Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΙΜΩΝ & ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Από τους παραπάνω πίνακες μπορείτε δείτε διαδοχικά από το २००९ πριν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, την ισχύουσα κατάσταση μετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τέλος των πίνακα βάση της πρότασης.

Επεξήγηση της πρότασης

Η πρότασή αυτή έχει δύο σκέλη, α) απόδοση μεγαλύτερης αποφορολογημένης αξίας και β) δίκαιο και αναλογικό μοίρασμα της αποφορολογημένης αξίας.

Επεξήγηση & απόδειξη του α) σκέλους:

Ωστόσο θα έπρεπε να έχεις και ανάλογο πίνακα με δεδομένα πριν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, για να μπορείς να παρατηρήσεις και να συγκρίνεις τα δεδομένα.

Για να καταλάβεις ακόμη καλύτερα όλα τα στοιχεία του πίνακα πέραν του ποσοστού του λιανοπωλητή, ξεκίνα από την αποφορολογημένη αξία, από την οποία προκύπτει η κερδοφορία όλου του δικτύου, (Καπν/νία – Πρατήριο – Λιανοπωλητή) και προσπάθησε να την μοιράσεις δίκαια.

Π.χ.

Από την λιανική 3,20 πριν τις αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας, ήταν:

· Φόρος =2,35

· Αποφορολογημένη αξία = 0,85

Ανατιμώντας σε 3,80 μετά τις αυξήσεις έχουμε:

· Φόρος = 3,21

· Αποφορολογημένη αξία = 0,59

Όπως βλέπεις και παρά την ανατίμηση, έχουμε μείωση της αποφορολογημένης αξίας κατά 0,26 λεπτά.

Για να παραχθεί αποφορολογημένη αξία 0,85 λεπτών, με τους τελικούς φορολογικούς συντελεστές, θα έπρεπε η λιανική τιμή φτάσει τα 4,90€. Συνυπολογίζοντας την δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης του καπνιστή, σε σχέση με όλα τα τελευταία οικονομικά μέτρα και σε σχέση με το ισχύον μεροκάματο, οι πωλήσεις σε αυτά τα επίπεδα, θα ήταν από ελάχιστες ως μηδαμινές. Επίσης θα είχαμε αύξηση ρεκόρ πωλήσεων στις χαμηλότερες λιανικές τιμές, όπου εμείς θα έχουμε ως κέρδος πεντάλεπτα!!!

Με την πρόταση αυτή προκύπτει μεγαλύτερη αποφορολογημένη αξία. Δες στη γραμμή της λιανικής τιμής 3,80 πως προκύπτει αποφορολογημένη αξία 0,70 χωρίς ανατίμηση από 0,59 !!!

Άραγε, ως προς το α) σκέλος αποδεικνύεται πως παράγει αποτέλεσμα.

Επεξήγηση & απόδειξη του β) σκέλους:

Από το 1992 έως και σήμερα, το μοίρασμα της αποφορολογημένης αξίας γίνονταν και γίνεται ως εξής:

· Η καπν/νία παίρνει το 60,4% της αποφορολογημένης αξίας.

· Ο πρατηριούχος παίρνουν από 40% στα φτηνά έως 17,38 στα ακριβά της αποφορολογημένης αξίας, αντί για 8,3% σε όλα που είχαν προτείνει οι καπν/νίες.

· Ο λιανοπωλητής παίρνει ότι περισσεύει και αν περισσεύει. Εξ’ αυτού και οι πριμοδοτήσεις στα φτηνά από την καπν/νία.

Με την πρόταση αυτή όπως φαίνεται στον πίνακα στην κατώτατη τιμή που θεωρείτε το 2,90, αναλογούν:

· Η καπν/νία παίρνει 40,98% της αποφορολογημένης αξίας αντί για 60,4%.

· Το πρατήριο παίρνει 20,06% αντί για 19,13%

· Ο λιανοπωλητής παίρνει 39,96% αντί για 20,47%

Στη λιανική τιμή των 3,80 αναλογούν:

· Καπν/νία παίρνει 59,57% αντί για 60,4%

· Το πρατήριο παίρνει 11,26 αντί για 17,38%

· Ο λιανοπωλητής παίρνει 29,17% αντί για 22,22%

Όπως αποδεικνύεται είμαστε κατά πολύ βελτιωμένοι όλοι, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να φτάσουμε στα παλιά επίπεδα με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές.

Σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζουμε στην χαμηλότερη λιανική τιμή 0,13 λεπτά όταν κερδίζαμε 0,05, όταν οι περισσότερες πωλήσεις θα είναι στις χαμηλότερες τιμές και στα 3,80 κερδίζουμε 0,20 από 0,13 που είναι σήμερα.

Ας πετύχουμε αυτό, και μετά όλοι μαζί (καπν/νία – πρατήριο – λιανοπωλητής) πάμε να ρίξουμε τους φορολογικούς συντελεστές ή να κάνουμε κοινωνική επανάσταση!!!

Αν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μοιραστεί δίκαια η υπάρχουσα αποφορολογημένη αξία, ο οποίος μου διαφεύγει, καλοδεχούμενος. Καλοδεχούμενη επίσης είναι και οποιαδήποτε άλλη πρόταση η οποία παράγει καλύτερα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως πρόταση το ένα από τα δύο σκέλη ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece