Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Μείωση φόρων στα καπνικά προϊόντα


Αλέξανδρος Καμάρας, διευθύνων σύμβουλος Ν.Α. Ευρώπης της Imperial Tobacco Hellas
Την ανάγκη να μειωθεί άμεσα η φορολογία στα καπνικά προϊόντα, προκειμένου να μπει φρένο στην «έκρηξη» του λαθρεμπορίου και να σταματήσει η απώλεια φορολογικών εσόδων, επισημαίνει ο επικεφαλής της Imperial Tobacco Hellas, τονίζοντας πως το κράτος πρέπει να αναπροσαρμόσει αποφάσεις που αποδείχτηκαν άστοχες. Ο κ. Αλέξανδρος Καμάρας αναφέρει ακόμη ότι η Imperial Tobacco παρά τις δυσκολίες πιστεύει στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και θα συνεχίσει να επενδύει στην επέκταση των εργασιών της.
Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα
Κύριε Καμάρα, οι καπνοβιομηχανίες εμφανίζονται διχασμένες αναφορικά με την ανάγκη αναμόρφωσης της φορολογίας των καπνικών. Ποια είναι η θέση της εταιρείας σας στο ζήτημα αυτό;
Η φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα θα πρέπει να μειωθεί άμεσα. Υστερα από μια σειρά μεγάλων αυξήσεων της φορολογίας τα τρία τελευταία χρόνια, οι φόροι είναι πλέον στην Ελλάδα από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το 85% της λιανικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων είναι σήμερα φόροι (ειδικός φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ), ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 92% της λιανικής τιμής ενός φακέλου καπνού για στριφτό τσιγάρο.
Η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας είχε σαν συνέπεια να ανέβουν σημαντικά οι τιμές λιανικής (παρόλο που οι καπνοβιομηχανίες απορροφήσαμε ένα μεγάλο μέρος του αυξημένου φόρου), να εκτιναχθεί το παράνομο εμπόριο, να υπάρχουν μεγάλες απώλειες στα φορολογικά έσοδα, ενώ συγχρόνως τα περιθώρια κέρδους του κλάδου (κυρίως της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου) να συρρικνωθούν.
Η μείωση της φορολογίας, μαζί με τη δέσμευση της καπνοβιομηχανίας για μείωση των λιανικών τιμών, θα περιορίσει το παράνομο εμπόριο των τσιγάρων, αλλά και του χύμα καπνού, θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και θα βελτιώσει τα μη βιώσιμα περιθώρια κέρδους του κλάδου.
Εξετάσατε ποτέ το ενδεχόμενο φυγής από τη χώρα εξαιτίας της υπέρμετρης φορολογίας;
Η Imperial Tobacco έχει επιλέξει την Ελλάδα σαν κέντρο των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ελληνική εταιρεία, με τους 110 (όλους Έλληνες) εργαζόμενους, είναι υπεύθυνη εκτός από την εγχώρια αγορά και για τις αγορές της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κύπρου και Μάλτας, ενισχύοντας έτσι τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή για τον όμιλο μας.
Πιστεύουμε στις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν και στηρίζουμε την ελληνική οικονομία. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται θα έχει αποτέλεσμα και ότι οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο. Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας. Αυτό που χρειάζεται είναι όλοι να κάνουμε συνεχώς καλά την δουλειά μας, γιατί αυτό κυρίως μπορούμε να επηρεάσουμε.
Στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία, συνεχίζουμε παρά την κρίση την μεγάλη εμπορική επένδυση στην χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα κάθε χρόνο ο όμιλος μας αγοράζει περίπου το 10% της ετήσιας παραγωγής ελληνικών καπνών.
Από το κράτος περιμένουμε να υλοποιήσει αποτελεσματικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να αναπροσαρμόσει με γενναιότητα αποφάσεις που αποδείχτηκαν άστοχες, όπως η υπερβολική αύξηση της φορολογίας καπνικών προϊόντων.
Πώς σχολιάζετε την πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση των slims τσιγάρων και τις αλλαγές στις προειδοποιήσεις υγείας που υπάρχουν πάνω στα πακέτα;
Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των διαβουλεύσεων, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, είναι ακραία και θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες, χωρίς να επιτύχει τον προσδοκώμενο στόχο που είναι η μείωση του καπνίσματος.
Κατ' αρχήν, τυποποιώντας πλήρως τα πακέτα και τα τσιγάρα, θα στερήσει από τις μάρκες την ταυτότητά τους και τα βασικά χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν, με αποτέλεσμα μοναδικό κριτήριο για την επιλογή μάρκας από τους καπνιστές να γίνει η τιμή.
Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του παράνομου εμπορίου, σε απώλειες φορολογικών εσόδων (5 δισ. ευρώ στην Ε.Ε.), σε κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας (175 χιλ. στην Ε.Ε.), σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την χώρα μας.
Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα: Αν καταργηθούν τα τσιγάρα τύπου Slims, που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 13% της συνολικής αγοράς των τσιγάρων, οι καπνιστές τους θα στραφούν στα τσιγάρα Slims του παράνομου εμπορίου.
Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει υπ' όψη της τις αρνητικές συνέπειες της πρότασης της Κομισιόν και θα καθορίσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα είναι λογικό και επαρκώς επιστημονικά τεκμηριωμένο, χωρίς να επιβάλει επιπλέον κόστος στην οικονομία.
Πόσο υποχωρεί σήμερα η κατανάλωση καπνικών προϊόντων και πώς προβλέπετε να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα;
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σαν αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της φορολογίας και της επακόλουθης ανόδου των τιμών στα τσιγάρα, η ετήσια μείωση των πωλήσεων τους ανέρχεται σε διψήφια ποσοστά.
Αυτό δεν οφείλεται όμως τόσο στην πτώση της κατανάλωσης, όσο στον τετραπλασιασμό του παράνομου εμπορίου. Οι πωλήσεις καπνού για στριφτά τσιγάρα, που σχεδόν διπλασιάστηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα, από τις αρχές του 2013 σημειώνουν και αυτές διψήφιο ποσοστό πτώσης, λόγω σημαντικής ανόδου της τιμής τους, μετά την τεράστια αύξηση της φορολογίας τους στο τέλος του 2012.
Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο, όπου η φορολογία του καπνού είναι υψηλότερη από των τσιγάρων. Έτσι, οι καπνιστές κατευθύνονται στον φθηνό και επικίνδυνο παράνομο χύμα καπνό, που προμηθεύονται από το διαδίκτυο ή τις λαϊκές αγορές..
Ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ύφεσης; Πώς περιμένετε να κινηθούν τα οικονομικά σας μεγέθη φέτος;
Η Imperial Tobacco, παρά την κρίση, συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε διατηρήσει αμείωτη τη μεγάλη επένδυσή μας στις μάρκες μας, τα κανάλια εμπορίου και κυρίως στους ανθρώπους μας. Η επιλογή μας είναι να προστατεύσουμε την υποδομή μας για να μπορέσουμε να βγούμε ενισχυμένοι από την κρίση.
Έτσι, έχουμε προστατεύσει πλήρως όλες τις θέσεις εργασίας και τις αμοιβές των ανθρώπων μας στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, δεν έχει χαθεί ούτε μια θέση, δεν έχει κοπεί ούτε ένα ευρώ από μισθό, ενώ συνεχίζουμε και δίνουμε Bonus, επιβραβεύοντας την αποτελεσματικότητα και την υψηλή δέσμευση των ανθρώπων μας μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Όλα τα παραπάνω γίνονται σε συνδυασμό με τη στενή παρακολούθηση και τον περιορισμό των μη παραγωγικών δαπανών και εξόδων μας.
Για το 2013, εκτιμούμε ότι παρά την πτώση των πωλήσεων και των κερδών μας, το μερίδιο αγοράς μας στα τσιγάρα αυξάνεται. Αυτό οφείλεται κυρίως στο κορυφαίο τσιγάρο μας, το Davidoff, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ακόμα και σε εποχές βαθιάς κρίσης οι καταναλωτές εμπιστεύονται τις μάρκες με αξία.
Δημιουργούμε νέο και ευέλικτο δίκτυο διανομέων
Ανταγωνιστές σας έχουν ανακοινώσει αλλαγές στον τρόπο διανομής των προϊόντων τους. Εσείς τι σκέφτεστε να κάνετε;
Ήδη, έχουμε ανακοινώσει επίσημα σε όλους τους συνεργάτες μας την απόφαση μας από 1 Οκτωβρίου 2013 να αναδιοργανώσουμε το δίκτυο χονδρικής διανομής των προϊόντων μας, δημιουργώντας σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ένα νέο, πιο μικρό και ευέλικτο δίκτυο διανομέων, που θα λειτουργεί χωρίς να υπόκειται σε περιορισμούς του ανταγωνισμού. Έχουμε δώσει εξάμηνο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία και την προσαρμογή όλων στα νέα δεδομένα.
  • Η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας είχε σαν συνέπεια να ανέβουν σημαντικά οι τιμές λιανικής (παρ' όλο που οι καπνοβιομηχανίες απορροφήσαμε ένα μεγάλο μέρος του αυξημένου φόρου), να εκτιναχθεί και το παράνομο εμπόριο, να υπάρχουν μεγάλες απώλειες στα φορολογικά έσοδα
  • Από το κράτος περιμένουμε να υλοποιήσει αποτελεσματικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να αναπροσαρμόσει με γενναιότητα αποφάσεις που αποδείχτηκαν άστοχες

πηγή;HΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece