι για το τρέχον έτος οι ελληνικές τράπεζες δεν έλαβαν από τον Επόπτη το "πράσινο φως" για τη διανομή μερίσματος, κάτι που αναμένεται να συμβεί το επόμενο έτος έναντι των φετινών κερδών. Όσον αφορά στο payout ratio, αυτό αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 20%-30% –εφόσον συναινέσει ο Επόπτης– καθώς "δεν είναι σωστό να μιλάμε για υψηλότερα επίπεδα τον πρώτο χρόνο της επιστροφής στα μερίσματα", όπως διαμήνυσε. "Θεωρούμε ότι πρόκειται για ικανοποιητικά επίπεδα επιβράβευσης των μετόχων μας", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου είχε δηλώσει ότι έχει προβλεφθεί διανομή μερίσματος 10% για το επόμενο έτος, εφόσον ληφθούν οι αναγκαίες εποπτικές εγκρίσεις. Επιπλέον, η διοίκηση της τράπεζας εισηγήθηκε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση την απόκτηση έως 20 εκατ. μετοχών που αντιστοιχούν σε 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 0,75 ευρώ (κατώτατη τιμή) έως πέντε ευρώ (ανώτατη τιμή) ανά μετοχή, για χρονικό διάστημα 24 μηνών, με το συνολικό κόστος να μην ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.  

 

πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3731053/oi-aities-ektoxeusis-sta-kerdi-ton-trapezon/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece