Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Περιπτερούχοι: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά καπνοβιομηχάνων

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εναντίον των καπνοβιομηχανιών ετοιμάζονται να προσφύγουν οι περιπτερούχοι με τις κατηγορίες της εναρμονισμένης πρακτικής και της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, διεκδικώντας καλύτερα περιθώρια κέρδους από την πώληση καπνικών προϊόντων.

Όπως δηλώνει στην «Η», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Ελλάδας, Κώστας Κόγιας, «οι βιομήχανοι καρπώνονται σήμερα τη μερίδα του λέοντος από την πώληση των τσιγάρων και ο υπόλοιπος κλάδος φυτοζωεί». Συγκεκριμένα, οι βιομήχανοι παρακρατούν από τα κέρδη το 60,4% και αφήνουν το 39,6% για το υπόλοιπο δίκτυο(χονδρέμπορους και λιανοπωλητές). «Η σχέση αυτή οδηγεί σε μαρασμό και εξαθλίωση περιπτερούχους και καπνοπώλες», εξηγεί, και συμπληρώνει πως πρέπει να αλλάξει άμεσα, ώστε να ξαναγίνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις του κλάδου. Να σημειωθεί πως οι πωλήσεις τσιγάρων αποτελούν περίπου το 70% του συνολικού τζίρου των περιπτέρων.
Τιμές 
Ο κ. Κόγιας καταλογίζει ευθύνες και στην κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο αθέτησε τις υποσχέσεις της, αλλά με τις αποφάσεις της άφησε ανεξέλεγκτες τις καπνοβιομηχανίες να καθορίζουν την τιμή λιανικής των βιομηχανοποιημένων καπνών. Ο φάκελος που σχεδιάζει να καταθέσει η Ομοσπονδία στην Επιτροπή περιλαμβάνει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία (όπως π.χ. τιμολόγια) καθώς και αιτιολογική έκθεση.
Παράλληλα, οι περιπτερούχοι στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν την πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ζητώντας και σ' αυτό τον τομέα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
Κάρτες κινητής 
Οι κάρτες κινητής είναι ένα ακόμη προϊόν, του οποίου η τιμή πώλησης καθορίζεται από τις εταιρείες τηλεφωνίας και όχι από τους περιπτερούχους. Επίσης, θα επιδιώξουν να έχουν σειρά επαφών με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να τα ενημερώσουν για τα αιτήματά τους, αλλά και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπου αναμένεται να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα. Η αρχή θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου στον Πειραιά με τη συνάντηση των πρωτοβάθμιων σωματείων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ομοσπονδίας στον Πειραιά στις 6 Φεβρουαρίου για να καθορίσει τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.
Κατανάλωση
Παράγοντες του χώρου δηλώνουν ότι ο κλάδος έχει φτάσει στα όριά του και προβλέπουν μεγαλύτερο κύμα «λουκέτων» το επόμενο διάστημα.
Υπολογίζεται πως από τον περασμένο Αύγουστο έχουν κατεβάσει ρολά περίπου 1.700 περίπτερα και καπνοπωλεία, ενώ εκτιμάται πως αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση τα επόμενα χρόνια θα αναγκαστούν να κλείσουν έως και τα μισά περίπτερα που λειτουργούν σήμερα, δηλαδή περίπου 20.000!
Εκτός από το υψηλό λειτουργικό κόστος και τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους θεωρείται πως έδωσε τη χαριστική βολή στην κατανάλωση τσιγάρων. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ο όγκος πωλήσεων καπνικών προϊόντων υποχωρεί 20%.


Αναδημοσίευση Ημερησία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε υποχρεωμένοι μετά από κάποιες ανακοινώσεις οι οποίες εμφανίζουν τον άνω τίτλο να σας ενημερώσουμε ότι η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ συστήθηκε τον Απρίλιο του 2010 από 50 περιπτερούχους της Αθήνας και άλλων δήμων οι οποίοι με αίτηση στο σωματείο Αθηνών ζήτησαν νόμιμα σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με μοναδικό θέμα τη συζήτηση του ποσοστού μας στα καπνικά προϊόντα καθ ότι διαβλέπαμε ότι τα περίπτερα μας δεν θα ήταν βιώσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιστεύαμε ότι το σωματείο μας ως συνδικαλιστικό όργανο έπρεπε να μας διαφυλάξει.
Αυτό το αίτημα δεν έγινε ποτέ δεκτό από το σωματείο μας και έκτοτε προχωρήσαμε σε ένα αγώνα πολλών μηνών με συν στράτευση δυνάμεων από όλη την Ελλάδα με μοναδικό σκοπό την επαναφορά του ποσοστού κέρδους στα καπνικά .
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το σωματείο μας και είναι ο νέος διορισμός προσωρινής διοίκησης εμείς που ιδρύσαμε την επιτροπή αγώνα διαφοροποιήσαμε τη θέση μας ως προς τους χειρισμούς δύο συναδέλφων και συνεχίσαμε τον αγώνα μας καταθέτοντας στο Πρωτοδικείο Αθηνών δύο Κύριες Παρεμβάσεις .
Παράλληλα δύο άλλοι συνάδελφοι κατέθεσαν μία Κύρια Παρέμβαση . Αναμένοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου και ενόψει κάποιων ανακοινώσεων που εμφανίζονται ως Επιτροπή Αγώνα Περιπτερούχων Καπνοπωλών Αττικής θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ουδέποτε τις υπογράψαμε ούτε αυτές ούτε κληθήκαμε ποτέ να συζητήσουμε για την διοργάνωση της πανελλαδικής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 05/02/2011 στον Πειραιά παρ ότι συμμετείχαμε στην Πανελλήνια Επιτροπή Αγώνα που συστήθηκε στην Λάρισα.
Επειδή οι καιροί είναι και δύσκολοι και πονηροί και ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που θα υπάρχουν στο σωματείο μας σας εφιστούμε την προσοχή σε οποιαδήποτε ανακοίνωση φέρει τον τίτλο ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece