Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Προειδοποιήσεις από βιομηχανία καπνού για αύξηση της εγκληματικότητας!

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σφίξει τα λουριά στη βιομηχανία καπνού, θα ενισχύσουν την εγκληματική δραστηριότητα, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε  την Τρίτη.
Η έκθεση, με τίτλο «Transcrime» επεξεργάζεται τα υπό εξέταση σχέδια των Βρυξελλών να επιβάλλουν απλή τυποποιημένη συσκευασία στα πακέτα των τσιγάρων, να μεταφέρουν το κόστος που σχετίζεται με την υγεία στις βιομηχανίες καπνού και να απαγορέψει την παρουσία τσιγάρων στα αυτόματα μηχανήματα.

Συντάχθηκε από τον Ernesto Savona, καθηγητή εγκληματολογίας από το Μιλάνο, ο οποίος έχει συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιολόγηση των επιπτώσεων του εγκλήματος. Επίσης χρηματοδοτήθηκε από την καπνοβιομηχανία Philip Morris.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η απαγόρευση επωνύμων πακέτων αυξάνει τις πιθανότητες οι καπνιστές να αναζητήσουν παραποιημένα τσιγάρα, και ακόμα είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, στο οποίο οι καταναλωτές θα χάσουν την δυνατότητα να διακρίνουν τα πραγματικά από τα παράνομα προϊόντα.

«Ο κίνδυνος των παραποιημένων προϊόντων καπνού είναι πιθανόν να αυξηθεί [ως αποτέλεσμα των κανόνων για τις απλές τυποποιημένες συσκευασίες] αν δεν εισαχθούν συγκεκριμένα μέτρα για να τον αποτρέψουν», σύμφωνα με την έκθεση.

Τα οφέλη από τις απλές συσκευασίες εξαλείφονται από το λαθρεμπόριο, τα παραποιημένα;
Εφόσον οι απλές τυποποιημένες συσκευασίες είναι πιο εύκολο να παραποιηθούν, η έκθεση υποστηρίζει ότι η αύξηση μιας τέτοιας δραστηριότητας καθώς και το λαθρεμπόριο, θα ακυρώσουν οποιαδήποτε σχετική μείωση στο κάπνισμα.

Το να αναγκάζεις τις βιομηχανίες καπνού να πληρώσουν το κόστος της υγείας βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», θα ενίσχυε τα οφέλη της παραποίησης, δημιουργώντας μία μεγαλύτερη μαύρη αγορά που θα ήταν δύσκολο να ανιχνευθεί από την αστυνομία, συνεχίζει η έκθεση.

Η έλλειψη αξιολόγησης των εγκληματικών επιπτώσεων των προτάσεων της Επιτροπής είναι «εκπληκτική» συνεχίζει η έκθεση. Μιλώντας στη EurΑctiv, ο Savona δήλωσε ότι η Επιτροπή πρέπει να κάνει μεγαλύτερη έρευνα στις εγκληματικές επιπτώσεις των προτάσεων της σε όλα τα κράτη της ΕΕ. «Κάποια είναι πιο ευάλωτα στην αυξανόμενη μαφιόζικη συμπεριφορά», δήλωσε.

Η έκθεση είναι απίθανο να αλλάξει την στάση της Επιτροπής
Η Επιτροπή αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την έκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων, και διατηρεί «καλά φυλαγμένες» τις επιλογές της για τους νέους κανονισμούς για το καπνό.

Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας John Dalli επιβεβαίωσε ότι «η απλή τυποποιημένη συσκευασία είναι ακόμα μια επιλογή» προσθέτοντας ότι «οι προειδοποιήσεις για την υγεία στις συσκευασίες αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από ότι είναι τώρα».

Δήλωσε ότι η βιομηχανία ισχυρίζεται ότι η απλή τυποποιημένη συσκευασία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο παράνομο εμπόριο, «αλλά δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της με αδιάσειστα στοιχεία».
«Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την τελευταία μελέτη του Trabscrime, η οποία είναι –από όσο γνωρίζουμε- μια μελέτη χρηματοδοτημένη από τη βιομηχανία καπνού. Προφανώς, θα την ερευνήσουμε όταν θα είναι διαθέσιμη. Ωστόσο, δεν αναμένεται η εκτίμηση μας να αλλάξει θεμελιωδώς» πρόσθεσε.


Πηγή: EurActiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece