Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ …

Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα ακούμε τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και τα ΜΜΕ να μιλάνε για πρωτοβουλίες προσέλκυσης ξένων επενδυτών στη χώρα μας, λες και μιλάνε για το “μάνα εξ’ ουρανού” το οποίο θα μας σώσει από την καθίζηση της ανάπτυξης.

Στη χώρα μας οι κυβερνόντες εκλιπαρούνε για προσέλκυση ξένων επενδυτών αντί να προβούν σε πρωτοβουλίες επενδύσεων με ιδία κεφάλαια. Αντιθέτως δημιούργησαν συνθήκες που αναγκάζουν πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν σε άλλες χώρες, αντί να επενδύσουν στην ίδια τη χώρας μας.

Για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν σε συμφωνίες των κυβερνόντων μας με τους λοιπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Αμερικής, έχουν ξεπουλήσει προ πολλού την ανάπτυξη, προορίζοντας την Ελλάδα ως τουριστικό θέρετρο των ισχυρών.

Αποτέλεσμα της παραπάνω ασκούμενης πολιτικής, ήταν η εξάλειψη της ελαφριάς βιομηχανίας που είχαμε στη χώρα μας και η Εθνική μας Οικονομία να βασίζεται πλέον σε επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών. Ούτε καν σπίρτα δεν παράγουμε.

Όλα τα έχουν μοιρασμένα ανάλογα την διαπραγματευτική ισχύ της κάθε χώρας αλλά και την υποχωρητικότητα του κάθε κυβερνόντα.

Αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί τι σημαίνει ο ερχομός ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Έχουμε καταλάβει τι πραγματικά αυτό σημαίνει, τόσο για την Εθνική μας Οικονομία όσο και για την οικονομία των Ελλήνων;

Εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει, βλέποντας στον κλάδο μας, τον ερχομό στη χώρα μας ξένων μεγάλων πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών και τις επιπτώσεις στην εγχώρια παραγωγή και εμπορία καπνού και τσιγάρων.

Από μια κατεξοχήν καπνοπαραγωγική χώρα η Ελλάδα, η καπνοκαλλιέργεια έχει περιοριστεί αισθητά και τείνει προς εξαφάνιση.

Από τις πολλές Ελληνικές καπνοβιομηχανίες που για χρόνια δραστηριοποιήθηκαν τόσο Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με πολυετές κερδοφόρα πορεία, τείνουν και αυτές να εκλείψουν. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο δύο Ελληνικές καπνοβιομηχανίες με περιορισμένο μερίδιο στην Ελληνική αγορά και με αβέβαιο μέλλον.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: α) Χάσιμο θέσεων εργασίας από τις καπνοβιομηχανίες που έκλεισαν. β) Τα δισεκατομμύρια από τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων να φεύγουν στις μητρικές χώρες των πολυεθνικών. γ) Η αισθητή αρνητική μεταβολή της κερδοφορίας των λιανοπωλητών καπνού και τσιγάρων. Κ.λπ.

Πρόσφατα είχαμε την εξαγγελία εξαγοράς της ΕΒΓΑ (παγωτό) από την πολυεθνική εταιρεία UNILEVER όπου αναμένεται η έγκριση της εν’ λόγω εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για όσους δεν γνωρίζουν, UNILEVER έχει και τα παγωτά Algita. To 96.53% παγωτού της ΔΕΛΤΑ, έχει ήδη εξαγοραστεί από την NESTLE. Έχει απομείνει ως Ελληνική εταιρεία παγωτού η ΚΡΙ-ΚΡΙ, με πολύ μικρό μερίδιο στην ελληνική αγορά παγωτού.

Οπότε πλέον θα έχουμε κυρίως δύο πολυεθνικές εταιρείες παγωτών στην ελληνική αγορά, όπου μοιραία οδηγούμαστε σε μονοπωλιακές καταστάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους λιανοπωλητές όσο και για τους καταναλωτές παγωτών!!!

Όλοι μας θυμόμαστε πριν λίγα χρόνια το καρτέλ των εταιρειών παγωτών εις βάρος των λιανοπωλητών. Πόσο μάλλον τώρα που στην ελληνική αγορά, ουσιαστικά θα δραστηριοποιούνται δύο πολυεθνικές!!!

Έτσι για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, το εμπορικό κέρδος από τις πωλήσεις παγωτών, ήταν 28% επί της λιανικής τιμής και σήμερα έχει φτάσει στο 8%-9%!!! Βλέπεται έχει κυριαρχήσει η έξτρα πριμοδότηση ανάλογα την διαπραγματευτική ισχύ του καθενός μας και όταν δεν υπάρχουν άτυπες συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών.

Όλα αυτά φίλοι μου, είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών, μένοντας σε εμάς, όπως διαπιστώνεται από τα παραπάνω παραδείγματα, τα “ψίχουλα” από το μεγάλο φαγοπότι των ξένων επενδυτών.

Αυτός είναι ο άκρατος τούρμπο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός που μας λανσάρουνε και εμείς τσιμπάμε στη λέξη “επενδύσεις”!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece