Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ο πόλεμος λάσπης καλά κρατεί

Αναμφίβολα το καπνικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία της χώρας μας, ήταν και είναι, ένα πολυσύνθετο πρόβλημα.

Οι κακοί χειρισμοί των ειδικών του Υπουργείου Οικονομικών, οδήγησαν σε την αγορά καπνικών προϊόντων στη σημερινή τραγική κατάσταση, αποτυγχάνοντας ακόμη και στην είσπραξη επιπλέον φορολογικών εσόδων, παρά τις υπέρμετρες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.

Ο κλάδος των λιανοπωλητών καπνικών προϊόντων, σίγουρα δεν γνώριζε το θέμα τεχνικά, αλλά ένιωσε τις επιπτώσεις των χείριστων επιλογών του Υπουργείου Οικονομικών, με το άδειασμα της τσέπης του, όταν εκμηδενίστηκε το όποιο μικρό κέρδος από την πώληση τσιγάρων και καπνών.

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου, επίσης δεν γνώριζαν το θέμα όσο θα έπρεπε εκ’ της θέσεώς τους, με αποτέλεσμα τόσο διαφορετική προσέγγιση του θέματος, όσο και της προτεινόμενης λύσης.

Ωστόσο, αξίζει να αναγνωρισθεί η καταβληθείσα προσπάθεια πολλών εκ’ των συναδέλφων, τόσο για την προσέγγιση όσο και για την αγωνιστική προσπάθεια λύσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Δεν είμαι και δεν θέλω να είμαι μηδενιστής της όποιας καλοπροαίρετης προσπάθειας κανενός.

Ωστόσο διατηρώ το αναφαίρετο δικαίωμα στο να τοποθετούμε δημόσια, επώνυμα και με επιχειρήματα, εκφράζοντας την άποψή μου ελεύθερα και κυρίως να αμύνομαι στις όποιες φραστικές επιθέσεις δέχομαι.

Σίγουρα η προσέγγιση μου ως προς καπνικό θέμα, να μην είναι αρεστή σε πολλούς, για διάφορους λόγους: άγνοια το θέματος, διαφορετική προσέγγιση, ακόμη και σκόπιμα να παραποιείτε η θέση μου κ.λπ.

Ασχέτως αν η αύξηση της κερδοφορίας του λιανοπωλητή προέκυπτε από την θεσμοθέτηση ή από τον επιμερισμό της αποφορολογημένης αξίας, με δεδομένο πως η συνολική συμμετοχή των φόρων έφτανε το 85,7% στην Π.Ζ.Τ. και στα φθηνότερα μέχρι και το 90%, από πού θα προέκυπτε???

Δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η μείωση της φορολογίας, όταν σε ενδεχόμενη αύξηση των τιμών, όταν πάλι το 85,7% της όποιας ανατίμησης θα ήταν φόρος???

Τα παρακάτω, είναι απόσπασμα από την οικονομοτεχνική μελέτη και της πρότασης που καταθέσαμε στο Υπουργείο Οικονομικών.

1. Με βάση ότι έχουν εκχωρηθεί τα φορολογικά έσοδα στη Τρόικα και όχι οι φορολογικοί συντελεστές.

2. Με βάση πως το Υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να απολέσει φορολογικά έσοδα από τα σημερινά.

3. Με βάση πως οι καπνοβιομηχανίες δεν προτίθενται να ανατιμήσουν σε τιμές τέτοιες , από 3,80€ σε 4,90€ όπου θα προέκυπταν καλύτερα περιθώρια κέρδους, αλλά θα έπεφταν κατακόρυφα οι πωλήσεις σε συνδυασμό με την αισθητή μείωση της αγοραστικής δύναμης του καπνιστή, σας παραθέτω την λύση ως εξής.

4. Μείωση του φορολογικού συντελεστή από 67% σε 63%, ελάχιστος Ε.Φ.Κ. από 75% σε 85%, πάγιος στα σημερινά επίπεδα (10%) και ανατίμηση όλων των σημερινών λιανικών τιμών, κατά 0,20€ ή 0,30€.

5. Αναλογικό μοίρασμα της αποφορολογημένης αξίας όπως αποτυπώνεται, χωρίς να επηρεάζεται μέσο-σταθμικά αρνητικά κανενός το κέρδος. Αντιθέτως όπως θα παρατηρήσετε, όλοι μας σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, βγαίνουμε ωφελημένοι, καθώς προκύπτει και σχετική αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω θα έχουμε:

1. Αύξηση, έστω και ελάχιστη των φορολογικών εσόδων.

2. Σημαντική αύξηση κερδών των καπν/νιών.

3. Αύξηση, έστω και ελάχιστη κερδών των πρατηριούχων – αντιπροσώπων.

4. Σημαντική αύξηση κερδών του λιανοπωλητή.

5. Όλα τα παραπάνω επιβαρύνουν των καπνιστή κατά 0,20€ ανά πακέτο, αλλά με βέβαιο και βιώσιμο περιθώριο κέρδους για όλους.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, το αναλογικό ή επιμερισμό της αποφορολογημένης αξίας, ουδέ ποτέ κατατέθηκε στο Υπουργείο και είχε να κάνει για μετά μείωσης των φόρων, ή ακόμη και με τους τρέχοντες φορολογικούς συντελεστές, εφόσον την υιοθετούσε ο κλάδος και την διεκδικούσε.

Μέρος του κλάδου προσανατολίστηκε αρχικώς στην απελευθέρωση, γεγονός που αποδείχθηκε λάθος επιλογή, φανερώνοντας την άγνοια επί του ζητήματος. Ύστερα στράφηκε στην θεσμοθέτηση ποσοστού 8,2% επί της λιανικής, όπου αναμφίβολα είναι η ιδανικότερη λύση, αλλά επιτρέψτε μου να πιστεύω, πως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Μη πιστεύοντας στην υλοποίηση της θεσμοθέτησης ποσοστού και με δεδομένη την παρουσία μου στο εν’ λόγω ζήτημα, όφειλα να αντιπροτείνω συγκεκριμένη πρόταση για την επαναφορά της κερδοφορίας μας, παρά τις όποιες δυσκολίες για την υλοποίηση της.

Μέχρι σήμερα έχω κατηγορηθεί, λοιδορηθεί, γιατί τόλμησα να εκφράσω την άποψή μου!!!

Σήμερα κατηγορούμαι γιατί πρότεινα τον συγκεκριμένο τρόπο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, με το οποίο τρόπο, αφενός διασφαλίζονται τα φορολογικά έσοδα και αφετέρου αυξάνονται έστω και μερικώς τα κέρδη των λιανοπωλητών, μη εμποδίζοντας την όποια πρόταση για θεσμοθέτηση ποσοστού ή όποιας άλλης πρότασης. Αντιθέτως θα μπορούσα να πω.

ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΑΤΑ Τ’ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ??? ΛΥΠΑΜΑΙ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΠΑΜΑΙ.

Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι οι προσπάθειες για θεσμοθέτηση ποσοστού να γίνουν πραγματικότητα. Ωστόσο κρατάτε και μια πισινή.

Αν και τον Ιανουάριο δεν έλθει η θεσμοθέτηση, όπως αισιοδοξείτε, ΤΟΤΕ ΤΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ???

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece