Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Στα μαχαίρια οι περιπτερούχοι με εταιρεία εισαγωγής καπνικών

Τα παρακάτω διαδραματίζονται στην Κύπρο

Από: Μάριος Αδάμου Ημερομηνία: Μάρτιος 07, 2014 09:49


Σε ρήξη φαίνεται να οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών εισαγωγής καπνικών προϊόντων και του Συνδέσμου Περιπτερούχων. Αιτία, η απόφαση της συγκεκριμένης εταιρείας να μειώσει κατά ένα τεμάχιο τον αριθμό των τσιγάρων στα πακέτα που εισάγει, με στόχο να μη μετακυλίσει στους καταναλωτές την αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Μάλιστα, οι δύο πλευρές είχαν χθες συνάντηση για συζήτηση του θέματος, με τους περιπτερούχους να δίνουν τελεσίγραφο στην εταιρεία για αναθεώρηση της απόφασής της εντός μιας βδομάδας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι περιπτερούχοι προειδοποιούν πως θα αποσύρουν από τα ράφια τους όλες τις μάρκες τσιγάρων που εισάγει η εταιρεία.

Το χρονικό
Η διερεύνηση του θέματος άρχισε μετά από παράπονα καταναλωτών, ότι στα πακέτα τσιγάρων που αγόραζαν, ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες υπήρχαν είκοσι τσιγάρα, πλέον μειώθηκαν σε δεκαεννέα. Αρχικά, επικοινωνήσαμε με την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή, λειτουργός της οποίας μας ανέφερε πως το θέμα αφορά το Τμήμα Τελωνείων και μας παρέπεμψε εκεί. Εκ μέρους του Τμήματος Τελωνείων, ο Μάριος Σάββα επιβεβαίωσε το γεγονός, προσθέτοντας πως η British American Tobacco (BAT) προχώρησε στη μείωση του αριθμού των τσιγάρων στα πακέτα από τις μάρκες που εισάγει, σημειώνοντας πως η εταιρεία προχώρησε στην κίνηση αυτή για να αποφύγει την αύξηση στην τιμή πώλησης στις εν λόγω μάρκες τσιγάρων και να διατηρήσει τις τιμές της στα ίδια επίπεδα με αυτά πριν από την αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%.
Ο κ. Σάββα τόνισε, παράλληλα, πως η μείωση του αριθμού των τεμαχίων τσιγάρων ανά πακέτο δεν επηρεάζει σε κανένα σημείο την είσπραξη του φόρου στα προϊόντα αυτά, επισημαίνοντας ότι ο υπολογισμός του φόρου γίνεται αναλογικά και με βάση τα τεμάχια τσιγάρων που υπάρχουν στα πακέτα. Για παράδειγμα, είπε, για πακέτα με 20 τσιγάρα ο φόρος ανέρχεται στο 1,10 ευρώ ανά πακέτο και για πακέτα με 19 τσιγάρα στο 1,045 ευρώ το πακέτο. «Συνεπώς, από τη στιγμή που το κράτος δεν ζημιώνει από αυτήν την ενέργεια της εταιρείας έσοδα, δεν θεωρούμε πως πρέπει να επέμβουμε. Και εκτός αυτού, σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν πακέτα τσιγάρων με διαφορετικό αριθμό τεμαχίων, όπως για παράδειγμα πακέτα με δέκα ή 22 ή και 23 τσιγάρα. Γι' αυτές τις περιπτώσεις, επαναλαμβάνω, ο υπολογισμός του φόρου γίνεται αναλογικά και το κράτος δεν χάνει έσοδα», κατέληξε ο κ. Σάββα.

Η θέση της εταιρείας
Ακολούθως επικοινωνήσαμε με την προαναφερόμενη εταιρεία (BAT), από την οποία ζήτησε την επίσημη θέση της για το εν λόγω ζήτημα. Σε σημείωμα της η εταιρεία αναφέρει πως «η πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 19% αναπόφευκτα οδηγεί σε αύξηση της τιμής των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων και των τσιγάρων. Από έρευνες, διαπιστώσαμε ότι λόγω του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και της αύξησης της ανεργίας, οι καταναλωτές περιορίζουν τα έξοδά τους και πλέον προτιμούν να αγοράζουν μικρότερες συσκευασίες ή λιγότερα προϊόντα και να ψωνίζουν συχνότερα. Έτσι, μειώνοντας την ποσότητα κατά ένα τσιγάρο, κρατήσαμε την τιμή των προϊόντων μας σταθερή, συμβαδίζοντας με τις απαιτήσεις των καταναλωτών».
Σε ερώτημά μας, κατά πόσο έχει μειωθεί η ζήτηση για τα καπνικά προϊόντα συνεπεία της αύξησης της φορολογίας, η εταιρεία αναφέρει: «Ναι, έχει επηρεαστεί αρνητικά η αγορά του τσιγάρου τη χρονιά που μας πέρασε κατά 10%, συνεπεία διαφόρων άλλων σημαντικών παραγόντων πέραν της αύξησης της φορολογίας, η οποία,, όπως είναι διαμορφωμένη έχει συμπιέσει τις τιμές των προϊόντων (τα πιο φτηνά δεν απέχουν πολύ από τα ακριβά), περιορίζοντας τις επιλογές των καταναλωτών. Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε είναι η έξαρση του λαθρεμπορίου, το οποίο έχει διπλασιαστεί τη χρονιά που μας πέρασε. Σ’ αυτό συντείνει και η διαφορά των τιμών σε σχέση με τις κατεχόμενες περιοχές, όπου τα τσιγάρα πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές», καταλήγει η BAT.
Το τελεσίγραφο των περιπτερούχων
Ζητήσαμε, παράλληλα, και την άποψη του Συνδέσμου Περιπτερούχων. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Λούκας Λουρίδης μας εξέφρασε την έντονη δυσφορία του Συνδέσμου στην απόφαση της εταιρείας, υποστηρίζοντας πως με την απόφασή της μειώνεται η κερδοφορία τους. Χθες, σύμφωνα με τον κ. Λουρίδη, ο Σύνδεσμος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της οποίας κάλεσε την εταιρεία να αναθεωρήσει αμέσως την απόφασή της, δίδοντάς της περιθώριο μιας βδομάδας να το πράξει.
Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε ο κ. Λουρίδης, δεν αποκλείεται ο Σύνδεσμος να ζητήσει από τα μέλη του (εκπροσωπεί την πλειοψηφία των περιπτερούχων) να αποσύρουν από τα ράφια τους τις μάρκες τσιγάρων που εισάγει η εταιρεία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ), ο οποίος ήδη κάλεσε τα μέλη του να αποσύρουν μιαν από τις μάρκες τσιγάρων που εισάγει η ΒΑΤ. «Ευελπιστούμε πως θα εισακουστεί το αίτημά μας και θα αποφευχθεί η σύγκρουση με την εταιρεία», κατέληξε ο κ. Λουρίδης.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/107014#sthash.Efm2bNiF.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece