Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Στήνουν δική τους εταιρεία οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης

Να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, παρακάµπτοντας, έστω και κατά ένα µέρος, τους µεσάζοντες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι, όπως καταγγέλλουν, για το γεγονός ότι η αξία της παραγωγής τους κάθε χρόνο υποτιµάται τεχνηέντως, µε αποτέλεσµα τα όποια κέρδη τους να γίνονται… καπνός, αποφάσισαν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης.
Φέτος αναμένεται να καλλιεργηθούν κοντά στα 65.000 στρέμματα και ο όγκος της παραγωγής να προσεγγίσει τα 8 εκατ. κιλά.
Φέτος αναμένεται να καλλιεργηθούν κοντά στα 65.000 στρέμματα και ο όγκος της παραγωγής να προσεγγίσει τα 8 εκατ. κιλά.
Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Agrenda, προς την κατεύθυνση αυτή, µέσω του Συνεταιρισµού των Καπνοπαραγωγών Θράκης µε απόφαση της γενικής συνέλευσης των µελών του, έχει συσταθεί η ανώνυµος εταιρεία «Καπνά Θράκης ΑΕ», η οποία ανέλαβε να «τρέξει» το πλάνο, ενώ παράλληλα γίνονται και ενέργειες, ώστε το νέο σχήµα να αποκτήσει και δύο αποθήκες τόσο για τη συγκέντρωση, όσο και για την επεξεργασία καπνού.
«Έχουµε καταθέσει σχετικά αιτήµατα στους δήµους Κοµοτηνής και Αρριανών, προκειµένου να µας παραχωρηθούν οι απαραίτητες εκτάσεις. Στόχος µας είναι να κατασκευαστούν δύο χώροι, από περίπου 1.500 τ. µ., ο καθένας και πιστεύουµε ότι αυτό θα γίνει δυνατό έως το ερχόµενο φθινόπωρο», εξήγησε στην Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Εσάτ Χουσεϊν, προσθέτοντας πως οι προσφορές που έχουν πάρει από κατασκευαστές µιλούν για 100-150 ευρώ το τετραγωνικό, για το κόστος και πως τα χρήµατα που θα απαιτηθούν για την επένδυση, υπάρχουν ήδη.
Η ιδέα για τη δηµιουργία της «Καπνά Θράκης ΑΕ» προήλθε από την ανάγκη να µπορέσει ο τοπικός παραγωγός να απολαύσει την πραγµατική αξία της παραγωγής του, πουλώντας το προϊόν απευθείας στις καπνοβιοµηχανίες, χωρίς την εµπλοκή εµπόρου και ενισχύθηκε ως προοπτική µε την παρουσία του συνεταιρισµού σε διεθνείς εκθέσεις, όπως αυτή που έγινε στο Αµβούργο και ιδίως στο Ντουµπάι, όπου εκδηλώθηκε σηµαντικό ενδιαφέρον για τα καπνά της Θράκης, ενώ έπεται και µια συµµετοχή στη Σιγκαπούρη.
«Μας επισκέφθηκαν στο περίπτερο του συνεταιρισµού πολλές εταιρείες από τη Σαουδική Αραβία, τα Εµιράτα, τη Νότιο και τη Βόρειο Αµερική, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, ακόµη και από τη Μαλαισία και µας ζήτησαν να αγοράσουν καπνό, καθώς τα ανατολικού τύπου που καλλιεργούµε στην περιοχή της Θράκης, είναι ποιοτικά και περιζήτητα», ανέφερε ο κ. Χουσεϊν, σηµειώνοντας, ωστόσο, πως το εγχείρηµα έχει σηµαντικές τεχνικές δυσκολίες, τις οποίες προσπαθούν να κατανοήσουν και να επιλύσουν στο συνεταιρισµό.
Στόχος των παραγωγών, σε πρώτη φάση, είναι να καταφέρουν να επεξεργαστούν και να εµπορευτούν απευθείας περί το 1 εκατ. κιλά καπνού, από την τοπική παραγωγή, η οποία την περυσινή χρονιά ανήλθε συνολικά στη Θράκη σε περίπου 7,3 εκατ. κιλά καπνού, από σχεδόν 62.000 στρέµµατα, τα οποία καλλιεργήθηκαν από γύρω στους 6.700 αγρότες.
«Στην περιοχή αγοράζουν επτά µεγάλες εµπορικές καπνικές επιχειρήσεις και πέρυσι ενώ είχαµε συµφωνήσει να πληρωθούµε µια µέση τιµή στα 4,65 ευρώ το κιλό, ή σχεδόν 20 λεπτά υψηλότερα από την αµέσως προηγούµενη χρονιά, τελικά µε πρόσχηµα ότι δεν ήταν καλή η ποιότητα µας πλήρωσαν µε µέση τιµή 4,28 ευρώ το κιλό. Χαµηλότερα δηλαδή και από το 2012», εξηγεί ο συνοµιλητής µας, προσθέτοντας ότι αυτά τα φαινόµενα θέλουν να αποτρέψουν µε τη δηµιουργία της «Καπνά Θράκης ΑΕ». Το θετικό, πάντως, είναι ότι όλοι οι παραγωγοί έχουν τουλάχιστον αποπληρωθεί για τα καπνά που παρέδωσαν πέρυσι.
Με 7.000 αγρότες και 8 εκατ. κιλά

Για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, που αναµένεται να ξεκινήσει µετά τις 15 Μαίου, εφόσον επιτρέψει ο καιρός, ο πρόεδρος του συνεταιρισµού καπνοπαραγωγών Θράκης εκτίµησε ότι ο αριθµός των παραγωγών θα αγγίξει τους 7.000. «Από ανάγκη το κάνουν, διότι τα εργοστάσια κλείνουν το ένα µετά το άλλο. Έστω κι έτσι, όµως, φέτος τα στρέµµατα που θα καλλιεργηθούν αναµένεται να είναι κοντά στα 65.000 κι ο όγκος της παραγωγής να προσεγγίσει τα 8 εκατ. κιλά», είπε και προσθέτει ότι «η µέση τιµή που θα ζητήσουµε φέτος, θα είναι τουλάχιστον 4,70 ευρώ το κιλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece