Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Συμμαχία του Νότου για τον καπνό

Συμμαχία του Νότου για τον καπνό
Σχέδιο «ταμπακέρα» δρομολογεί η κυβέρνηση, η οποία αναζητά συμμάχους για την προστασία της εγχώριας καπνοβιομηχανίας ενόψει της νέας οδηγίας της ΕΕ για τον καπνό και τα τσιγάρα, που περιέχει σκληρές ρυθμίσεις. Η απαγόρευση κυκλοφορίας των λεπτών τσιγάρων, τύπου slim και το οριστικό... σβήσιμο των τσιγάρων με άρωμα μέντα, θεωρείται ότι θα καταφέρουν καίρια πλήγματα στην εγχώρια παραγωγή τσιγάρων.
Στο πλαίσιο αυτό τα συναρμόδια υπουργεία ήδη έρχονται σε συνεννοήσεις με τα αντίστοιχα υπουργεία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, προκειμένου να περιορίσουν τις ρυθμίσεις που χτυπούν την αγορά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη η Ελλάδα έχει έρθει σε συμφωνία με τους Ιταλούς για κοινή γραμμή πλεύσης.
Το 2014 Η ΨΗΦΙΣΗ. Η σχετική οδηγία που βρίσκεται υπό διαβούλευση και αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί το 2014, όταν η Ελλάδα θα έχει το τιμόνι της Ευρωβουλής, φέρνει τα πάνω κάτω στις καπνιστικές συνήθειες.
Με στόχο την προστασία της υγείας και τον περιορισμό του καπνίσματος από τους νέους, ένα από τα αιτήματα είναι να καταργηθούν στα περίπτερα τα πακέτα των δέκα τσιγάρων.
Επιπλέον, οι καπνιστές θα πρέπει να ξεχάσουν τα συλλεκτικά πακέτα, αφού πλέον όλες οι συσκευασίες θα έχουν το ίδιο σχήμα και μέγεθος.
Οριστικό τέλος όμως θα μπει και στις δελεαστικές συσκευασίες, αφού το 75% της επιφάνειας και των δύο πλευρών του πακέτου θα καλύπτεται από φωτογραφίες που θα προειδοποιούν για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό.

ΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ. Και ενώ ήδη οι οργανώσεις αντικαπνιστών έχουν αρχίσει να πανηγυρίζουν ελπίζοντας σε ένα  αύριο με λιγότερα σύννεφα καπνού, η εφοδιαστική αλυσίδα καπνικών προϊόντων (από τους καπνοπαραγωγούς και τους καπνοβιομήχανους μέχρι τους περιπτερούχους) επιμένει ότι αυτή η απόφαση θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον κλάδο.
Η επιστολή που δημοσίευσαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καπνοβιομηχάνων, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων είναι ενδεικτική του πολεμικού κλίματος που δημιουργείται στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, χαρακτηρίζουν «προβληματική» τη ρύθμιση που αφορά την απαγόρευση των τσιγάρων με διάμετρο μικρότερη των 7,5 χιλιοστών (slim), υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία τύπου τσιγάρων «αντιπροσωπεύει το 13% της συνολικής ελληνικής αγοράς και τη συντριπτική πλειονότητα εξαγωγών».
Κόκκινο πανί αποτελεί και η πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας των τσιγάρων μενθόλης. Οι έλληνες καπνοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι τα αρωματικά τσιγάρα έχουν μικρό μερίδιο στην ελληνική αγορά, αλλά πολύ σημαντικό μερίδιο αγοράς σε άλλα κράτη-μέλη. Και υπογραμμίζουν ότι «για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται μεταξύ των άλλων και ελληνικά καπνά».
Σημειώνεται ότι ο κλάδος καπνού αποφέρει περίπου 4 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία και περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ εξαγωγές ετησίως.


Στόχος να μειωθούν οι καπνιστές
Ψηλά στην ατζέντα  της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου με τον Επίτροπο Τόνιο Μποργκ, για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, ήταν η οδηγία για τον καπνό. Ο Μποργκ, που θεωρείται αντικαπνιστής, δήλωσε ότι «ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των καπνιστών κατά 2% στα επόμενα πέντε χρόνια». «Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν είναι σταυροφορία, αλλά καμπάνια βασισμένη σε λογικές κατευθύνσεις οι οποίες, βέβαια, δεν είναι δόγμα. Είμαι ανοιχτός σε κάθε λογική πρόταση ή σύσταση να τη βελτιώσουμε ή να αντιμετωπίσουμε κάποιες εύλογες ανησυχίες». Ενστάσεις στον κ. Μποργκ αναμένεται να εκθέσει σήμερα το μεσημέρι και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece