Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Νέα "φοροεπιδρομή"


Η αλλαγή του φορολογικού πλαισίου και στη συνέχεια ο επαναπροσδιορισμός του σε συνδυασμό με το θέμα των αποδείξεων και των sms που θα στέλνουν όσοι επιθυμούν να φορολογηθούν με χαμηλό συντελεστή για το τέλος των ακινήτων έχουν οδηγήσει σε παράκρουση τους φορολογούμενους τις τελευταίες ημέρες.
Μόλις τρεις μήνες πριν από τη λήξη του έτους διευκρινίστηκαν όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για τη φορολογική δήλωση του 2011, ενώ λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τα sms αποκαλύφθηκε το τραγελαφικό: τα μηνύματα πήγαιναν σε λάθος παραλήπτες…
Η σύνταξη του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος είναι στην τελική ευθεία και αναμένεται να πάρει το δρόμο της Βουλής εντός των ημερών - αφού, βεβαίως, πάρει τη «βούλα» και της τρόικας. Μέσω του ΕΦΣ αναμένεται να επιβληθούν νέα επώδυνα χαράτσια, προκειμένου ήδη μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012 η κυβέρνηση να δει το πρωτογενές ισοζύγιο να αποκτά θετικό πρόσημο.
Στη φαρέτρα της κυβέρνησης φέρονται να βρίσκονται εισπρακτικά μέτρα που (θεωρείται πως) θα αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα, μεταξύ των οποίων η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά και η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες με απώτερο στόχο την εξίσωσή τους με τις αγοραίες. Επιπλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζει αύξηση στη φορολόγηση των καπνικών προϊόντων, στην ακίνητη περιουσία και στα τέλη κυκλοφορίας μαζί με ένα δραστικό «μαχαίρι» σε πολλές από τις φοροαπαλλαγές και σε φόρους υπέρ τρίτων που ίσχυαν μέχρι πρότινος, ενώ προσανατολίζεται και στον καθορισμό πλαφόν στις επιστροφές φόρου.
Ειδικά όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, η κατεύθυνση είναι να καταργηθούν συνολικά για φορολογούμενους με δηλωθέν εισόδημα μεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ - το ακριβές όριο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Παράλληλα, θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι τα κριτήρια για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος θα αυξηθούν κατά 60%.

ΠΗΓΗ: in2life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece