- ΑΔΑΒΕΝΜΘ-ΡΟΥ
- Αριθμός ΠρωτοκόλλουΥ1γ/ΓΠ/οικ.45936
- Θέμα«Παρέχονται οδηγίες για τις Επιχειρήσεις Λιανικής διάθεσης τροφίμων (Περίπτερα-Ψιλικά) της Υ.Δ. με αριθμ. Υ1γ/Γ.Π /οικ 96967 (ΦΕΚ 2718/τ.Β/8-10-2012) «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες Διατάξεις».
- Τελικός ΥπογράφωνΓενικός Γραμματέας - ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ -
- Ημερομηνία Απόφασης21/05/2013
- Ημερομηνία Ανάρτησης21/05/2013 14:11:45
- Είδος ΑπόφασηςΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
- ΦορέαςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
- ΜονάδαΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
- Θεματική
- Υγεία και υγιεινή
- Αρχείο
- ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 21 / 5/2013ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & Αριθμ. πρωτ. Υ1γ/ΓΠ/οικ.45936ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣΔ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣΠΡΟΣ :Ταχ. Δ/νσηΤαχ. ΚώδικαςΠληροφορίεςFAXΤηλέφωνοMail: Αριστοτέλους 17: 10433 Αθήνα: Κωστούλα Β / Κουτσιαρή Φ.: 210 5233563: 210 5221089: tyk@yyka.gov.gr1.Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας καιΚοινωνικής Μέριμνας, Έδρεςτους, των Π.Ε.2.Δ/νσεις Υγειονομικού Ελέγχουκαι Περιβαλλοντικής Υγιεινής,Έδρες τους των Π.Ε.ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 5ΘΕΜΑ: «Παρέχονται οδηγίες για τις Επιχειρήσεις Λιανικής διάθεσης τροφίμων(Περίπτερα-Ψιλικά) της Υ.Δ. με αριθμ. Υ1γ/Γ.Π /οικ 96967 (ΦΕΚ 2718/τ.Β/8-10-2012) «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεωντροφίμων και ποτών και άλλες Διατάξεις».Σχετ: 1. Η υπ. Αριθμ. Πρωτ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 (ΦΕΚ 2718/τ.Β/8-10-2012) Υ.Δ«Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων καιποτών και άλλες Διατάξεις».με ΑΔΑ Β43ΡΘ-ΤΑΦ.και με διόρθωση σφαλμάτωναυτής με ΦΕΚ 3007/τβ/13-11-20122.H Κ.Υ.Α ΔΙΑΔΠ/Φ/Α.31/21220/11(ΦΕΚ Β΄/2496) «Περί απλούστευσηςδιαδικασίας».3.O N. 1044/71 όπως αντικαταστάθηκε από τον Ν. 1043/80(ΦΕΚ Α΄/87) «Περίτροποποιήσεως και αντικαταστάσεως διατάξεων τινών της περί αναπήρων καιθυμάτων πολέμου ισχυούσης νομοθεσίας» και τους Ν. 3648/2008(ΦΕΚ Α΄/38)και Ν. 4093/12(ΦΕΚΑ΄/222).4. Η με αριθμ. Φ.900/13/158602,Σ 797/5-9-12 εγκύκλιος του Υπουργείου ΕθνικήςΆμυνας, Γενική Δ/νση Οικονομικού, Σχεδιασμού & Υποστήριξης μεΑ.Δ.Α:Β4Θ46-ΨΚ8.5. Η από 20/11/2012 έγγραφη αναφορά της Ομοσπονδίας ΕπαγγελματιώνΕνοικιαστών Περιπτέρων & Καπνοπωλών Ελλάδος και το από 1/4/2013Υπόμνημα του Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων & ΚαπνοπωλώνΜικρής Λιανικής Αττικής.6.Το με αριθμ. πρωτ. οικ.566/6-2-2013 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας &Κοινωνικής Μέριμνας-Π.Ε Κορινθίας –Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου &Περιβαλλοντικής Υγιεινής.7.Το με αριθμ. πρωτ. 291/20-2-2013 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας &Κοινωνικής Μέριμνας –Τμήμα Περ/κής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Π.ΕΧίου.8.Το με αριθμ. πρωτ. 6717/25-2-2013 έγγραφο του Δήμου Μεσολογγίου.ΑΔΑ: ΒΕΝΜΘ-ΡΟΥ9.Το με αριθμ. πρωτ. 145/18-02-2013 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας &Κοινωνικής Μέριμνας –Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού ΕλέγχουΕρμούπολη Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Το με αριθμ. πρωτ. 25911/14/3/13 έγγραφοτης Π.Ε Πιερίας και το με αριθμ. πρωτ. 25945/14/3/13 έγγραφο του ΔήμουΜεσολογγίου.10. Την από 21/3/2012 αίτηση του κ. Παδιανού Δημητρίου από το ΗράκλειοΚρήτης.Με αφορμή ερωτήματα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Π.Ε και λαμβάνοντας υπόψητην έγγραφη αναφορά της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων &Καπνοπωλών Ελλάδος, παρέχονται οι κάτωθι διευκρινιστικές οδηγίες.Τα Περίπτερα & τα Καταστήματα Ψιλικών τα οποία διαθέτουν,(εκτός των άλλων) προςπώληση τρόφιμα και ποτά εντάσσονται σύμφωνα με την Nέα Υγειονομική διάταξη στιςΕπιχειρήσεις τροφίμων και ποτών της κατηγορίας iii «Λιανικό & Χονδρικό εμπόριο-Επιχειρήσεις Λιανικής & Χονδρικής διάθεσης τροφίμων».Οι ανωτέρω κατηγορίες θα πρέπει να πληρούν τους υγειονομικούς όρους καιπροϋποθέσεις των διατάξεων Υ1γ/Γ.Π /οικ 96967 (ΦΕΚ 2718/τ.Β/8-10-2012) Υ.Α.· Ειδικότερα για τα Περίπτερα με τον Ν. 4093/2012 παρ. ΣΤ 2, μετά από απόφασητου Δημοτικού Συμβουλίου, καθορίζεται η χωροθέτηση τους, καθώς και οπεριβάλλον κοινόχρηστος χώρος και η παραχώρηση χρήσης δικαιώματοςεκμετάλλευσης τους, από τους αρμόδιους Ο.Τ.Α. Παράλληλα με τον Ν. 3919/2011αίρονται τυχόν αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην άσκηση της συγκεκριμένηςδραστηριότητας, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε Δήμος να έχει την δυνατότητα ναδιευρύνει την χωροθέτησή τους και σε συνδυασμό με την εξελιγμένη και σύγχρονημορφή αυτών να δίνεται η δυνατότητα για καλύτερη παροχή υπηρεσιών καιπροϊόντων υγειονομικού ενδιαφέροντος.· Για τα καταστήματα ψιλικών που διαθέτουν τρόφιμα και ποτά λαμβάνουν άδειαπώλησης τους, από τους αρμόδιους Ο.Τ.Α(κατόπιν κατάθεσης των απαραίτητωνδικαιολογητικών ) μετά από γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας ,όπου θααναγράφονται τα προς πώληση είδη(τρόφιμα και ποτά).· Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία (σχετ. 3) η άδεια πώλησης ειδών τροφίμωνκαι ποτών στα περίπτερα, χορηγείται από τις αρμόδιες κατά τόπους Δ/νσεις Υγείαςτων Περιφερειακών Ενοτήτων. Στην ανωτέρω άδεια θα πρέπει να αναγράφονται ταπρος πώληση τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων και αυτώνπου προβλέπονται στο άρθρο 6 του Ν. 1043/80(ΦΕΚ Α΄87).Επισημαίνουμε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας λειτουργίας των συγκεκριμένωνεπιχειρήσεων (καιρικές συνθήκες, χωροθετηση, κατασκευή, απουσία αποθηκευτικούχώρου κ.λ.π) μπορούν να διαθέτουν ορισμένα από τα τυποποιημένα τρόφιμα καιποτά που προβλέπονται στην κατηγορία Λιανικό & Χονδρικό Εμπόριο.Ενδεικτικά αναφέρουμε την πώληση προϊόντων σοκολατοποιΐας, καραμελοποιίας,μπισκοτοποιίας, εγκυτιωμένα αναψυκτικά, μπύρες, νερά ,χυμούς, γαλακτοκομικά (πληντυροκομικών),ζελέ τυποποιημένα, τυποποιημένα σάντουιτς, παγωτά κ.λ.π σύμφωναμε την άδεια πώλησης που χορηγείται από τις κατά τα τόπους Υγειονομικές Υπηρεσίες.Επίσης σύμφωνα με το σχετ.(3) μπορεί να επιτραπεί μετά από απόφαση τουΠεριφερειάρχη και η πώληση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.Για την χορήγηση της άδειας πώλησης τροφίμων & ποτών για τα Περίπτερα οενδιαφερόμενος θα υποβάλλει στην οικεία Υγειονομική Υπηρεσία αίτηση στηνοποία θα επισυνάπτει:ΑΔΑ: ΒΕΝΜΘ-ΡΟΥΙ) Φωτοτυπία της άδειας του περιπτέρου του και αν πρόκειται για μισθωμένοπερίπτερο φωτοτυπία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το δικαίωμαμισθώσεώς του.ΙΙ) Σχεδιάγραμμα της διάταξης ψυκτικών θαλάμων (ψυγεία-καταψύκτες) καιπροθηκών έκθεσης των προς πώληση ειδών με αποτυπωμένο αναλυτικόδιάγραμμα ροής της δραστηριότητας της επιχείρησης. Το διάγραμμα ροής θα είναιαπλό και λειτουργικό (παραλαβή, τοποθέτηση προϊόντων που δεν απαιτείται ψύξη,τοποθέτηση προϊόντων που απαιτείται ψύξη, έκθεση προς πώληση).Αναφορικά με τους ειδικούς υγειονομικούς όρους και προϋποθέσειςλειτουργίας των περιπτέρων:.· Επιτρέπεται η εγκατάσταση ψυκτικών θαλάμων και προθηκών έκθεσης προςπώληση έξω από το περίπτερο εντός των τετραγωνικών μέτρων πουπαραχωρεί ο οικείος Δήμος για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου και υπό τηνπροϋπόθεση ότι θα προστατεύονται με κατάλληλη τέντα από την έκθεσηστον ήλιο, την σκόνη και από οποιαδήποτε ανθρώπινη ενέργεια που θαεγκυμονεί κινδύνους .· Η συντήρηση των προϊόντων που απαιτούν ψύξη θα γίνεται σε ξεχωριστάράφια, ανά είδος, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η ψυκτική αλυσίδα τουκάθε προϊόντος. Τήρηση σταθερής θερμοκρασίας για κάθε είδος σύμφωναμε τις οδηγίες του παρασκευαστή και η τεκμηρίωση αυτής σύμφωνα με τονΕυρωπαϊκό Κανονισμό 852/2004 και τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών.· Ειδικότερα η θερμοκρασία διατήρησης των προϊόντων σοκολάτας είναι οι15ο C -21ο C , συνεπώς τα προϊόντα αυτά κατά τους θερινούς μήνες θαπρέπει να διατηρούνται σε ψυγείο.Η διατήρηση των παγωτών πρέπει να γίνεται σε καταψύκτη υπό σταθερήθερμοκρασία στους -18ο C η οποία θα ελέγχεται συχνά με θερμόμετρα.Εντός του καταψύκτη των παγωτών απαγορεύεται η τοποθέτηση άλλωνΠροϊόντων.Το παστεριωμένο γάλα πρέπει να διατηρείται σε ψυγείο σε θερμοκρασίαμικρότερη των 6ο C.Τα εμφιαλωμένα νερά, οι εμφιαλωμένοι και εγκυτιωμένοι χυμοί που δενδιατηρούνται σε ψυγείο θα πρέπει να τοποθετούνται σε σκιερό καιδροσερό μέρος.· Τα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να προέρχονται από αδειοδοτημένεςεπιχειρήσεις.· Τα Περίπτερα καθώς επίσης και τα καταστήματα ψιλικών που έχουν άδειαπώλησης τροφίμων και ποτών σύμφωνα με την νέα υγειονομική διάταξη, (όπωςόλες ανεξαρτήτως οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών), υποχρεούνται να τηρούναρχεία τεκμηρίωσης των διαδικασιών.1.Αρχείο προσωπικού το οποίο περιέχει:-Κατάσταση απασχολούμενου προσωπικού-Πιστοποιητικά Υγείας-Πιστοποιητικά εκπαίδευσης στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων2.Αρχείο νερού-Αποδεικτικά στοιχεία τρόπου υδροδότησης (εφόσον χρειάζεται)ΑΔΑ: ΒΕΝΜΘ-ΡΟΥ3.Αρχείο καθαρισμού και απολύμανσης-Πρόγραμμα καθαρισμού-Χρησιμοποιούμενα καθαριστικά και απολυμαντικά4.Αρχείο απεντόμωσης –μυοκτονίας-Πρόγραμμα καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων5.Αρχείο θερμοκρασιών-Παρακολούθηση θερμοκρασιών ψυκτικών θαλάμων και θερμοθαλάμων6. Αρχείο προμηθευτώνΣε περίπτωση παραβάσεων εφαρμόζεται το άρθρο 17 της Υ1γ/Γ.Π /οικ 96967 (ΦΕΚ2718/τ.Β/8-10-2012) Υ.Α, όπως ισχύει.Για τα ήδη λειτουργούντα περίπτερα/ψιλικά ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις τουάρθρου 18 της ανωτέρω Υ.Α, όπως ισχύει.ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:1. Υπουργείο ΕσωτερικώνΔ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑΣταδίου 27, Αθήνα ΤΚ 101832.Υπουργείο Ανάπτυξης,Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων.Πλατεία Κάνιγγος, ΤΚ 10181- Αθήνα-Δ/νση Εμπορευματικών ΜεταφορώνΤμήμα Οδικών Εμπ/κών ΜεταφορώνΑνατάσεως 2 & Τσιγάντε16000 Παπάγου3. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων.Αχαρνών 2,ΤΚ 10176-ΑθήναΕ.Φ.Ε.Τ Ιατρίδου 2 & Κηφισίας 1244. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισηςκαι Ηλεκτρονικής ΔιακυβέρνησηςΒασιλίσσης Σοφίας 15 ΤΚ5. Υπουργείο Ναυτιλίας και ΑιγαίουΑκτή Βασιλειάδη Πύλη Ε1-Ε2 ΤΚ 18510Πειραιάς6.Ομοσπονδία Επαγγελματιών ΕνοικιαστώνΠεριπτέρων & Καπνοπωλών ΕλλάδαςΌθωνος 1010557 Αθήνα7.Σωματείο Επαγγελματιών Περιπτερούχων& Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής ΑττικήςΝικηταρά 3Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΑΔΑ: ΒΕΝΜΘ-ΡΟΥΑθήνα8. κ. Παδιανός Δημήτριος16 Μαρτύρων 42ΤσαλικόκιΗράκλειο ΚρήτηςΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:(Με ηλεκτρονικήαλληλογραφία)1.Γρ. Υπουργού Υγείας2.Γρ. Γεν. Γραμ. Δημόσιας Υγείας2.Γρ.Προισταμένης Γεν. Δ/νσης ΔημόσιαςΥγείας.3.Δ/νση Δημόσιας ΥγιεινήςΑΔΑ: ΒΕΝΜΘ-ΡΟΥ__
Τρίτη 21 Μαΐου 2013
Νεα Υγειονομικη Διάταξη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ
- NIKOS
- ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου