Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Τελικά πιο είναι το ζητούμενο; Τα λάθη μας διδάσκουν ή …

Παρά των όσων έχουν προηγηθεί, τελικά απέχουμε χιλιόμετρα από το πρωταρχικό ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την ενότητα του κλάδου, την κοινή θέση και στάση διεκδίκησης.

Παρά των αποδεδειγμένων λάθος εκτιμήσεων, θέσεων και προτάσεων, που λειτούργησαν ως τροχοπέδη τόσο στην παραπέρα εξέλιξη του ζητήματος όσο και στην ενότητα του κλάδου, κάποιοι εξακολουθούν να παίρνουν πρωτοβουλίες οι οποίες είναι μακράν της ενότητας και της στοχευόμενης λύσης.

Η διαφοροποίηση θέσεων και προτάσεων επί του ζητήματος, δημιούργησε δύο τάσεις. α) Τους υποστηριχτές της απελευθέρωσης των τιμών, όπου τάχθηκε σχεδόν σύσσωμη η επαρχία. β) Η αναδιαμόρφωση των φορολογικών συντελεστών με την ταυτόχρονη αναδιανομή της αποφορογημένης αξίας.

Κοινώς, υπήρξε διάσπαση του κλάδου.

Ωστόσο όπως περίτρανα αποδείχθηκε, η απελευθέρωση των τιμών “κάηκε” ως πρόταση λύσης και μαζί και οι υποστηριχτές της. Παρά αυτών και μη έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας και μη έχοντας συνειδητοποιήσει το βάρος των ευθυνών από τις μέχρι σήμερα ενέργειές τους, εξακολουθούν να παίρνουν πρωτοβουλίες με εκ’ νέου αβέβαιο αποτέλεσμα και πιθανό τορπιλισμό των όποιων ορθών ενεργειών έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έχοντας φτάσει όσο ποτέ άλλοτε κοντά στη λύση.

Υποχρεούμαστε όλοι μας, παρά των όποιων διαφοροποιήσεων, κι επειδή δεν εκπροσωπούμε την ατομική μας επιχείρηση αλλά κάποιες εκατοντάδες συναδέλφων που καλώς ή κακώς περιμένουν από τις Διοικήσεις τη λύση, να παραμεριστούν τα προσωπικά συμφέροντα και οι προσωπικές φιλοδοξίες και να κοιτάξουμε πρωτίστως την ενότητα και κατά δεύτερον την κοινή στόχευση λύσης.

Συνάδελφοι το πρόβλημα πλέον δεν είναι μόνο δικό μας. Αφορά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Υπουργείο Οικονομικών, Καπν/νίες, Πρατηριούχους – Αντιπροσώπους και βεβαίως τους λιανοπωλητές.

Το Υπουργείο Οικονομικών που μας δημιούργησε και το πρόβλημα με την υπέρμετρη αύξηση των φορολογικών συντελεστών, είδε και στην πράξη πλέον πως η συγκεκριμένη πολιτική του όχι μόνο δεν απέδωσε περισσότερα φορολογικά έσοδα που προσδοκούσε, αντιθέτως κατάφερε την συρρίκνωση της αγοράς, την άνθιση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αλλά κυρίως να εισπράξει λιγότερα απ’ ότι εισέπραττε. Χαρακτηριστικά για τον Ιούλιο μήνα εισέπραξε 138 εκατ. λιγότερα σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα. Οπότε έχει σοβαρό θέμα.

Οι καπν/νίες προβαίνουν σε ακραίες ενέργειες θέλοντας να επισπεύσουν εξελίξεις και όχι μόνο, όταν από τα όποια κέρδη τους έχουν χάσει τουλάχιστον το 35% των εσόδων τους λόγω φόρων.

Οι πρατηριούχοι από τις μειώσεις τιμών πλέον θίγονται και άμεσα, έχοντας πλέον και θέμα και αυτοί.

Με το Υπουργείο Οικονομικών, είμαστε σε καλό δρόμο όπου αναμένεται στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, αν μη τι άλλο να έχουμε την ξεκάθαρη πρόθεση του Υπουργείου για το πώς θα βγούμε όλοι μας από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Σε διαφορετική περίπτωση σύσσωμος ο κλάδος να παλέψει για λύση εδώ και τώρα.

Γι’ αυτό συνιστάτε προς όλους ψυχραιμία, σοβαρότητα, ενότητα και κοινή δράση.

Θέλω να πιστεύω πως έστω τώρα θα πρυτανεύσει η λογική για το κοινό συμφέρων και να δράσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece