Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Οι μπροστάρηδες των εταιρειών

Μετά από την νέα τροποποίηση των συντελεστών του Ε.Φ.Κ. που ισχύει από 5/11/2012, αντί να βελτιωθεί η κερδοφορία των λιανοπωλητών, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο ή μάλλον εξαφανίζεται, με την ανοχή ή και την συμμετοχή των μπροστάρηδων.
Στις προηγούμενες τροποποιήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, υπήρχε το χρονικό περιθώριο στις εταιρείες καπνικών προϊόντων να σπεύσουν να φορολογήσουν τα αυξημένα αποθέματα που είχαν με την παλαιά φορολογία. Αυτό έπρατταν όλες, με αποτέλεσμα να έχουν αποθέματα με παλαιά φορολογία για μήνες, και γιατί όχι να τα χρεώνουν στο δίκτυο με δήθεν νέα φορολογία. Αυτό απλά λέγεται, ΑΡΠΑΧΤΗ!!!
Την ίδια αρπαχτή, έκαναν και μερικοί χονδρέμποροι, προφασιζόμενοι την νέα φορολογία, χρεώνοντας τους λιανοπωλητές επιπλέον στις χονδρικές τιμές.
Έχοντας μάθει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για τα παραπάνω “παιχνιδάκια” των εταιρειών, ή ακόμη αν θέλετε και για τον μεταξύ των εταιρειών “πόλεμο”, η νέα φορολογία αιφνιδίασε τις καπν/νίες όταν, η νέοι φορολογικοί συντελεστές ίσχυσαν πριν τους μάθουν.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Ελάχιστος Φόρος να είναι μεγαλύτερος από την λιανική τιμή των φθηνών σημάτων, αφήνοντας στις εταιρείες να επιλέξουν ή να καταστρέψουν τα αποθέματα που είχαν, ή να επωμιστούν το κόστος τις παραπάνω φορολογίας.
Οι εταιρείες γνωρίζοντας πως ο κλάδος μας είναι “σκορποχώρι”  επέλεξαν και ζήτησαν από τους μπροστάρηδες τόσο των χονδρεμπόρων όσο και των λιανοπωλητών, “να βάλουν πλάτη”. Κατά το κοινώς λεγόμενο, να “κάνουν την πάπια”, δίνοντας στο δίκτυο συνολικά 0,10€ και συγκεκριμένα 0,05€ λεπτά στον καθένα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Δ.Σ. των χονδρεμπόρων της Αθήνας, έλαβε απόφαση να μην δεχτεί τα 0,05€ και να χρεώνει με + 2,9% στην τιμή αγοράς!!!
Όλα αυτά, όταν είναι στους πάντες γνωστό πόσα σημεία λιανικής έχουν κλείσει, πόσα ήδη ψυχορραγούν κυρίως λόγο του καπνικού. Σήμερα έχουν το θράσος να ζητάνε από τους λιανοπωλητές να “βάλουν πλάτη”!!!
Τις προηγούμενες ημέρες τόσο το Σωματείο της Αθήνας – Ομοσπονδία αλλά και ο κ. Δούκας, είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με συγκεκριμένη εταιρεία καπνικών προϊόντων, όπου τους ζητήθηκε να αποδεχτούν τα 0,05€ κέρδους μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων τους, διότι έπαθαν μεγάλη οικονομική ζημιά.
Μέχρι και σήμερα κανένας μπροστάρης από τα δύο “στρατόπεδα”  Σωματείο της Αθήνας – Ομοσπονδία και το υπό ίδρυση (όπως λένε) νέου Σωματείου με κ. Δούκα, κ. Γκιώνη κ.λ.π., δεν έχουν πάρει θέση στο τεράστιο αυτό ζήτημα, παρά το ότι έχουν προκληθεί και παρά του ότι ήδη άρχισαν να επιβάλλονται οι νέες αυξημένες χρεώσεις!!!
Μήπως διαπραγματεύτηκαν και εξασφάλισαν μελλοντική αυξημένη κερδοφορία;
Μήπως διαπραγματεύτηκαν το ύψος των νέων λιανικών τιμών όπου εξαρτάται και η κερδοφορίας μας;
Μήπως διαπραγματεύτηκαν την νέα τιμολογιακή πολιτική χρέωσης στα καπνά, όταν με την νέα φορολογία αλλάζει το καθεστώς στον τύπο χρέωσης!!!    
Δεν θα έπρεπε σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα να ενημερώσουν τον κλάδο;
Μήπως πάρθηκε καμία απόφαση Γ. Συνέλευσης του κλάδου όπως κατά καιρούς επικαλούνται κάποιοι;
Μήπως …;
Μήπως …;
Η ανύπαρκτη Ο.Π.Κ.Ε. που είναι στην παρούσα φάση και ποιά η θέση της;
Αλλά επειδή δεν μου αρέσει να χαϊδεύω αυτιά, αλλά να λέω τα πράγματα με το όνομά τους, θα συμφωνήσω απόλυτα με το άρθρο του κ. Δούκα «ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ ΚΑΠΝΟΠΩΛΗ - ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ» που βρίσκεται στη ακόλουθη διεύθυνση http://www.synpeka.gr/editorial/item/1324-ftais-esy-kapnopwlh-periptera.html με τη μόνη διαφορά πως μετά από τα παραπάνω, δεν δικαιούται να τα λέει αυτά ο κ. Δούκας.
Όσο για τους μπροστάρηδες, τα συμπεράσματα δικά σας.
Δεν ξέρω πως μπορεί ο κλάδος να αντιδράσει όταν δεν υπάρχει “συντονιστής”, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική, έστω και σε προσωπικό επίπεδο, γιατί βλέπω σε όλα τα σήματα να κερδίζουμε στο τέλος κάτω από τα 0,05€!!!
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πει η Χ εταιρεία, γιατί πουλάς το σήμα της τάδε εταιρείας με 0,05€; Πάρε και από μένα 0,05€!!!
Θυμηθείτε τις επιδοτήσεις. Στην αρχή έδιναν κάτι παραπάνω παρά την μείωση της λιανικής τιμής και στο τέλος και τις τιμές κατέβασαν και την επιδότηση έκοψαν!!!
Μπορούμε άνετα να μην πουλάμε τα συγκεκριμένα σήματα, μη έχοντας καμία κύρωση όπως κατά καιρούς έλεγαν κάποια παπαγαλάκια των εταιρειών, εξηγώντας και προτείνοντας στον πελάτη άλλο σήμα.
Έχουμε τεράστια δύναμη να επιβάλλουμε τους όρους μας αρκεί να το θελήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece