Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΙΕΙ… ΤΟ ΚΑΠΝΙΚΟ


Το καπνικό πρόβλημα, μετά από δύο χρόνια από την γένεσή του, καλά κρατεί.
Η απανωτές και υπέρμετρες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καθώς και του Φ.Π.Α., έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην αγορά των τσιγάρων, παρά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα των εμπνευστών.
Σήμερα και παράλληλα με την γενικότερη οικονομική ύφεση, το καπνικό βρίσκεται στα όριά του, όταν:
1.      Η ασκούμενη πολιτική έχει επιφέρει μεγάλη πτώση των πωλήσεων και ιδιαίτερα των λεγόμενων ακριβών σημάτων.
2.      Την μη είσπραξη των προσδοκώμενων εσόδων από τους φόρους.
3.      Την αλματώδη αύξηση διακίνησης και πώλησης λαθραίων τσιγάρων.
4.      Το λουκέτο σε χιλιάδες σημεία λιανικής πώλησης καπνικών προϊόντων.
5.      Την οικονομική εξαθλίωση των εναπομεινάντων λιανοπωλητών.   
Στα όριά τους βρίσκονται και οι εναπομείναντες λιανοπωλητές, οι οποίοι βλέπουν το φέσι και το λουκέτο να έρχεται.
Οι εταιρείες καπνικών προϊόντων βλέποντας την δραματική μείωση των πωλήσεων τους και την μη λήψη διορθωτικών πρωτοβουλιών από τους κυβερνόντες, αποφάσισαν να προβούν σε μεγάλες υποτιμήσεις “δυνατών” σημάτων τους, για τρείς λόγους:
1.      Την παραπέρα πίεση προς το Υπουργείο Οικονομικών για εξεύρεση αποδεκτής λύσης, όταν μειώνοντας ένα σήμα από τα 4,00€ σε 3,50€ το Υπουργείο χάνει 0,356€ φόρων ανά πακέτο.
2.       Τον “ανηλεή πόλεμο ” μεταξύ των εταιρειών για την απόκτηση μεγαλυτέρων μεριδίων από τις πωλήσεις.
3.      Τη αποδοχή από τους λιανοπωλητές των μειώσεων των λιανικών τιμών, με τα προσωρινά αυξημένα σε σχέση με την λιανική τιμή περιθώρια κέρδους.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως προβλέπεται θα ανακοινωθεί η νέα μεσοσταθμισμένη τιμή η οποία προβλέπεται να είναι 3,28€ – 3,30€ από 3,13€ που ήταν το 2011. Αυτό σημαίνει περεταίρω φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα, και σίγουρα παραπέρα επιβάρυνση στα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών!!!
Από την άλλη φημολογείται πως επίκειται μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς και του Φ.Π.Α., με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΩΝ, όταν παρά την όποια αυξομείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης και με δεδομένη την ισχνή αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, οι λιανικές τιμές των καπνικών προϊόντων θα προσαρμοστούν κοντά στα όποια όρια του φόρου, με αποτέλεσμα ο λιανοπωλητής να εξακολουθεί να παίρνει και πάλι “ψίχουλα”!!!
Παρά του ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βιωθεί και ειπωθεί τόσα γύρω από το καπνικό, μετά λύπης μου για πολλοστή φορά βλέπω οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου να είναι διαιρεμένες χωρίς ταύτιση θέσεων και κοινής στρατηγικής και κυρίως χωρίς την κατανόηση του καπνικού, με αποτέλεσμα όπως πάντα να παραμένουμε απλοί θεατές και αποδέκτες των στρατηγικών αλλά και των αποφάσεων άλλων, όπου σίγουρα δεν είναι υπέρ μας.
Ίδωμεν.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.synpeka.gr/nea-mikris-lianikis/arthra-deltia-typou/item/2666-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD.html

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΛΙΟΓΙΑΝΝΗ....ΣΤΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.....ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ....ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΕΣ.ΔΥΟ ΤΙΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ...Η ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΣΙΩΠΗΛΑ Η ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ...ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ..΄..ΔΟΥΚΑΣ Γ

NIKOS είπε...

Αγαπητέ κ. Δούκα,
Διαπίστωση πρώτη:
Δεν συμμετέχω σε κανένα συνδικαλιστικό όργανο ουσιαστικά και κατά συνέπεια δεν είναι ότι δεν συμφωνώ ή διαφωνώ το οποίο σίγουρα είναι εγκληματικό. Άλλωστε όπως θα έχεις διαπιστώσει, ο ρυθμός ενημέρωσης του blog μου είναι αργός λόγω του ελαχίστου ελεύθερου χρόνου που έχω. Πόσο μάλιστα να και να συμμετέχω σε συνδικαλιστικά όργανα. Απέχω.
Διαπίστωση επί της πρότασης, πρώτη.
Οι κυβερνόντες δεν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας γι’ αυτό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Κόβουν μισθούς και συντάξεις και αν χρειαστεί θα κόψουν και το ρεύμα της ΔΕΗ, το καπνικό θα τους νοιάξει? Από τη μια παίρνουν αντικαπνιστικά μέτρα και από την άλλη αυξάνουν τους φόρους προσδοκώντας περισσότερα έσοδα. Μάταια όμως. Πιστεύεις πως θα μειώσουν τους φόρους σε επίπεδα μείωσης του εισοδήματος? Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω.
Διαπίστωση δεύτερη.
Όπως γνωρίζεις πολύ καλά εσύ καθώς και ο αξιότιμος κ. Παπαγιάννης, το καπνικό αποτελεί μια στρέβλωση στην ελεύθερη αγορά τόσο στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης όσο και της χώρας μας ως μέλλος αυτής. Έχει τη “δύναμη” η Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες να παρέμβει με προοπτική αλλαγών σε φορολογικά θέματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν όπως προείπα, το καπνικό σε όλη την Ευρώπη αποτελεί στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς? Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να δίνονται “μάχες”. Ως προς το «ανά μονάδα προϊόντος» δεν το καταλαβαίνω. Τι εννοεί ο ποιητής?
Διαπίστωση Τρίτη.
Ως προς το Β 1) συμφωνώ απολύτως.
Διαπίστωση τέταρτη.
Ως προς το Β 2)
Θα σου ενθυμίσω την αρχική μου πρόταση, την οποία αποδοκίμαζες διεκδικώντας το 8,2%, που έκανε λόγω για αυξημένο κέρδος του λιανοπωλητή στα φθηνά σήματα και λιγότερο στα ακριβά. Βλέπε: http://peripterades.blogspot.com/2010/01/blog-post_13.html
Ως προς Β 3) συμφωνώ απολύτως.
Αυτά.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece