Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Θα λειτουργήσουμε επαγγελματικά στον Τύπο ?

Ο κλάδος των περιπτερούχων βάλετε για πολλοστή φορά από παντού και ποικιλοτρόπως. Ήδη  σχεδόν το 50% των περιπτέρων έχει βάλει λουκέτο και εμείς …, οι εκπρόσωποι…!!!
Οι συνθήκες εξοικονόμησης ενός στοιχειώδους μεροκάματου συνεχώς δυσκολεύουν.
Τα ποσοστά κέρδους μας συνεχώς και παρά τις ανατιμήσεις των προϊόντων ολοένα πέφτουν.
«Ο καθένας έρχεται και μας τραβάει απανωτές σφαλιάρες» και εμείς αγρόν αγοράζουμε!!!
Η πολιτεία και τα ΜΜΕ βγάζουν τα απωθημένα τους στον κλάδο μας, αρκεί να βρεθεί κάποιος κακός επαγγελματίας να δώσει αφορμή, παραβλέποντας την πραγματικότητα και λειτουργώντας κατά το δοκούν.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο Υφυπουργός κ. Γιακουμάτος καθώς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κινητοποιήθηκαν αστραπιαία για έναν κακό επαγγελματία βάση του Ν. 3959/2011. Δεν είδα όμως να κινητοποιηθούν βάση του ίδιου νόμου και άρθρου, όταν και εξαιτίας της μη εφαρμογής του παραπάνω νόμου έχει βάλει λουκέτο και ένα τεράστιο φέσι στην αγορά το 50% των περιπτέρων!!!
Δεν είδα τον ίδιο ζήλο από το συγκεκριμένο Υπουργείο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα ταυτόχρονα και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας  κατήργησαν τις κάρτες των 5€!!!

Σήμερα έχοντας πλέον αγανάκτηση από τα όσα συμβαίνουν στην επαγγελματική μου καθημερινότητα, “πλακώθηκα με τον εφημεριδοπώλη μου”. Ο λόγος; Η τακτική των εκδοτών και των πρακτορείων όταν: μου βάζουν ότι θέλουν, όσα θέλουν και όπως θέλουν!!! Συγκεκριμένα: στην τρέχουσα έκδοση μηνιαίου γυναικείου περιοδικού που σήμερα έκανε επανέκδοση, μου επέστρεψαν ένα διότι έλειπε το δώρο (κραγιόν), όταν το είχαν συσκευάσει σε ένα πάρα πολύ λεπτό νάιλον το οποίο έσκιζε από μόνο του. Από τα 8 που παρέλαβα πούλησα τα 7 και ένα που μου επέστρεψαν. Δηλαδή πούλησα 7 και «κέρδισα υποτίθεται» 7 Χ 4,90 = 34,3 ΠΡΟΜΉΘΕΙΑ 2,74. Πλήρωσα 4,90 για το κλεμμένο κραγιόν δηλαδή μπήκα και μέσα -2,16. Ένα μήνα τα απλώνω – τα μαζεύω, τα ξεσκονίζω, τα σκεπάζω μην βραχούν, πληρώνω Δημοτικά τέλη και στο τέλος πληρώνω και από την τσέπη μου και κονομάνε άλλοι!!! Όλα αυτά γιατί οι εκδότες επί τούτου τα συσκευάζουν πρόχειρα και φθηνά και εμείς σας … πληρώνουμε. Φτάνει πια. Εγώ προσωπικά, όσα περιοδικά έρχονται σε πρόχειρη συσκευασία θα τα επιστρέφω πίσω.
Καλό θα ήταν όλοι οι συνάδελφοι να πράξουν το ίδιο.
Να είστε σίγουροι πως αν πράξουμε πολλοί έτσι και τους τα επιστρέψουμε, θα δείτε πως θα αλλάξουν τακτική. Ο κάθενας μόνος του.

Το Ελληνικό Πρακτορείο Διανομής ξένου Τύπου, μας έδινε επί χρόνια ποσοστό κέρδους 17%, στη συνέχεια μας φόρτωσε το ΦΠΑ 6,5% φτάνοντας το ποσοστό κέρδους αλλού 15%, αλλού 14%, 13% ανάλογα το σημείο.
Μετά το κλείσιμο του Ελληνικού Πρακτορείου Διανομής Ξένου Τύπου, εισήρθαν για να καλύψουν το κενό, διάφορες εταιρείες. Μια από αυτές είναι το πρακτορείο που διακινεί και ελληνικό Τύπο, το ΕΥΡΩΠΗ. Αρχικά διένεμε ορισμένες εφημερίδες δια μέσω των εφημεριδοπωλών, θέλοντας δια της πλαγίου να καθιερώσει ως ποσοστό μας το ποσοστό που παίρνουμε και στον ελληνικό Τύπο. Δηλαδή 5% - 8%!!!
Ευτυχώς η αντίδραση των συναδέλφων που πουλάνε ξένο Τύπο, ήταν η άμεση επιστροφή ή η μη πώληση τους. Αυτό είχε σαν συνέπεια την άμεση αναπροσαρμογή των ποσοστών μας στο 15% και χωρίς την εμπλοκή μας με ΦΠΑ!!! Καλό;
Σημειωτέων πως το ποσοστό από την πώληση βιβλίων από απευθείας από εκδοτικούς οίκους, φτάνει το 36% - 40%!!!  
Η άλλη εταιρεία με την επωνυμία MILKRO HELLAS η οποία και αυτή δραστηριοποιείτε πλέον σε μέρος διανομής Ξένου Τύπου, επιχειρεί την συρρίκνωση των ποσοστών μας!!! Η συγκεκριμένη εταιρεία στην τιμολόγηση της συμπεριλαμβάνει και ΦΠΑ 6,5%. Το ποσοστό μας τείνει να φτάσει το 10%  και ας γνωρίζουν οι συνάδελφοι πως θα πρέπει από τα πενιχρά τους κέρδη, να αποδώσουν και ΦΠΑ!!!
Μήπως θα πρέπει οι συνάδελφοι που εμπλέκονται στην πώληση ξένου Τύπου, να πράξουν όπως έπραξαν αρχικά και στο πρακτορείο ΕΥΡΩΠΗ;
Μήπως θα πρέπει η εν’ λόγο εταιρεία να επανεξετάσει την τιμολογιακή της πολιτική;
Ή μήπως θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την ΕΥΡΩΠΗ να δραστηριοποιηθεί και στον υπόλοιπο ξένο Τύπο;

Μετά από αυτό ζήτησα να μου κάνουν εκκαθάριση και να πάρουν τον Τύπο πίσω!!!

Μήπως θα πρέπει οι συνάδελφοι που εμπλέκονται στην πώληση ξένου Τύπου, να πράξουν όπως έπραξαν αρχικά και στο πρακτορείο ΕΥΡΩΠΗ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece