Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Περίπτερα: Από 11.000, απέμειναν 5.000

Περίπτερα: Από 11.000, απέμειναν 5.000 - Στόχος τζίρου άνω των 1500 ευρώ καθημερινά για να βγουν τα έξοδα

Γράφει η

 Περίπτερα: Από 11.000, απέμειναν 5.000 - Στόχος τζίρου άνω των 1500 ευρώ καθημερινά για να βγουν τα έξοδα

 
Το πρώτο περίπτερο στην Αθήνα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1911.

Συρρικνώνεται ο χώρος των περιπτέρων χρόνο με το χρόνο στην Ελλάδα, την ώρα που ο κλάδος έχει υποστεί διάφορες μεταλλάξεις τα προηγούμενα χρόνια και έχει ‘’χτυπηθεί’’ από τις διάφορες κρίσεις.

Αρχής γενομένης από την οικονομική, τη δεκαετία 2010 και ύστερα, μέχρι και την υγειονομική του Covid τα προηγούμενα χρόνια, οι περιπτερούχοι είναι από τους μικροεπιχειρηματίες που αντέχουν στο χρόνο, έχοντας απώλειες, με τη νέα γενιά, ωστόσο να γυρίζει την πλάτη σε αυτό το είδος μικροεπιχειρηματικότητας.

Για την ιστορία, το πρώτο περίπτερο που στήθηκε στην Ελλάδα, ήταν αυτό επί της οδού Πανεπιστημίου, απέναντι από τη στοά Αρσάκη, το φθινόπωρο του 1911, το οποίο έγινε πρώτο θέμα σε Τύπο και τηλεόραση όταν το «κατάπιε» ο μετροπόντικας, στη διάρκεια έργων για το μετρό τον Οκτώβριο του 1997.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος περιπτεριούχος είναι πολλά: Από τη βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί στα καπνικά προϊόντα, η οποία έχει απομειώσει τα κέρδη του περιπτέρου περίπου στο μισό, μέχρι και την εγκληματικότητα. Αυτoί οι δύο λόγοι ειδικά έχουν κάνει, εν έτει 2023, τους περισσότερους δικαιούχους - αναπηρους πολέμου και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν αποχωρήσει από τον κλάδο και οι διαχειριστές των μικρών αυτών επιχειρήσεων να τα ενοικιάζουν και να μην είναι οι ίδιοι δικαιούχοι αδειών.

Η πανδημία έδωσε τη χαριστική βολή στον κλάδο και συνετέλεσε σε σταδιακά λουκέτα κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Για τη συρρίκνωση του κλάδου μετά την πανδημία μίλησε στο businessnews.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων κ. Θεόδωρος Μαλλιος. Κατά τον κ. Μάλλιο, «ο κλάδος έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που είχε ξεκινήσει από το διάστημα της οικονομικής κρίσης και εξακολουθησε και κατά την περίοδο του Covid. Ένας λόγος είναι αφενός ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη δουλειά, η οποία θέλει αφοσίωση, παρουσία και φροντίδα και γιαυτό αποθαρρυνονται και οι νέοι για αναλάβουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Κατά τον ίδιο, μια ανανέωση για τον κλάδο ήρθε τα χρόνια από το 2010 και ύστερα όταν στη δουλειά μπήκαν αρκετοί Αλβανοί και Βορειοηπειρωτες που είχαν διάθεση να εργαστούν και να δώσουν στον κλάδο. Από εκείνα τα χρόνια, όμως, και ύστερα, ξεκίνησε και η κάθοδος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στο ΒusinessNews.gr ο κ. Μαλλιος, τα περίπτερα στην Ελλάδα να έχουν μειωθεί, από 11.000 που ήταν στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, πλέον να είναι γύρω στα 5.000.

Εξάλλου, εν έτει 2023, ειδικά τα περίπτερα στο Δήμο Αθηναίων έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Από 1200 που ήταν πριν την οικονομική κρίση, πλέον είναι γύρω στα 450.

Malios1

O Θεόδωρος Μάλλιος

Ο κ. Μαλλιος εκτιμά στο Businessnews.gr ότι η μείωση του αριθμού των περιπτέρων στην Ελλάδα θα εξακολουθήσει περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. "Θεωρώ ότι θα παραμείνουν γύρω στα 3000-3500, αλλά ο θεσμός του περιπτέρου δεν θα σβήσει γιατί είναι ιδιαίτερος και μοναδικός στην Ελλάδα. Εξάλλου, είναι σημαντική σε αυτό και η συμβολή του τουρισμου, καθώς για τους τουρίστες το περίπτερο είναι κάτι εξωπραγνατικο, οι περισσότεροι δεν το βρίσκουν στην πατρίδα τους».

Για την εικόνα του κλάδου στη Θεσσαλονίκη μας ενημερώνει ο κ. Κώστας Ιακώβου, Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας : «Αυτή τη στιγμή, εδώ και 10 χρόνια, από τότε που άλλαξαν και οι φόροι και έπεσε κατακόρυφα η κερδοφορία σε τσιγάρα, σε κάρτες και εφημερίδες, προϊόντα τα οποία φέρνουν τον κόσμο στο περίπτερο, η κατάσταση δεν είναι πολύ ευνοϊκή για τις μικρές επιχειρήσεις περιπτέρων. Ακόμα χειρότερα έγιναν τα πράγματα, μετά την πανδημία και με τους νέους φόρους που έρχονται, θα υπάρχει ακόμα μεγάλη συρρίκνωση του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, εν όψει και της ένταξης των POS στα περίπτερα».

Iakovou

Ο Κώστας Ιακώβου

Κατά τον κ. Ιακώβου, εν έτει 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα περίπτερα στη Θεσσαλονίκη ειναι 500-700, τη στιγμή που ήταν 3.000 το 2010. Δηλαδή μέσα σε 13 χρόνια, ο αριθμός τους μειώθηκε πάνω από 60%. «Αυτή η πτώση θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια, γιατί δεν βρίσκονται νέοι επενδυτές, ενώ υπάρχουν και πολλά ξενοίκιαστα» σχολιάζει.

Σε ερώτηση, δε, για τον ημερήσιο, κατά μέσο όρο, τζίρο που κάνει ένα περίπτερο σήμερα απαντά: Ανάλογα το σημείο που θα είναι, για να βγει ένα περίπτερο θα πρέπει να κάνει 1500 ευρώ την ημέρα, και αυτό αν έχει μέλη της οικογένειας για να απασχολούντα και όχι υπαλλήλους που σημαίνει έξτρα μισθός, εισφορές κλπ.

Οι εταιρείες

Σε αυτό το πλαίσιο, τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση μπήκαν στον κλάδο αρκετές εταιρείες που ανέλαβαν να διαχειριστούν έναν αριθμό περιπτέρων, αξιοποιώντας τους πλειστηριασμούς για περίπτερα τα οποία εγκατέλειψαν οι μισθωτές τους.

Στην παρούσα φάση εταιρείες όπως η Smile Kiosk, η Magic Box και λιγότερο πλέον η Kiosky’s δραστηριοποιούνται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ εταιρεία που διαχειρίζεται 10-15 περίπτερα υπάρχει και στην Πάτρα.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Περιπτεριούχων και πλέον τα τελευταία χρόνια Υπεύθυνος Υποστήριξης Πελατών της Kioskys, Γιάννης Πλακόπουλος μιλά στο BusinessNews.gr για το πώς έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο στα περίπτερα τα τελευταία χρόνια, μετά και από την αλλαγή στη νομοθεσία που επέτρεψε, μέσω δημοπρασιών, να λαμβάνουν άδειες λειτουργίας και να χειρίζονται . «Ήταν κάτι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και ώθησε αρκετές εταιρείες πλέον να διαχειρίζονται 10-15 περίπτερα».

Plakopoulos

Ο Γιάννης Πλακόπουλος

Ο κ. Πλακόπουλος μιλά και για την απόφαση της kioskys να φύγει από αυτό το μοντέλο, στηριζόμενη στο γεγονός ότι υπερίσχυσε η αντίληψη ότι τα περίπτερα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις: «Ήταν μια πρακτική απόφαση, η οποία ελήφθη πριν από μερικά χρόνια από την εταιρεία. Σαν Kioskys πιστεύουμε ότι τα περίπτερα είναι ξεκάθαρα οικογενειακές επιχειρήσεις και είναι πιο ικανοποιητική η λειτουργία τους με αυτό τον τρόπο. Πλέον διατηρούμε 3-4 περίπτερα στην Αττική και διευρύνουμε συνεχώς το δίκτυό μας στην προμήθεια λιανικής».

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:https://www.businessnews.gr/epixeiriseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece