Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

KΚΑΠΝΙΚΟ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ποια είναι η λύση;

Θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω όσο μπορώ να το κάνω, για το που βρισκόμαστε και που βρίσκετε η λύση

Με τον φορολογικό συντελεστή στο 85,7% από το 100% της λιανικής τιμής των 3,20€ που είναι η Πλέον Ζητούμενη Τιμή, (Π.Ζ.Τ.) μένει το 14,3% για καπν/νία – χονδρέμπορο – λιανοπωλητή. Αν ο λιανοπωλητής πάρει το 8% μένει το 6,3% για καπν/νία & χονδρέμπορο. Βλέπετε να είναι εφικτό;

Σε φθηνότερα πακέτα το 85,7% φτάνει και το 93% από το 100% της λιανικής τιμής οπότε ξεχάστε το 8%.

Αν θεωρητικά υποθέσουμε πως γίνεται μείωση των φορολογικών συντελεστών και αντί για 85,7% στην Π.Ζ.Τ. γίνει 73,47% που ήταν το 2009, τότε θα έχουμε τα εξής:

· Την δυνατότητα κυκλοφορίας σήματος με 2,00€ όπου θα έχει 0,072€ για την καπν/νία, 0,057€ για τον χονδρέμπορο και -0,009 για τον λιανοπωλητή.

· Στα 2,20€ θα έχουμε 0,193 – 0,06 – 0,066 για τον λιανοπωλητή, παίζοντας πάλι με 3λεπτα & 5λεπτα εμείς!!!

· Αν υπολογίσουμε την δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης του καπνιστή και την τάση μείωσης των λιανικών τιμών για περισσότερες πωλήσεις των εταιρειών, καταλαβαίνετε τι θα πουλάμε. ΑΠΟΔΕΙΞΗ; Με τους υπάρχοντες φορολογικούς συντελεστές, τις επόμενες ημέρες κυκλοφορεί νέο πακέτο marlmporo με 3,00€!!! Που θα πάει για παράδειγμα το Winston;!!!

Αν πάμε στην πρόταση της απελευθέρωσης, οι συνέπειες για όσους μπορούν να καταλάβουν θα είναι καταστροφικές. Ανεξάρτητα από τις συνέπειες, ο χρόνος εφαρμογής θα είναι τέτοιος που θα έχουν κλείσει ήδη τα μισά περίπτερα. Μετά ο ανταγωνισμός προς τα κάτω θα είναι μαχαιρώματα μεταξύ μας.

Ήδη διάφορα συμφέροντα σπεύδουν να επενδύσουν στην παρούσα κρίση, αρπάζοντας περίπτερα μη βιώσιμα και όχι μόνο για εφεδρεία. Φανταστείτε έναν πρατηριούχο να έχει ένα περίπτερο δίπλα από το δικό σας και να έχει το χονδρικό περιθώριο κέρδους και το μετά την απελευθέρωση. Δεν θα πουλάει κάτω από αυτό που θα μπορείτε εσείς; Θα μπορείτε να τον ανταγωνιστείτε; κ.λ.π.

Τι προτείνω;

Οπωσδήποτε πρώτα απ’ όλα την αλλαγή του τρόπου καταμερισμού της αποφορολογημένης αξίας, ακόμη και με τους υπάρχοντες φορολογικούς συντελεστές, ώστε να αποφύγουμε τα παραπάνω περιγραφόμενα και ιδιαίτερα στις χαμηλές τιμές.

Δηλαδή, όπως γίνεται καταμερισμός της όποιας επιβάρυνσης από τον φόρο αναλογικά σε όλους, να γίνεται και αναλογικός καταμερισμός της αποφορολογημένης αξίας.

Για να κερδίσει περισσότερα μερίδια στην αγορά η Χ καπνοβιομηχανία, κρατάει την λιανική τιμή πολύ χαμηλά για να ανταγωνιστεί μια άλλη εταιρεία, πληρώνοντας ωστόσο και εμείς τη “νύφη”. Γιατί;

Με την πρόταση που έχω αναφέρει σε σχετικό άρθρο στο blog, θα προκύπτων τα εξής:

· Μόνο από τον τύπο προσδιορισμού της κερδοφορίας μας θα επιβάλλεται αυτομάτως και η κατώτατη λιανική τιμή. Π.χ. Στη λιανική τιμή 2,80€ θα προκύπτουν: 0.12€ κέρδος για τον λιανοπωλητή, 0,07€ κέρδος για τον χονδρέμπορο και 0,10€ για την καπνοβιομηχανία. Δηλαδή, όπως βλέπετε δεν θα μπορεί να βγάλει φθηνότερο σήμα όταν πλέον θα πληρώνει την χασούρα από την τσέπη τους και όχι από την δικιά μας. Εμείς θα έχουμε 0,12€ αντί για 0,01€ & 0,03€ .

· Αυτό το σκέλος της πρότασης δεν έχει να κάνει με το Υπουργείο, όταν όπως έχουμε πει, δεν μπορεί να παρέμβει στην διαμόρφωση των τιμών ή στην διαμόρφωση κερδών, λόγω ελεύθερης αγοράς. Πρέπει να το απαιτήσουμε και να το διεκδικήσουμε από καπν/νίες και πρατήρια. Το μπορούμε.

· Μόνο και μόνο τότε θα στραφούμε προς το Υπουργείο για μείωση των φορολογικών συντελεστών ή την αναδιάρθρωση αυτών, αποφέροντας μεγαλύτερα περιθώρια στην αποφορολογημένη αξία. Γιατί όπως στην αρχή αναφέρθηκα θα έχουμε να κάνουμε με κερδοφορία των 0,05€.

· Ήδη κάποιες καπν/νιες αποδέχονται το ένα σκέλος και συζητάνε και το δεύτερο. Δεν μένει παρά να το χειριστούμε στοχευμένα, με σθένος και χωρίς διλήμματα και να είστε σίγουροι πως θα βγούμε κερδισμένοι. Η ώρα ευθύνης ή ανευθυνότητας έφτασε για όλους.

Πιστεύω όλα αυτά να βοηθάνε στην κατανόηση του καπνικού. Κάθε σχόλιο θετικό ή αρνητικό (όχι υβρηστικό) καλοδεχούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece