Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Στα 506 εκατ. η "μαύρη τρύπα" έμμεσων φόρων



Ισχυρό πλήγμα δέχεται ο προϋπολογισμός από την επιταχυνόμενη καθίζηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία, απόρροια του περιορισμού της κατανάλωσηςκαι γενικότερα της άπνοιας που επικρατεί στην αγορά.

Μπορεί τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να δείχνουν, σε τελική ανάλυση, πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο των εισπράξεων, και ιδιαίτερα στην έμμεση φορολογία, είναι άκρως ανησυχητικές και αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, εάν δεν αλλάξει η κατάσταση στην αγορά.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η μαύρη τρύπα στους έμμεσους φόρους έφθασε στα 506 εκατ. ευρώ, λόγω των επιπτώσεων της μεγάλης ύφεσης, επηρεάζοντας αρνητικά και τα συνολικά φορολογικά έσοδα, τα οποία ήταν λιγότερα κατά 411 εκατ. ευρώ από αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το ίδιο διάστημα.

Κατά 217 εκατ. ευρώ υστέρησαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν στον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών, όπου η απόκλιση από τον στόχο έφθασε τα 126 εκατ. ευρώ.

Κατά 144 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου υποχώρησαν τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα και στα άλλα προϊόντα πλην των ενεργειακών. Από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά αγαθά η υστέρηση ήταν της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι τα έσοδα από τον ΕΦΚ των καπνικών ειδών «φαίνεται να ανακάμπτουν σταδιακά και η απόκλιση από τον στόχο έχει περιοριστεί στο 19,8% έναντι 33,2% του πρώτου διμήνου».

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece