Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Στο 13% από 11% αυξάνεται ο ΦΠΑ


Αύξηση του ΦΠΑ για δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και μείωση του φόρου για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία, επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων με μείωση των τελών ταξινόμησης για αυτοκίνητα μέχρι 2.000 κ. εκ., αναστολή εφαρμογής του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας για την οικιακή χρήση και αλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων προβλέπει το νομοσχέδιο ? σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Επίσης, με το σχέδιο νόμου αναβάλλεται για το 2013 η επιβολή φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις και καθιερώνεται ειδική διαδικασία για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 23,9 δισ. ευρώ, που θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης». Ειδικότερα το σχέδιο νόμου το οποίο θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος την ερχόμενη Τρίτη προβλέπει:
1Αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 2011 του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 13%. Η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει και το μειωμένο συντελεστή στο 6,5% από 5,5%. Η αύξηση του ΦΠΑ φέρνει νέο κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα, λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, εισιτήρια πλοίων, αεροπλάνων και τρένων, εισιτήρια θεαμάτων, σερβιριζόμενα αγαθά, εφημερίδες, περιοδικά και στα κόμιστρα ταξί. Στο μειωμένο συντελεστή 6,5% εντάσσονται και τα βιβλία με εικόνες για τα παιδιά.
2Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 6,5% για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα. Λόγω της μείωσης αυτής, οι τιμές πώλησης των φαρμάκων και τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα αναμένεται να μειωθούν κατά 4%.
3 Αύξηση στις τιμές των τσιγάρων από το νέο έτος. Οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες αυξήσεις τιμών στα τσιγάρα κατά 0,20- 0,30 ευρώ το πακέτο αλλά και αύξηση του περιθωρίου κέρδους για τους περιπτερούχους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αύξηση του πάγιου φόρου από 10% σε 15% και η παράλληλη μικρή μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65% προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτερούχων.
4 Αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 της εφαρμογής του «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα και μέχρι ποσού 200.000 ευρώ.
5 Απαλλαγή από το φόρο των δωρεών ή γονικών παροχών χρηματικών ποσών έως 200.000 ευρώ που συνιστώνται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας που απαλλάσσονται από το «πόθεν έσχες».
6 Κατάργηση της καταβολής του αυξημένου ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης κατά τον εκτελωνισμό του από τους προμηθευτές. Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και οι λοιποί λιανοπωλητές πετρελαίου θέρμανσης θα προμηθεύονται το καύσιμο από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών με φόρο μειωμένο από τα 0,412 στα 0,021 ευρώ το λίτρο.
7 Μείωση του φόρου κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh), αύξηση των επιχειρηματικών τιμολογίων εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh) και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που προορίζεται για γεωργική χρήση. Η ρύθμιση αυτή γίνεται αντισταθμιστικά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ-Της Μαρίας Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece