Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Φθηνά τσιγάρα πλασάρουν τώρα οι καπνοβιομηχανίες



Ένα πακέτο τσιγάρα όπως θα κυκλοφορούν στην Αυστραλία μετά τον Δεκέμβρη του 2012
Ένα πακέτο τσιγάρα όπως θα κυκλοφορούν στην Αυστραλία μετά τον Δεκέμβρη του 2012
Η απόφαση της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco Australia (BATA) να πλασάρει στην αγορά φθηνά τσιγάρα που κοστίζουν τουλάχιστον $4 λιγότερο το πακέτο, ξεσήκωσε σωρεία αντιδράσεων από την υπουργό Υγείας, Τάνια Πλίμπερσεκ, που κατηγορεί την εταιρία ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προσελκύσει όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να αρχίσουν το κάπνισμα.
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έβγαλε στην αγορά τα φθηνά τσιγάρα, τα επονομαζόμενα Just Smokes,  προκειμένου να ανταγωνιστεί τα λαθραία τσιγάρα που διατίθενται και τα οποία προτιμούν πολλοί καπνιστές λόγω της μειωμένης τους τιμής, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της καπνοβιομηχανίας να υποφέρουν.
Τα φθηνά τσιγάρα κοστίζουν γύρω στα $12 το πακέτο των 25,  ενώ η τιμή ενός πακέτου λαθραίων τσιγάρων κυμαίνεται από τα $8 έως $10.
Αναφερόμενη στη νέα αυτή απόφαση της καπνοβιομηχανίας BATA, η ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας, αφενός, κατηγόρησε την καπνοβιομηχανία για υποκρισία και είπε ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι η αυξημένη τιμή των τσιγάρων είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους που οδήγησε πολλούς καπνιστές να σταματήσουν την βλαβερή συνήθεια.
«Ανησυχώ για τον αντίκτυπο που θα έχει η μείωση στην τιμή των τσιγάρων στους νέους ανθρώπους» είπε η κ. Πλίμπεσεκ, προσθέτοντας… «υποπτεύομαι ότι τα πραγματικά κίνητρα της εταιρίας δεν είναι η καταπολέμηση της μαύρης αγοράς του καπνού αλλά να αυξηθεί ο αριθμός των καπνιστών» σημείωσε.
Ανταπαντώντας στα σχόλια της υπουργού  ο εκπρόσωπος της BATA, Scott McIntyre, ανέφερε χθες ότι ο μόνος που ευθύνεται για την απόφαση της εταιρίας να πλασάρει τα φθηνά τσιγάρα είναι η κυβέρνηση και η απόφασή της να αυξήσει τον φόρο, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην μείωση των εσόδων της εταιρίας.
Τέλος να αναφέρουμε ότι από τον Δεκέμβριο, η Αυστραλία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου τα τσιγάρα θα κυκλοφορούν σε ομοιογενή απλά πακέτα τα οποία θα φέρουν μόνο γραφικές προειδοποιήσεις για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, χωρίς να αναφέρεται πουθενά η μάρκα των τσιγάρων.
Οι καπνοβιομηχανίες μεταξύ αυτών και η BATA, έχουν αρχίσει ήδη δικαστική μάχη κατά της κυβέρνησης για να μην ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο και αναμένεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί για το θέμα, σύντομα.

Πηγή: neoscosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece