Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

«Βόμβα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


«Βόμβα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εγχώριες καπνοβιομηχανίες, ενόψει της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. Η ανησυχία τους πηγάζει από την πρόταση που κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση των τσιγάρων με διάμετρο μικρότερη των 7,5 χιλ. (Slims), την απαγόρευση των προϊόντων καπνού που περιέχουν μενθόλη ή άλλα αρώματα, την καθιέρωση μεγάλων προειδοποιήσεων υγείας καθώς και μεγάλων απωθητικών εικόνων στα πακέτα των τσιγάρων και του καπνού για στριφτά.
Παράγοντες του κλάδου των καπνικών αναφέρουν πως «στην πρόταση της Επιτροπής υπάρχουν ακραίες διατάξεις που δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά όσον αφορά στα οφέλη τους για τη δημόσια υγεία και που, αν υιοθετηθούν, θα πλήξουν βαριά τους καπνοκαλλιεργητές και τον κλάδο στο σύνολό του, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας». Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται πως τουλάχιστον 7.000 θέσεις εργασίας και περίπου 22 εκατ. ευρώ σε έσοδα από φόρους θα χαθούν, ενώ από τη στρέβλωση του ανταγωνισμού και τη συνακόλουθη πτώση στις τιμές των προϊόντων καπνού θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη ζήτηση για τα ελληνικά καπνά, τα οποία συντηρούν χιλιάδες αγρότες σε περιοχές της χώρας που μαστίζονται από την υψηλή ανεργία.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται ότι θα χαθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας -ορισμένοι ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στις 170.000- και τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ έσοδα από φόρους (κάποιοι λένε ότι οι απώλειες θα φθάσουν έως και 5 δισ. ευρώ), ενώ κατά 25% έως και 55% θα αυξηθεί η μαύρη αγορά. Σοβαρές απώλειες αναμένεται να έχουν και οι τομείς που εξαρτώνται από την καπνοβιομηχανία, όπως η βιομηχανία κατασκευής φίλτρων για slim τσιγάρα ή κατασκευής κάψουλας για τα menthol.
Οπως εξηγούν άνθρωποι του χώρου, «η ομοιόμορφη συσκευασία θα απομειώσει την έννοια της μάρκας και θα καταστήσει την τιμή το βασικό κριτήριο επιλογής ενός σήματος, εντείνοντας τη στροφή προς τα φθηνότερα προϊόντα είτε στη νόμιμη είτε στην παράνομη αγορά, ενώ η απαγόρευση των slim και menthol τσιγάρων θα οδηγήσει σε αύξηση της μαύρης αγοράς κατά 25-55%».
Αγωνία
Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στις Βρυξέλλες και στη διαδικασία του «τριλόγου» που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της οποίας η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο συμβιβασμού, το οποίο θα περάσει από την τελική κρίση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Η αγωνία των ανθρώπων του κλάδου βρίσκεται στο «κόκκινο» και ελπίζουν πως ο αγώνας δρόμου που δίνουν για να πείσουν για την ανάγκη να αλλάξει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποδώσει καρπούς. Οι τροποποιήσεις που συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας στο Συμβούλιο της 21ης Ιουνίου, αλλά και οι προτάσεις που κατέθεσαν οι πέντε γνωμοδοτικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημιουργούν αισιοδοξία, ωστόσο όπως υπογραμμίζουν πηγές από την καπνοβιομηχανία τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο μέχρι την τελική ψηφοφορία.
Για τα καπνικά
Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Υγείας
Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η ελληνική καπνοβιομηχανία τις τροποποιήσεις των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόταση της Επιτροπής για τα προϊόντα καπνού. Υστερα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής. Στις τροπολογίες περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις υγείας στα πακέτα που θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου (75% η αρχική πρόταση), άρση της προτεινόμενης απαγόρευσης των τσιγάρων slim, λιγότερο περιοριστικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις των πακέτων, διαγραφή πολλών διατάξεων που έδιναν το δικαίωμα στην Επιτροπή να νομοθετεί κατ' εξουσιοδότηση για ουσιαστικά ζητήματα της παραγωγής και της αγοράς καπνικών προϊόντων και απαγόρευση των χαρακτηριστικών γεύσεων στα τσιγάρα, δίνοντας όμως μία περίοδο προσαρμογής τριών ετών για τα τσιγάρα μενθόλης.
Γιώργος Μανέττας

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece