Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Καλπάζει η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων


Στο 15,7% του συνόλου έφτασε το παράνομο εμπόριο τον Σεπτέμβριο
Καλπάζει η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων
 Oσο βαθαίνει η ύφεση, τόσο διογκώνεται ο όγκος του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στην Ελλάδα.

Το Σεπτέμβριο του 2012  η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων έφτασε το 15,7%, από 13,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ειδική έρευνα εκτίμησης παράνομου εμπορίου τσιγάρων που διεξάγεται από την Nielsen. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν 7 στα 10 πακέτα που δεν πωλούνται νόμιμα στην Ελλάδα είναι illicit whites, δηλαδή άγνωστης προέλευσης. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση STAR της KPMG για το θέμα, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα πενταπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2008-2011.

Όπως πρόσφατα αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε η Παπαστράτος για το πρόβλημα, οι κυριότερες αιτίες αύξησης του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στη χώρα μας είναι η οικονομική κρίση, η ανεπάρκεια πόρων για τις διωκτικές Αρχές και η ελλιπής ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. Υπολογίζεται ότι το κράτος χάνει φόρους ύψους περίπου 1,4 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε container παράνομων τσιγάρων, ενώ οι εγκληματικές οργανώσεις αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

«Από την έρευνα προκύπτει ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων συνεχίζει την αυξητική πορεία του απειλώντας τα έσοδα του κράτους και τη βιωσιμότητα του νόμιμου εμπορίου και της βιομηχανίας των καπνικών προϊόντων. Τον τελευταίο καιρό έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες των διωκτικών αρχών και οι πρόσφατες επιτυχίες τους, όπως η κατάσχεση 14 εκατομμυρίων τσιγάρων στον Πειραιά και 128 τόνων ακατέργαστου καπνού στη Φωκίδα, δείχνουν τη βούληση της Πολιτείας να πατάξει το παραεμπόριο τσιγάρων. Ωστόσο, πρέπει να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι για να αναχαιτιστεί το πρόβλημα» σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Παπαστράτος κ. Ιάκωβος Καργαρώτος και συμπλήρωσε «ευελπιστούμε ότι σύντομα θα συμμετάσχουν και οι άλλες καπνοβιομηχανίες στην πρωτοβουλία μας ''ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ''».

πηγη: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece