Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πόλεμος σε τρία μέτωπα στο εμπόριο

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η απελευθέρωση της πώλησης καπνικών προϊόντων και η σκέψη για πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ βάζουν φωτιά στις σχέσεις κυβέρνησης - εμπόρων αλλά και κυβέρνησης - φαρμακοποιών. 

Την ίδια ώρα, οι αλλαγές αυτές σηματοδοτούν και την εκ βάθρων ανατροπή του σκηνικού στην αγορά και το μοίρασμα σε νέα χέρια ενός τζίρου ο οποίος αθροιστικά -τσιγάρα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, εμπόριο- ξεπερνά με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς τα 5 δισ. ευρώ! 

Σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις προκαλεί η κόντρα των εμπόρων με το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ρόλο ρυθμιστή στις εξελίξεις αναμένεται να αναλάβει μετά το Πάσχα η ελληνική βουλή. 

Αφορμή της διαμάχης μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του εμπορικού κόσμου έχει σταθεί η απόφαση του πρώτου να προχωρήσει στην απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, η οποία, αν και είναι προαιρετική, και αφορά μόνο τους... μικρούς, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει η πολιτική ηγεσία του, εντούτοις έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εμπόρων, οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν την εμμονή του υπουργείου σε μια ρύθμιση την οποία δεν επιθυμούν. 

Ενδεικτική του ψυχροπολεμικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των εμπόρων και του υπουργείου είναι η δήλωση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΕΣΕΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «η μάχη για τις Κυριακές θα δοθεί μέχρι τέλους».


euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece