Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ή ΦΟΡΕΙΑ;

Με μικρή καθυστέρηση από την τελική δεσμευτική ημερομηνία την 25/11/2010, για την οποία ο Υφυπουργός κ. Δημήτρης Κουσελάς είχε δεσμευτεί για την κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο θα έδινε λύση στο καπνικό. Τελικά χθες 9/12/2010 πέρασε από την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου το επίμαχο νομοσχέδιο και οδεύει ολοταχώς για την ψήφιση από τη Βουλή, όπου όπως έχει προαναγγελθεί, θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Αξίζει να κάνω κάποιες παρατηρήσεις ως προς το χρόνο καθυστέρησης κατάθεσης του παραπάνω νομοσχεδίου, που έχουν να κάνουν για το εφικτό τυχόν παρεμβάσεων για τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, όπως διαφαίνεται ορισμένη συνάδελφοι να προσανατολίζονται.

Ο κύριος λόγος, για την όποια καθυστέρηση κατάθεσης του επίμαχου νομοσχεδίου, προφανώς, ήταν το να λάβει την έγκριση από του δανειστές της χώρας μας, και στη συνέχεια να οδεύσει προς ψήφιση. Άλλωστε σε όλους μας είναι γνωστό, πως λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, ιδιαίτερα σε θέματα που έχουν να κάνουν με οικονομικά και κυρίως με φορολογικά θέματα, θα πρέπει να τυγχάνουν έγκρισης από την Τρόικα. Με το σκεπτικό αυτό και με δεδομένο πως υπήρξε όχι μόνο επαρκής αλλά μεγάλο χρονικό διάστημα για να κατανοηθεί το καπνικό πρόβλημα, αλλά και τα αιτήματα όλων των εμπλεκόμενων μερών, με την ανακοίνωση του σχεδίου νόμου, σημαίνει πως το θέμα έχει “κλειδώσει” και δεν υπάρχει πιθανότητα και προοπτική εφικτών παρεμβάσεων για βελτιώσεις.

Μη θέλοντας στη παρούσα φάση να πω τίποτα περισσότερο, για να μην εκληφθεί ως αρνητική η παρέμβαση μου, θα επανέλθω προσεχώς, με λεπτομερή ανάλυση του θέματος και στο πιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα προς την βιωσιμότητά μας.

Παρακάτω σας παραθέτω δυο πίνακες με α) την σημερινή κερδοφορία μας με τους τρέχοντες φορολογικούς συντελεστές και β) την κερδοφορία που προκύπτει μετά την αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece