Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Βολές ΣΕΚ κατά ΥΠΟΙΚ για επικείμενη αύξηση στα τσιγάρα

Επίθεση κατά του υπουργείου Οικονομικών εξαπέλυσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών (ΣΕΚ) με αφορμή τη σχεδιαζόμενη νέα αύξηση του πάγιου στοιχείου του Ειδικού Φόρου και του Ελάχιστου Ειδικού Φόρου στα καπνικά, εξέλιξη η οποία θα επιφέρει σημαντική αύξηση της φορολογίας στα φθηνά τσιγάρα και μείωση της φορολογίας στα ακριβά.

Βολές ΣΕΚ κατά ΥΠΟΙΚ για επικείμενη αύξηση στα τσιγάρα
Σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΕΚ βάλλει κατά του υπουργείου Οικονομικών και πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας, σύμφωνα με υπόδειξη της οποίας –όπως αναφέρει- το υπουργείο σχεδιάζει για πολλοστή φορά κατά την διάρκεια της τελευταίας τριετίας τη σημαντική αύξηση της φορολόγησης στα καπνικά προϊόντα.
Όπως αναφέρεται από τον ΣΕΚ, "έτσι θα σμικρύνει περαιτέρω η ψαλίδα των λιανικών τιμών προς όφελος των κύριων διεθνών σημάτων των πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών, αφού η μείωση του φόρου στις λιανικές τιμές που πωλούνται θα επιτρέψει την μείωση των τιμών τους, ενώ το δημόσιο θα στερηθεί εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως, δεδομένου ότι τα σήματα αυτά έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση".
Εξ' άλλου, αναφέρεται ότι, η αναπόφευκτη αύξηση της λιανικής τιμής των φθηνών τσιγάρων θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ τιμών και αγοραστικής δύναμης του μέσου καταναλωτή, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, πράγμα που θα εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο το λαθρεμπόριο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΚ: "Η ίδια πολιτική, που ακολουθήθηκε με συνέπεια από το υπουργείο Οικονομικών κατά την τελευταία τριετία, πάντα κάτω από τις πιέσεις των πολυεθνικών, οδήγησε στη δραματική συρρίκνωση της ποσότητας των τσιγάρων που υποβάλλονται σε φορολογία από 34 δισ. τεμάχια το 2009 σε 21 δισ. τεμάχια, στον υπερπενταπλασιασμό του παράνομου εμπορίου που ξεπερνά πλέον το 15% και σε στασιμότητα τα φορολογικά έσοδα που βρίσκονται στο επίπεδο του 2009, παρά την τεράστια αύξηση της φορολογίας που μεσολάβησε.
Οι υποδείξεις της πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας υιοθετήθηκαν, εφαρμόσθηκαν και οδήγησαν σε οικτρή αποτυχία από κάθε πλευρά".
Ο ΣΕΚ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει την μελέτη που καταδεικνύει ότι, τα σχεδιαζόμενα μέτρα για τη φορολογία των τσιγάρων οδηγούν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ υπογραμμίζει ότι, η αύξηση του Ελάχιστου Ειδικού Φόρου πάνω από το 100% που είναι σήμερα, συνιστά παραβίαση της Οδηγίας 2010/12/Ε.Ε 16 Φεβρουαρίου 2010.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece