Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Σχεδιάζει νέες επενδύσεις η «Παπαστράτος»


ΝΙΚΗΤΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Σχεδιάζει νέες επενδύσεις η «Παπαστράτος»

Νέες δράσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της «Παπαστράτος» στην Ελλάδα προαναγγέλλει μιλώντας στην «ΗτΣ», ο επικεφαλής της καπνοβιομηχανίας, Νικήτας Θεοφιλόπουλος, τονίζοντας πως ο μητρικός όμιλός της Philip Morris είναι αποφασισμένος παρά τις δυσκολίες να συνεχίσει τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει, εντάσσεται η κατασκευή της νέας γραμμής λεπτοκομμένου καπνού για στριφτά στον Ασπρόπυργο, που θα εγκαινιασθεί τις επόμενες ημέρες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα


Τις επόμενες ημέρες, η «Παπαστράτος» θα εγκαινιάσει μια νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο. Γιατί επιλέγετε να επενδύσετε στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που άλλες πολυεθνικές εγκαταλείπουν τη χώρα;
Σε πείσμα των καιρών που διανύει η ελληνική οικονομία, η Παπαστράτος συνεχίζει να επενδύει προσαρμόζοντας την παραγωγική δραστηριότητά της στις νέες συνθήκες, διότι αφενός θέλουμε να υπερασπιστούμε την επένδυση 600 εκατ. ευρώ που έχει κάνει η PhilipMorris-International την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, και αφετέρου διότι πιστεύουμε ότι η κρίση προσφέρει ευκαιρίες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
Για παράδειγμα, η νέα γραμμή παραγωγής θα παράγει λεπτοκομμένο καπνό για στριφτά, μια κατηγορία που παρουσιάζει ραγδαία άνοδο. Η επένδυση μας αυτή, που σημειωτέον εγκρίθηκε πριν ψηφιστούν τα πρόσφατα μετρά, συμβολίζει την απόφασή μας να ξεπεράσουμε την κρίση «με φυγή προς τα εμπρός». Αποτελεί επίσης ψήφο εμπιστοσύνης της PhilipMorrisInternational προς την Παπαστράτος διότι θα μεταφερθεί στην Ελλάδα παραγωγική δραστηριότητα από άλλα εργοστάσια μας στην Ευρώπη. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και νέες δράσεις ενίσχυσης του εργοστάσιου μας.
Εξετάσατε το ενδεχόμενο να αποχωρήσετε από την Ελλάδα λόγω της υπερφορολόγησης; Επίσης, τι θα κάνατε στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν κατάφερνε να εξασφαλίσει θετική συμφωνία στο Euro-group της 26ης Νοεμβρίου;
Είμαστε εδώ από το 1931 και από τότε μέχρι σήμερα η Παπαστράτος έχει σταθεί όρθια σε πολέμους, εθνικές καταστροφές και οικονομικές κρίσεις.
Η εταιρεία μας, παρόλο που είναι πλέον μέλος ενός πολυεθνικού οργανισμού, διαθέτει ελληνικό DNA και ξέρει να κερδίζει τις δύσκολες μάχες.
Ανέλαβα την ευθύνη της Παπαστράτος τον Ιανουάριο, στη χειρότερη χρονική στιγμή για τη χώρα μας, με σκοπό να βγάλω την εταιρεία μας από την κρίση δυνατότερη και αισιοδοξώ ότι θα το πετύχω.
Στο υποθετικό ερώτημα σας, η απάντηση είναι ότι συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα και με νηφαλιότητα παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Συνεπώς δεν υπάρχει ένα μοναδικό γεγονός ή μια μοναδική απόφαση που θα καθόριζε τη στρατηγική μας.
Αναλάβατε πρωτοβουλία για την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Πόσο αποδίδουν οι ενέργειές σας;
Η οικονομική κρίση, σε μεγάλο βαθμό, έχει οδηγήσει στον πενταπλασιασμό του παράνομου εμπορίου τσιγάρων κατά την περίοδο 2008 - 2011 και αυξάνεται ραγδαία και το 2012.
Διαβλέποντας τον κίνδυνο για τον κλάδο και τα κρατικά έσοδα αναλάβαμε την πρωτοβουλία «ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ» που γίνεται με τη στήριξη των υπουργείων Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας και του ΣΔΟΕ.
Θα ήθελα να αναφέρω ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι των διωκτικών αρχών, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες, και θέλω να συγχαρώ τα στελέχη τους για τις άοκνες προσπάθειές τους.
Μέχρι πρόσφατα μόνο τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα δικαιούνταν να πωλούν προϊόντα καπνού. Ποια είναι η άποψή σας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του καπνοπώλη;
Για όλους μας τα περίπτερα και τα ψιλικά της γειτονιάς μας αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Εκτιμούμε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος χωρίς κανένα περιορισμό θα θέσει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Εμείς στηρίζουμε με συγκεκριμένες δράσεις τα περίπτερα και τα ψιλικά, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Πρόσφατα μάλιστα, ανακοινώσαμε την αλλαγή του δικτύου διανομής μας, στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που θα έχει θετικά αποτελέσματα στα περίπτερα και ψιλικά των περιοχών αυτών όπως ακριβώς ισχύει εδώ και πολλά χρονιά με το δίκτυο μας στην περιφέρεια.
Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου επικαλούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα εξετάζει νέα μέτρα κατά του κλάδου των καπνικών προϊόντων. Ποια είναι η θέση σας;
Είναι αυτονόητο ότι υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Το μήνυμα που δίνουμε είναι ξεκάθαρο: Οι ανήλικοι δεν πρέπει να καπνίζουν, και οι ενήλικοι πρέπει να γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Είμαστε, όμως, ενάντια σε ακραία μέτρα, όπως για παράδειγμα η ομοιόμορφη συσκευασία, δηλαδή τα πακέτα όλων των εταιρειών να έχουν την ίδια όψη ή τεράστιες προειδοποιήσεις υγείας που να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολο θα είναι ένα τέτοιο πακέτο να παραποιηθεί από τους λαθρέμπορους με συνέπεια πολλά χαμένα εκατομμύρια ευρώ για το κράτος και τον κλάδο μας. Καταστροφικό επίσης θα είναι, αν εφαρμοστεί, το μέτρο της απαγόρευσης χρήσης συστατικών στα τσιγάρα.
Τα ελληνικά καπνά χρησιμοποιούνται στην παραγωγή «blended», όπως λέγονται, τσιγάρων. Η απαγόρευση των συστατικών, θα οδηγούσε στην ουσιαστική απαγόρευση των «blended» και άρα στον αφανισμό των ελληνικών καπνοκαλλιεργειών με τραγικές συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Ελπίζουμε όλοι οι φορείς, πολιτική ηγεσία, καπνοκαλλιεργητές, λιανέμποροι, κ.τλ. να συνδράμουν ώστε, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, να πρυτανεύσει η λογική στις αποφάσεις που θα παρθούν.
Τι είπε για...
Φορολογία
Σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση
Πώς σχολιάζετε τις αλλαγές στη φορολογία του καπνού;
Η νέα φορολογία για τα καπνικά κινείται στην κατεύθυνση της πλειονότητας των χωρών της Ε.Ε και είναι πιο ισορροπημένη σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταχείριση των διαφόρων καπνικών προϊόντων. Πιστεύουμε ότι το νέο φορολογικό θα βοηθήσει τη βιωσιμότητα των λιανοπωλητών και ταυτόχρονα θα προστατεύσει τα έσοδα του κράτους.
Κρίση
Προσλήψεις παρά τις ζημίες
Πώς αντιμετωπίζετε την ύφεση;
Στις αρχές του έτους μειώσαμε σημαντικά την τιμή του Marlboro. Βασικός άξονας της πολιτικής μας, ωστόσο είναι η στήριξη των εργαζομένων. Το 2012, παρά τις ζημίες της περιόδου 2010 - 11, όχι μόνο δεν προχωρήσαμε σε περικοπές προσωπικού και μισθών, αλλά διατηρήσαμε τις παροχές, δώσαμε bonus και κάναμε προσλήψεις.

πηγή: imeisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece