Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΚΑΠΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», όπου με το Άρθρο 6 έγινε η αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών καπνικών προϊόντων, όπου κατ’ ουσίαν, “άνοιξε” το καπνικό ζήτημα και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις εκατέρωθεν, για τη δρομολόγηση και την τελική έκβαση του καπνικού ζητήματος.

Βάση του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, με τους εμπλεκομένους στο εν’ λόγω ζήτημα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προχώρησε και έκανε το πρώτο βήμα. Με την Ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου, μείωσε τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα κατά 2%, μεγαλώνοντας την αποφορολογημένη αξία, απ’ όπου προκύπτει και η κερδοφορία των εμπλεκομένων στην παραγωγή – εισαγωγή και εμπορία των καπνικών προϊόντων.

Αναμένεται η πραγματοποίηση του δεύτερου βήματος, που δεν είναι άλλο από τη δέσμευση των εταιρειών καπνικών προϊόντων, για την ανατίμηση των προϊόντων τους, ώστε να παραχθεί: α) Η αύξηση των φορολογικών εσόδων (όπως προβλέπεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011), με την ανατίμηση των καπνικών προϊόντων, παρά τη μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης. β) Η ανάκαμψη της αποφορολογημένης αξίας, απ’ όπου προκύπτει και η κερδοφορία των εμπλεκομένων κλάδων.

Επίσης αναμένεται η ταυτόχρονη πραγματοποίηση του τρίτου βήματος με το δεύτερο, που δεν είναι άλλο από την επαναφορά της κερδοφορίας των λιανοπωλητών, οι οποίοι απώλεσαν την κερδοφορίας τους κατά 67% από την πώληση των καπνικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την οικονομική εξαθλίωση και το κλείσιμο πολλών σημείων λιανικής πώλησης.

Η τελική έκβαση του καπνικού ζητήματος, θα κριθεί από την υλοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων, τόσο προς το χρόνο πραγματοποίησης τους, όσο και από το μέγεθος των απαραίτητων μεταβολών.

“Επιβλέπων και ρυθμιστής” της σταδιακής εξέλιξης των παραπάνω προϋποθέσεων, με δυνατότητα άμεσης διορθωτικής παρέμβασης, σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων, είναι το Υπουργείο Οικονομικών, όπου και αναμένει την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων, όταν έκανε το πρώτο βήμα “καλής θέλησης”.

Άλλωστε στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται με Υπουργική Απόφαση ο καθορισμός της Σταθμισμένης Τιμής, όπου και θα κριθεί η όποια υλοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων. Προσανατολισμένη στόχευση του Υπουργείου θα είναι τόσο η διασφάλιση των φορολογικών εσόδων, όσο και η επαναφορά της κερδοφορίας των λιανοπωλητών.

Θέλω να πιστεύω πως οι εταιρείες θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τις παραπάνω προϋποθέσεις και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την θετική έκβαση του ζητήματος, “παίζοντας” με το χρόνο ανατίμησης, “χτίσιμο μεριδίων”, υποτιθέμενων αποθεμάτων, και κυρίως με το χρόνο και το μέγεθος επαναφοράς της κερδοφορίας των λιανοπωλητών.

Το μόνο σίγουρο, είναι πως η λύση για το καπνικό θέμα, ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece