Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Συνάδελφοι,

Με αφορμή την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (2001/37/ΕΚ), έχει ξεκινήσει εδώ και ένα περίπου μήνα δημόσια διαβούλευση για σοβαρά θέματα που αφορούν άμεσα τον κλάδο μας και όχι μόνο. Αφορά και την εγχώρια παραγωγή καπνού, πέραν του λιανικού εμπορίου καπνικών προϊόντων.

Ωστόσο και παρά του ότι έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, η συμμετοχή από τη χώρα μας είναι ελάχιστη ως μηδαμινή. Αντιθέτως η Πολωνία έχει καθολική συμμετοχή ξεπερνώντας τις 20.000 συμμετέχοντες στη δημόσια αυτή διαβούλευση.

Είναι μια υπόθεση που σίγουρα αφορά όλους μας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Είναι θέματα που άμεσα στο μέλλον θα κληθούμε να τα αντιμετωπίσουμε από πολύ δυσχερέστατη θέση και ως κλάδος, ενώ σήμερα με την ψήφο μας στην παραπάνω, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τουλάχιστον τα χειρότερα.

Η συμμετοχή όλων μας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!!!

Η ηλεκτρονική διεύθυνση όπου μπορεί ο καθένας μας μπει και να ψηφήσει στη διαβούλευση αυτή είναι

http://ec.europa.eu/health/tobacco/consultations/tobacco_cons_01_en.htm

Για όσους δεν τα πάνε καλά με τα Αγγλικά, στο παρακάτω κείμενο υπάρχουν οι παραπομπές, όπου το εν’ λόγω κείμενο είναι μεταφρασμένο.

Επίσης για την διευκόλυνση πολλών φίλων που δεν τα πάνε καλά στα Αγγλικά, θα μπορούσαν με μια απλή ενέργεια να κατεβάσουν από την ιστοσελίδα www.google.gr εκεί που λέει Εικόνες-Ειδήσεις κ.λπ. να κάνει κλικ στα περισσότερα και να κατεβάσετε το toollbar το οποίο θα εγκατασταθεί η δυνατότητα μετάφρασης των ξενόγλωσσων κειμένων, με αποτέλεσμα να μπορέσει πολύ εύκολα να ψηφίσει σε ελάχιστα λεπτά.

Φίλες και Φίλοι συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας δοκιμάζεται όσο ποτέ ίσως στην ιστορία του. Η φορολογία των καπνικών μας έχει γονατίσει, όπως και οι γενικότερες απαγορεύσεις στα καπνικά από το Υπουργείο Υγείας (διαφήμιση κ.λπ.).

Τώρα, έρχεται μια νέα λαίλαπα, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού (2001/37/ΕΚ) είναι υπό αναθεώρηση και θα ανατριχιάσετε αν διαβάσετε τι προτείνουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελών για το λιανεμπόριο και τα καπνικά προϊόντα. Κρατηθείτε, λοιπόν :

1ον: Θέλουν να μας απαγορεύσουν να βάζουμε τα καπνικά προϊόντα στα ράφια των σημείων πώλησης! (Ερώτηση 6 του ερωτηματολογίου - Πρόσβαση στα προϊόντα καπνού).

2ον: Θέλουν να κάνουν όλα τα πακέτα τσιγάρων ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα να πέσουν και άλλο οι τιμές τους, αλλά και να αυξηθεί κατακόρυφα το παράνομο εμπόριο, για το οποίο ολόκληρη έκθεση της Ε.Ε. για την Οδηγία αυτή αφιέρωσε μόνον 1 σελίδα σε σύνολο 235 σελίδων. (Ερώτηση 3 του ερωτηματολογίου - Πληροφόρηση καταναλωτών).

3ον: Θέλουν να απαγορεύσουν τα τσιγάρα με χαρμάνι (blend), απαγορεύοντας τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν κυριολεκτικά την ελληνική αγορά καπνικών η οποία αποτελείται κατά 93% από τσιγάρα με χαρμάνι! (ερώτηση 5 του ερωτηματολογίου - Ρύθμιση συστατικών). Φίλες και Φίλοι,

Ο κλάδος μας θα πρέπει να αντιδράσει στα σκοτεινά και επικίνδυνα αυτά σχέδια των ανεγκέφαλων τεχνοκρατών των Βρυξελών. Δεν πάει άλλο πια! Αν δεν αντιδράσουμε μαζικά και σθεναρά όλοι μας τώρα, αύριο θα είναι ίσως αργά και αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν θα είναι τίποτε μπροστά στην καταιγίδα που μας έρχεται από τις Βρυξέλες. Για να δει δε κανείς τα μαύρα μεσάνυχτα αυτών των «τεχνοκρατών», στην ίδια έκθεση που ανέφερα παραπάνω, γράφουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν – άκουσον, άκουσον!- μόνον 1.980 λιανέμποροι καπνικών προϊόντων και ότι, στο λιανεμπόριο, απασχολούνται 5.838 μόνον εργαζόμενοι!

Για να αποτρέψουμε λοιπόν τα σκοτεινά αυτά σενάρια που, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω παραδείγματα, γράφτηκαν από ανενημέρωτους και δογματικούς ανθρώπους, σας προσκαλώ όλους, εσάς τους ίδιους, τις οικογένειες και τους φίλους σας, να μετάσχουμε όλοι στη δημόσια διαβούλευση που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση αυτής της Οδηγίας। Η προθεσμία λήγει στις 19 Δεκε μβρίου2010.

Θα πρέπει να μπείτε στον ιστότοπο της Κομισιόν http://ec.europa.eu/health/tobacco/consultations/tobacco_cons_01_en.htm και να συμπληρώσετε το σχετικό ερωτηματολόγιο.

Επειδή το ερωτηματολόγιο είναι μόνο στα αγγλικά, πατήστε εδώ για τη μετάφρασή του στα Ελληνικά, όπως και εδώ για του αντίστοιχου κειμένου που το συνοδεύει.

Η Ομοσπονδία μας έστειλε ήδη σχετικές επιστολές στον κ. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, στον κ. Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, σε βουλευτές, ευρωβουλευτές, και υποψηφίους Περιφερειάρχες και δημάρχους, ζητώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία, για να αποτρέψουν τις δραματικές αυτές εξελίξεις και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του κλάδου μας. Είναι αυτονόητο ότι η Ομοσπονδία μας θα συμμετάσχει στη δημόσια αυτή διαβούλευση απαντώντας αρνητικά στις τρεις αυτές ερωτήσεις:

Ερώτηση 5 του ερωτηματολογίου - Ρύθμιση συστατικών (Απάντηση : NO και NO CHANGE) Ερώτηση 6 του ερωτηματολογίου - Πρόσβαση στα προϊόντα καπνού (Απάντηση : NO και NO CHANGE) Ερώτηση 3 του ερωτηματολογίου - Πληροφόρηση καταναλωτών (Απάντηση : NO και NO CHANGE) ΣΤΕΙΛΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΛΓΗΤΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ! ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece