Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

ΤΑΜΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

Συνάδελφοι,

Από 1-7-2010 υποχρεωτικά όλα τα περίπτερα, θα πρέπει αν έχουν εφοδιαστεί με ταμιακές μηχανές ή λειτουργικά συστήματα τύπου barcodes τα οποία θα εκδίδουν απόδειξη, μετατρέποντας ταυτόχρονα τα βιβλία Α’ κατηγορίας σε Β’ κατηγορία. Δηλαδή από βιβλία Αγορών σε βιβλία Εσόδων – Εξόδων.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι συνάδελφοι:

· Για να μετατρέψουμε τα βιβλία από Α΄ σε Β’ κατηγορία, θα πρέπει να έχουμε, φορολογική ενημερότητα από τον Ασφαλιστικό μας φορέα, πρώην Τ.Ε.Β.Ε τώρα Ο.Α.Ε.Ε. Για όσους χρωστάνε… «Σε νέους όρους τμηματικής εξόφλησης των οφειλόμενων εισφορών, υπάγονται οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, με βάσει τις διατάξεις του αρ. 19 του Ν 3833/10. Μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, παρέχεται η ευχέρεια της τμηματικής καταβολής ή της εφάπαξ εξόφλησης των πάσης φύσεως οφειλών από εισφορές με μηδενική προκαταβολή, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, καθώς επίσης και ποσών που εισπράττονται από τον Οργανισμό για λογαριασμό τρίτων». Για περισσότερες πληροφορίες για την νέα ρύθμιση, δείτε την εγκύκλιο 27/2010. http://www.oaee.w1.icop.gr/annaouncdt.asp?annaounc_id=41&cat_id=0&banner_pgc=3

· Θα πρέπει να έχουν ενημερότητα από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Να μην χρωστάνε και να έχουν ενημερωτικό σημείωμα.

· Να μην χρωστάνε γενικά στην εφορία (πάσης φύσεως οφειλές) ακόμη και χρέη στους Δήμους, για τα οποία έχουν ενημερώσει την Αρμόδια Δ.Ο.Υ. επιφέροντας την παρακράτηση φορολογικής ενημερότητας.

· Πέραν από το βιβλίο Εσόδων – Εξόδων, θα πρέπει να θεωρήσουν και α) μπλοκ χειρόγραφων αποδείξεων για την περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, β) Δελτίων αποστολής σε περίπτωση επιστροφής εμπορευμάτων.

· Επιλογή κατάλληλης ταμιακής Μηχανής ή ηλεκτρονικού λειτουργικού συστήματος, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του περιπτέρου. (πολλές κατηγορίες κωδικών κατηγοριών. Διευκρινίζω, κατηγοριών όχι Φ.Π.Α.)

· Σε πλήρη απογραφή όλων των προϊόντων στις 30-6-2010 και όλα τα προϊόντα κατά την απογραφή να δικαιολογούνται από τιμολόγιο αγοράς.

· Απόδειξη και στην πιο μικρή πώληση, διότι με το νέο νόμο είναι ποινικό αδίκημα ανεξαρτήτου ποσού αποδείξεως.

· Σε τυχόν έλεγχο, μετά την απογραφή, θα πρέπει οι πωλήσεις να τόσες, όσες οι αγορές μείων την αποθήκη. Π.χ. Έστω ότι αγόρασα 10 αναπτήρες, πούλησα 2 θα πρέπει στην αποθήκη να υπάρχουν 8 αναπτήρες. Αν στην αποθήκη υπάρχουν λιγότεροι από 8 και στην ταμιακή μηχανή έχουμε “χτυπήσει” μόνο 2 τότε σημαίνει πως πουλάς χωρίς απόδειξη και πέφτει η “λυπητερή”.

Όσοι δεν θα έχετε κλείσει μέχρι τότε, ρυθμίσετε τα χρέη σας. Διαφορετικά στις 1-7-2010 δεν θα μπορείτε να λειτουργήσετε!!!

Εύχομαι να σας φάνηκαν χρήσιμες οι επισημάνσεις μου.

3 σχόλια:

Τάσος είπε...

Καλώς ήλθατε και σεις στον κόσμο των Ταμ.Μηχ.

Να προσθέσω κι εγώ μερικές πρακτικές συμβουλές από την καθημερινότητα.

1) Αν δεν΄αλλάζετε συνέχεια υπαλλήλους, αν δεν είστε πολύ οργανοτικός τύπος ,αν δεν είστε σχετικός με Η/Υ μην προτιμήσετε πρόγραμμα/barcode. Καλή η τεχνολογία, αλλά δίνει αναλυτικότατο ραπόρτο σε εσάς, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ !!! , έναντι της ταμειακής που είναι πιο "αχταρμάς" μιας και συγκεντρώνει όλο το μαγαζί σε 4-6 κατηγορίες προϊόντων.

2) Αν τελικά επιλέξετε ταμειακή με συρτάρι χρημάτων ελεγχόμενο από το πληκτρολόγιο, ΜΗ ΧΤΥΠΑΤΕ ΄πολλές φορές το κουμπί ΣΥΡΤΑΡΙ γιατί αυτό καταγράφεται στην μνήμη της μηχανής, και "χτυπάει" άσχημα ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ.

3) Το κλασικό ....ποτέ δεν αφήνουμε τη νύχτα το συρτάρι της μηχανής κλειστό και άδειο (20-30 ευρω τουλλάχιστον μέσα και ανοικτό). Η κλοπή της Ταμ.Μηχ. σας επιφέρει πρόστιμο 1500-3000 ευρω από την εφορία, όπως το ίδιο συμβαίνει για όλα τα υπόλοιπα βιβλία (εσόδ-εξόδ, τιμολόγιο, δελτίο αποστολής, μπλοκ αποδ. κλπ)

4) Προτιμήστε ταμειακή με στενό χαρτί.Το μικρότερο μου φαίνεται είναι 28 χιλιοστά. Περιορίζει τα έξοδα δραματικά, ειδικά στην δικιά μας κατηγορία που ασχολούμαστε με τα δεύτερα δεκαδικά ψηφία (ναι, εκείνα τα κόκκινα μπρούτζινα κερματάκια).

5) Ζητήστε από τον πωλητή της ταμειακής να την προγραμματίσει στα 50 ευρώ, σαν μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή. Είναι πολύ εύκολο (ειδικά τις πρώτεσ μέρες) να χτυπηθεί ένα πακέτο τσιγάρα 3800 ευρω αντί για 3,80 . Και αυτά τα λάθη δεν διορθόνωντε εύκολα.

6) Μην παρασυρθείτε από τον πωλητή που σας παραμυθιάζει ότι αυτή η μηχανή κάνει 1000 παραπάνω πράγματα, μέχρι και fredducino φιάχνει. Σπάνια θα χρειαστείτε κάτι πάνω από το 1/10 των δυνατοτήτων της μηχανής. Αντοχή στη σκόνη, βρώμα, στην πολυκαιρεία, υγρασία, και να αλλάζει εύκολα ταινίες. με 400ε υπάρχουν πολύ καλές μηχανές, και σκυλιά, και επώνυμες.

7) Στο κλείσιμο, αν έρθει κανένας πελάτης τελευταία στιγμή, και έχετε κάνει Ζ , μην χτυπήσετε. Το θεωρεί νέα εργάσιμη μέρα και κλειδώνει ζητώντας Ζ σε 24 ώρες.

NIKOS είπε...

Φίλε Τάσο, θεωρώ πολύ καλές και εύστοχες τις παρατηρήσεις σου επί του θέματος, το οποίο για όλους τους περιπτερούχους είναι άγνωστο.

Ευχαριστώ πολύ για τη χρήσιμη συμβολή σου, ευελπιστώντας στον πολλαπλασιασμό τέτοιων φωνών!!!

Δημήτρης είπε...

Πολύ συμαντικά και εύστοχα τα σχόλια του φιλου Τάσου.Να προσθέσω ένα σχόλιο ακόμα. Πολύς λόγος γίνεται για τα τμήματα που θα χριάζεται ενα περίπτερο στην ταμειακή του (τμήμα=κατηγορία πώλησης),προκειμένου να καταχωριεί ο λογιστής τα ποσά σωστά ανά φορολογικό συντελεστή. κατόπιν αυτού καλό είναι να έχει η ταμειακή 9-10 τμηματα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece