Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΕΕ - ΝΕΑ ΟΔΗΓΙΑ

Σήμα κινδύνου από τους έλληνες καπνοκαλλιεργητές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012
Συναγερμός έχει σημάνει στον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας η προωθούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρηση της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι νέες ρυθμίσεις - αν τελικώς υιοθετηθούν -  θα περιορίσουν δραστικά τη ζήτηση για καπνικά προϊόντα και θα οδηγήσουν πάνω από 30.000 ανθρώπους στην ανεργία.
Μεταξύ άλλων η κοινοτική οδηγία προβλέπει υπερμεγέθεις  προειδοποιήσεις υγείας στα πακέτα, ενώ δίνει τη δυνατότητα να απαγορευτούν τα συστατικά στα τσιγάρα με παραδοσιακό χαρμάνι, για την παραγωγή των οποίων είναι απαραίτητη η χρήση των ανατολικών καπνών που παράγει η Ελλάδα.
Οπως εξηγούν παράγοντες του κλάδου, η πλήρης ομοιομορφία των πακέτων θα καθιστά αδύνατη τη διαφοροποίηση των προϊόντων και οι καπνοβιομηχανίες θα οδηγηθούν σε μειώσεις τιμών, περιορίζοντας τις δαπάνες τους, από τις οποίες θα επηρεαστεί όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα η πτώση των τιμών θα λειτουργήσει κόντρα στις επιδιώξεις της Κομισιόν, αφού θα αυξήσει την κατανάλωση τσιγάρων.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απαγόρευσης συστατικών στα τσιγάρα με παραδοσιακό χαρμάνι, που δίνουν γεύση και άρωμα στις διάφορες μάρκες, εκτιμάται ότι θα πλήξει ιδιαιτέρως τα καπνά ανατολικού τύπου που παράγονται στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών ΕΑΣ Δράμας - Καβάλας - Παγγαίου Β. Μελενεκλής, «15.000 έλληνες καπνοκαλλιεργητές, 12.000 εργάτες που απασχολούνται στις καπνοκαλλιέργειες, 3.000 εργάτες που απασχολούνται στη μεταποίηση των καπνών και 2.000 εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία κινδυνεύουν να χάσουν το εισόδημά τους εξαιτίας της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, που προωθεί δογματικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα τίθενται σε άμεσο κίνδυνο και οι ελληνικές εξαγωγές, που φέρνουν στη χώρα μας  250 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Αντίστοιχα μεγάλες θα είναι και οι απώλειες για τα κρατικά έσοδα».
Οι επικείμενες ρυθμίσεις - αν περάσουν - δεν θα επηρεάσουν μόνο τους έλληνες παραγωγούς αλλά και τους καπνοπαραγωγούς σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία και  Ιταλία.
 
πηγή: TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece