Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Κόντρες «επίσημων» και «λαθραίων» για τα κέρδη


Εκστρατεία «ενημέρωσης» από τα μονοπώλια. Στο 13,4% η «παράνομη
διακίνηση»
Τη «πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» θέλουν τα μονοπώλια της καπνοβιομηχανίας, που εμφανίζονται τώρα να αγωνιούν για το φαινόμενο διακίνησης αφορολόγητων τσιγάρων και για τις επιπτώσεις της στην «απώλεια» φορολογικών εσόδων. Εκστρατεία «ενημέρωσης των καταναλωτών» διενεργείται από την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος», θυγατρική εταιρεία του μονοπωλίου «Philip Morris», η οποία και προχώρησε σε ειδική έρευνα για τη διάσταση που παίρνει το φαινόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι φαινόμενο απόλυτα συνδεδεμένο με την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων ταυτόχρονα με την απογείωση της συντελούμενης φοροληστείας από τη πλευρά του κράτους, με την απογείωση και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ταυτόχρονα και παράλληλα οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες που σχετίζονται με τη διακίνηση καπνικών προϊόντων (ψιλικατζίδικα κ.ά.) χτυπιούνται ανελέητα από τη λεγόμενη «απελευθέρωση» μέσα από την οποία ισχυρές επιχειρήσεις και αλυσίδες καταστημάτων (σούπερ μάρκετ κ.ά.) έχουν τη δυνατότητα πώλησης τσιγάρων, συγκεντρώνοντας την πίτα και τους διακινούμενους τζίρους. Αλλά και από την «άλλη πλευρά» το τεράστιο μέγεθος της λαθραίας διακίνησης και οι αποσπώμενοι τζίροι αποκαλύπτουν αυτούς που «κρύβονται» πίσω από τα κυκλώματα παραγωγής και εμπορίας, οι οποίοι επίσης είναι ισχυροί μεγαλοεπιχειρηματίες, με δυνατότητα να παίζουν στα ίσα τους «επίσημους» ανταγωνιστές τους.
H έρευνα διενεργήθηκε από την KPMG για λογαριασμό της «Παπαστράτος» και εμφανίζει τα παρακάτω:
-- Τα «παράνομα τσιγάρα» στην Ελλάδα το 2012 έχουν αποσπάσει 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011 και 2,2% το 2008, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
-- Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια αφορολόγητα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011 και 330% σε σχέση με το 2008.
-- Στην ΕΕ, το 2012 καταναλώθηκαν 65,5 δισ. λαθραία τσιγάρα, μέγεθος που ξεπερνά τις νόμιμες αγορές της Γαλλίας και της Πορτογαλίας μαζί. Κύριες πηγές προέλευσης, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι Πολωνία, Λευκορωσία, Ουκρανία και Ρωσία, ενώ οι απώλειες φορολογικών εσόδων για τα κράτη μέλη της ΕΕ «εκτιμώνται» σε 12,5 δισ. ευρώ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece