Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Νέα φορομπηχτική πολιτική από 1ης 2014



Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

    Σας εύχομαι για το νέο έτος υγεία και ευτυχία σ’ εσάς και  στις οικογένειες σας, καλές δουλειές και αντοχή για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες των καιρών. 

     Αρκετοί από εσάς θα έχετε ήδη ενημερωθεί από τα ΜΜΕ για το τι πρόκειται να συμβεί το έτος 2014 στο φορολογικό μας σύστημα.

    Αφορμή για την γραπτή ενημέρωση αυτή είναι οι σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στην φορολογική και ασφαλιστική μας νομοθεσία με το καινούργιο χρόνο.

    Η κεντρική διοίκηση προσπαθεί με πρόστιμα στις επιχειρήσεις να καλύψει τις αδυναμίες της.

    Τα πρόστιμα που προβλέπονται με την εφαρμογή του νέου ΚΦΑΣ και Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας είναι εξοντωτικά.  Ενδεικτικά σας αναφέρω :

1) Σε περίπτωση υποβολής διορθωτικής δήλωσης ΦΠΑ ή εισοδήματος ή οποιασδήποτε δήλωσης για την οποία δεν προκύπτει ποσό για καταβολή, επιβάλλεται πρόστιμο 100,00 € για κάθε δήλωση.

2) Μετά την παρέλευση δύο μηνών από την ημερομηνία της νόμιμης προθεσμίας καταβολής του φόρου επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε και ανάλογα με το χρόνο καταβολής αυξάνεται το ποσοστό σε 20% , 30%

3) Στον υπόχρεο απόδοσης παρακρατηθέντος φόρου ο οποίος δεν απέδωσε τον φόρο αυτό εντός της νόμιμης προθεσμίας επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ) σε περίπτωση που έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου.   

4) Πρόστιμο 1000,00 € για μη έκδοση απόδειξης μέχρι το ποσού αυτού, σε περίπτωση α’ υποτροπής μέσα στην πενταετία επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, και σε περίπτωση β’ υποτροπής στο ίδιο διάστημα επιβάλλεται το τετραπλάσιο πρόστιμο του αρχικού. (Εδώ θέλω να σας επιστήσω την προσοχή γιατί οι υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικών θα πραγματοποιούν ελέγχους καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας για την έκδοση αποδείξεων. Σε περίπτωση που η απόδειξη είναι αξίας άνω των 1000,00 €  επιβάλλεται ισόποσο πρόστιμο.
 

5) Καθιερώνεται η υποβολή ανά μήνα και μέχρι την 15η ημέρα του επομένου μήνα,  συγκεντρωτικών καταστάσεων πωλήσεων(χονδρικών και λιανικών) και αγορών ανεξαρτήτως ποσού.  Τυχόν τροποποίηση στα ποσά αυτά επιφέρει πρόστιμο 100,00€ ανά διορθωτική δήλωση. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραστατικά που μας δίνετε για καταχώρηση και στην φύλαξη αυτών. Κατά συνέπεια ο όγκος εργασίας και οι αρμοδιότητες στο λογιστήριο αυξάνονται υπερβολικά.

6) Εξόφληση τιμολογίων άνω των 500,00 € με ΦΠΑ, αγορών ή δαπανών θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω τραπέζης ή επιταγής ιδίου ποσού.
 

7) Σε περίπτωση έκδοσης εικονικών τιμολογίων ή λήψης εικονικών στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 50% της αξίας του στοιχείου.

8) Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές.

9) Φορολόγηση των επιχειρήσεων:

    Από 0 έως 50.000,00 κέρδη φορολόγηση με συντελεστή 26% 

    Κέρδη άνω των 50.000,00 € φορολόγηση με συντελεστή 33%

   Αυτά είναι μερικά από τα πρόστιμα που προβλέπονται από την φορολογική νομοθεσία ενώ ενδεικτικά για την ασφαλιστική νομοθεσία προβλέπεται :

1) Πρόστιμο 10.500 € για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο.

2) Ίδιο πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο που δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην ΑΠΔ  του μήνα .
Κ.Λ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece