Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΕΜΕΙΝΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση απο το περιοδικό "Μαγαζί μας"

Μετά την επαναφορά στο προσκήνιο του ενδεχόμενου απομάκρυνσης έξι περιπτέρων (συν ενός που επρόκειτο να καταργηθεί) που βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας, ο πρόεδρος της “Ενότητας”, κ. Νίκος Παλιογιάννης, δηλώνει πως ύστερα από επιτυχείς ενέργειες του σωματείου του απετράπη προς το παρόν μία τέτοια αρνητική εξέλιξη και τα περίπτερα παραμένουν ως έχουν.

Για το θέμα αυτό ο κ. Παλιογιάννης δήλωσε: “Πριν από περίπου δύο χρόνια η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, με το σκεπτικό ότι τα περίπτερα που βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας εμποδίζουν την εκτέλεση των έργων ανάπλασης, είχε ζητήσει τη μετατόπισή τους και συγκεκριμένα την παραμονή στην περιοχή μόνο 8 από τα 17 που υπάρχουν.

Μετά την αλλαγή της διοίκησης στη Νομαρχία Αθηνών, η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων επανέφερε το όλο θέμα στο προσκήνιο, ζητώντας εκ νέου τη μετατόπιση των περιπτέρων που βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στη Νομαρχία Αθηνών κλήθηκαν να παραστούν και οι έξι ενδιαφερόμενοι περιπτερούχοι και τους ζητήθηκε να επιλέξουν τη νέα θέση των περιπτέρων τους από τα ευρισκόμενα στη λίστα των σχολαζόντων μέχρι τις 18 Ιουνίου. Αν η προθεσμία αυτή περνούσε χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να επιλέξουν τη νέα τους θέση, τότε θα υποδείκνυε τις θέσεις αυτές η Νομαρχία.

Κατόπιν των ανωτέρω, η “Ενότητα” απέστειλε το από 16 Ιουνίου έγγραφό της στον νομάρχη Αθηνών, κ. Σγουρό, με ταυτόχρονη κοινοποίηση και στον αντινομάρχη, κ. Πασβαντίδη.

Με το έγγραφο αυτό κοινοποιήσαμε τις θέσεις του σωματείου μας ως προς το θέμα αυτό, ενώ συγχρόνως καταστήσαμε σαφές ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην απομάκρυνση των περιπτέρων από την πλατεία Ομονοίας.

Ειδικότερα η “Ενότητα” δήλωσε πως επιμένει σταθερά στη μη απομάκρυνση των περιπτέρων αυτών και είναι αποφασισμένη να προβεί σε κινητοποιήσεις για το θέμα, αφού κατά την άποψή της η ύπαρξη των περιπτέρων στην Ομόνοια δεν ενοχλεί κανέναν, απεναντίας μάλιστα, λόγω της αύξησης του πεζόδρομου χώρου κατά 4.000 τ.μ συνολικά, τα περίπτερα αυτά μπορούν να ανακατανεμηθούν, αλλά και να αλλαχτούν ως κατασκευές, ούτως ώστε να εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο.

Επιπλέον δεν είναι δυνατόν ο Δήμος από τη μία να λαμβάνει αποφάσεις για την εγκατάσταση περιπτέρων πώλησης Τύπου (κιόσκια) στην πλατεία Ομονοίας και από την άλλη να ζητά την απομάκρυνση των περιπτέρων. Επίσης δεν υπάρχει αρχική μελέτη που να προβλέπει την απομάκρυνση των περιπτέρων επειδή εμποδίζουν την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Μάλιστα με σχετικό έγγραφό μας προς την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων είχαμε ζητήσει να μας δοθούν τα σχετικά στοιχεία, αλλά ουδέποτε μας εδόθησαν.

Με αφορμή το από 16/6 έγγραφό μας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη μεταξύ του νομάρχη Αθηνών και του αντινομάρχη, στην οποία παρενέβην με την ιδιότητά μου ως προέδρου της “Ενότητας”. Μετά το πέρας της σύσκεψης αυτής, ο κ. νομάρχης έδωσε εντολή στη Νομική Υπηρεσία της Νομαρχίας να επανεξετάσει το όλο θέμα από μηδενική βάση.

Συνεπώς, μετά την παρέμβαση του σωματείου μας (και ενώ είχαν ετοιμαστεί τα έγγραφα από τις Υπηρεσίες της Νομαρχίας με την υπόδειξη νέων θέσεων), επιτύχαμε για ακόμα μία φορά να παραμείνουν τα περίπτερα της πλατείας Ομονοίας –προς το παρόν– ως έχουν.

Θεωρούμε πως όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιπτέρων, θα εξακολουθούν να εμφανίζονται θέματα διωγμού τους με διάφορες προφάσεις.

Τέλος, πιστεύουμε ότι με την εξαγγελία ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, αν ληφθεί απόφαση να φύγουν τα περίπτερα από την πλατεία Ομονοίας, θα είναι μόνο η αρχή, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές, όπως η πλατεία Συντάγματος, η πλατεία Κλαυθμώνος, ο Κεραμεικός, τα Εξάρχεια και γενικότερα όλο το ιστορικό κέντρο”.

Αναδημοσίευση απο το περιοδικό "Μαγαζί μας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece