Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

  Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να υπάρξει σύγκληση της φορολογίας αλλά και των λιανικών τιμών πώλησης σε όλα τα κράτη μέλη…
  Ωστόσο, συνεχώς ακούμε για σύγκληση στο ένα, σύγκληση στο άλλο χωρίς όμως ποτέ να ακούμε για σύγκληση αποδοχών, ποιότητας ζωής κ.λ.π.

  Με αφορμή την σύγχυση που κυριάρχησε στο άκουσμα για μεγάλη αύξηση του φόρου αλλά χωρίς να επηρεάζεται ιδιαίτερα η λιανική τιμή σε σχέση με την πραγματικότητα, έχω να καταθέσω τα ακόλουθα:

  Ο φόρος των τσιγάρων (Ε.Φ.Κ.), αποτελείται από 4 στοιχεία:
     Αναλογικό Φόρο
     Πάγιο φόρο
     Φ.Π.Α.
     Π.Ζ.Τ. (Πλέον Ζητούμενη Τιμή)
  Για να αυξηθεί ο φόρος, θα πρέπει να αλλάξει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω στοιχεία.
  Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα δημοσιεύσεις, το στοιχείο που αλλάζει είναι ο αναλογικός φόρος ΥΠΈΡΜΕΤΡΑ από 57,5% σε 70%.
Συνέπεια της μεγάλης αυτής αύξησης του αναλογικού φόρου, είναι να αυξηθεί το ποσοστό % του φόρου επί της λιανικής τιμής.
Πιο απλά: Το 100% της λιανικής τιμής διαρθρώνεται σε:
 Ποσοστό φόρου % επί της λιανικής τιμής.
 Ποσοστό καπν/νίας % επί της λιανικής τιμής.
 Ποσοστό πρατηριούχων % επί της λιανικής.
 Ποσοστό περιπτερούχου % επί της λιανικής.
  Αν ένα από τα παραπάνω ποσοστά αυξηθεί και με δεδομένο πως το 100% δεν αλλάζει, τότε μοιραία συρρικνώνονται τα ποσοστά των υπολοίπων. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, με την τεράστια αύξηση του αναλογικού φόρου, αυξάνεται η συνολική φορολογική επιβάρυνση και κατά συνέπεια το ποσοστό του φόρου επί της λιανικής τιμής.
  Οι καπνοβιομηχανίες για να διατηρήσουν τα δραχμικά τους κέρδη στα ίδια επίπεδα ή να υποστούν την μικρότερη ζημία, αναγκάζονται εκ’ των πραγμάτων να αυξήσουν την λιανική τιμή ώστε να σταθεροποιηθεί το δραχμικό κέρδος στα προηγούμενα επίπεδα. Ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την δραστική μείωση των πωλήσεων με την υπέρμετρη αύξηση του φόρου και κατά συνέπεια της λιανικής τιμής.
  Π.χ.
  Με δεδομένο την σταθερή Π.Ζ.Τ. στα 3,00 ευρώ, ο φόρος για τα έτη
2007 2008 2009 2010

  Φόρος 2,1931 ή 73,1033% επί της Λ.Τ. 2,2041 ή 73,47% επί της Λ.Τ. 2,3143 ή 77,1433% επί της Λ.Τ. 2,6893 ή 89,6433% επί της Λ.Τ.
Διανομή σε καπν/νία, πρατήριο και περίπτερο Το 26,89%
Της Λ.Τ. Το 26,53%
Της Λ.Τ. Το 22,85%
Της Λ.Τ. Το 10,3567%
Της Λ.Τ.

  Από όλα τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει η διαμόρφωση τόσο της Λιανικής Τιμής όσο και ο φόρος των τσιγάρων, που αν τελικώς ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία, τότε θα εκτιναχθεί στα ύψη η Λιανική τιμή των τσιγάρων, με αρνητικές συνέπειες σε όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες από την παραγωγή μέχρι και την διακίνηση, χωρίς βέβαια να αφήσει ανεπηρέαστους τόσο τους καπνιστές όσο και την είσπραξη των φόρων.
  Για όσους θέλουν να εφαρμόσουν στην πράξη όλα τα παραπάνω, δεν έχουν παρά να εφαρμόσουν τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
  Πάγιος φόρος Χ Τεμ. Τσιγάρων ανά πακέτο : 1.000 +(Αναλογικό φόρο + ΦΠΑ) Χ Λιανική τιμή = Φόρος ανά πακέτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece