Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ?

Οι απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, με πρόσχημα την είσπραξη επιπλέον φόρων για την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας και την αποφυγή της χρεοκοπίας, έχει επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, εκτός και αν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς να έχουν έρθει στην αγορά καπνικά προϊόντα με την τελική φορολογία, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι τεράστιες.

Πρώτος ο κλάδος των λιανοπωλητών δέχτηκε τις επιπτώσεις της αύξησης της φορολογίας των καπνικών προϊόντων, που πέραν της αισθητής μείωσης των συνολικών πωλήσεων, από τις ήδη μειωμένες πωλήσεις συρρικνώθηκε το εισόδημά του πάνω από 60% - 75%, και με κόστος λειτουργίας να ανεβαίνει.

Ο καταναλωτής – καπνιστής, έχοντας ως εναλλακτική λύση πέρα από το κόψιμο του τσιγάρου την αλλαγή μάρκας τσιγάρου, στράφηκε σε φθηνότερες λύσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών με “τεχνοκράτες του Δημοτικού” ή με σκοπιμότητα, απέχει έτη φωτός από τα έσοδα που είχε προϋπολογίσει να εισπράξει, όταν άλλο είναι να εισπράττεις ποσοστιαία στα 3,00€ - 4,50€ και άλλο στα 2,50€ - 3,80€.

Ακόμη και εγώ που είμαι περιπτεράς το καταλαβαίνω. Αυτοί με διπλώματα και διδακτορικά, δεν το αντιλαμβάνονται πως τελικός ρυθμιστής είναι η ίδια η αγορά την οποία θα πρέπει πάση θυσία να στηρίξουν για να παράγει αποτέλεσμα; Από πού θα προκύψουν τα έσοδα; Από την τεράστια βιομηχανία που έχουμε;

Το παράδοξο όλων αυτών είναι, ότι παρά τα εμφανέστατα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, διαρρέουν στα Μ.Μ.Ε. για την ενδεχόμενη εκ’ νέου αύξηση του φόρου, όταν ποσοστιαία έχει φτάσει ήδη στα 85,70% της λιανικής τιμής και στα φθηνά το έχει ξεπεράσει κατά πολύ.

Σπρώχνοντας τις τιμές των τσιγάρων σε πολύ ψηλά επίπεδα, 5,00€ + , σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα οικονομικά μέτρα τα οποία έχουν συρρικνώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή – καπνιστή, δεν θα επιφέρουν την κάθετη πτώση πωλήσεων και κατά συνέπεια την μη είσπραξη φόρων;

Γιατί κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών δεν λέτε ανοιχτά στο κόσμο πως δεν μας ενδιαφέρουν τα όποια έσοδα αλλά πως θέλετε την ελεγχόμενη ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece