Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Φορολογία καπνών


Παράλληλα με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα, είχαμε και αύξηση στα καπνά που προορίζονται για χειροποίητα στριφτά τσιγάρα.
Η αύξηση της φορολογίας στα καπνά, είναι υπερβολικά μεγάλη σε σχέση με τα τσιγάρα.
Τυχαίο; Μάλλον όχι.
Πέρα από τις επικείμενες χονδρικές χρεώσεις των αποθεμάτων των εταιρειών, όπως και στα τσιγάρα, με μηδενικό κέρδος για τους λιανοπωλητές, είμαι περίεργος να δω, τόσο τις νέες λιανικές τιμές των καπνών, όσο και τον επιμερισμό της αποφορολογημένης αξίας!!!
Με τον νέο τρόπο επιβολής του φόρου, η αποφορολογημένη αξία δεν εξαρτάται από τον φόρο, ο οποίος είναι δεδομένος πλην του Φ.Π.Α. αλλά κυρίως από την λιανική τιμή που καθορίζουν οι εταιρείες.
Για να γίνει πιο κατανοητό, ενώ στα τσιγάρα σε κάθε 0,10€ αύξησης της λιανικής τιμής, τα 0,08€ είναι και πάλι φόρος, μένοντας για το δίκτυο μόνο 0,02€. Στα καπνά τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Σε κάθε 0,10€ αύξηση της λιανικής τιμής, τα 0,085€ πάνε στο δίκτυο και μόνο το 0,015 πάνε στο Φ.Π.Α. Οπότε είναι στη ευχέρεια των εταιρειών, με τον καθορισμό της λιανικής τιμής να διαμορφώσουν και την ανάλογη αποφορολογημένη αξία.
  Σε κάθε περίπτωση όμως, επιβάλλεται ο τρόπος επιμερισμού της αποφορολογημένης αξίας. Με την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική των χονδρεμπόρων, όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί, οι χονδρέμποροι  κερδίζουν σχεδόν όσο και οι εταιρείες, ενώ οι λιανοπωλητές απλά κάνουν τους χαμάληδες.
Αυτά για τους μπροστάρηδες, για να μαθαίνουν πως η διαπραγμάτευση γίνεται εκ’ των προτέρων και όχι κατόπιν εορτής.
Όταν η εταιρεία BAT θέλησε να κατεβάσει τις λιανικές τιμές ορισμένων τσιγάρων, πρώτα διαπραγματευτήκαμε και μετά τιμολόγησε στην αγορά.
Σήμερα έχουμε το αντίθετο. Έχουν γίνει οι συναντήσεις των μπροστάρηδων με ορισμένες εταιρείες, έχουμε ήδη νέα τιμολόγηση, θέση αν και έχουν προκληθεί δεν έχουν πάρει, θα μας ενημερώσουν λένε με δελτίο τύπου αφού θα έχουν επιβληθεί οι νέες αυξημένες χρεώσεις!!!
Αναμένω να ακούσω τα περίτρανα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, ΣΗΜΕΡΑ, ΟΧΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece